Foto: Cornelia Nordström
 Foto: Cornelia Nordström

Nu ska det bli tydligare krav

Publicerad
Uppdaterad
Nu ska det blir ordning i skolan.
Utbildningsminister Jan Björklund, FP, vill att hans nya läroplan ska rensa upp i kravfloran och peka med hela handen vad eleverna ska lära sig.
- Det blir tydligare krav och mer fokusering på kunskapskraven, säger Jan Björklund till Expressen.se.
Jan Björklund har de senaste dagarna kritiserats för att han - mot Skolverkets riktlinjer - vill att kristendomen ska behålla en särställning i religionsundervisningen istället för att jämställas med de andra världsreligionerna.

Sätt att upptäcka eftersläntrare

Björklund kristendomsutspel är bara en del i en helt ny läroplan för grundskolan som han presenterade på måndagsförmiddagen. Det viktigaste förändringarna, enligt Björklund, är att elevernas kunskaper ska stämmas av vid tre tillfällen, årskurs 3, 6 och 9. Det blir ett sätt att i tid upptäcka elever som halkat efter.
De eleverna ska då få extra stöd, och föräldrarna som anser att deras barn inte får det stöd de behöver ska kunna överklaga det.
– Skolan blir skyldig att ge den hjälp som erfordras, säger Björklund.
Den nuvarande läroplanen från 1994 innehöll dessutom för många och för otydliga krav, enligt Björklund. I till exempel ämnen som svenska och matematik i årskurs nio har kraven blivit hälften så många - och därmed tydligare.
Har det varit för stor frihet i skolan?
– Det har blivit för olika. Varje skola ska ha rätt att själv bestämma om uppläggningen av undervisningen och vilka metoder man använder. Däremot tycker jag att eleverna har rätt att lära sig saker. På den punkten blir det mer nationell styrning, säger Björklund.
Är det här ännu en uppgörelse med "flumskolan"?
– Ja, även om det var de borgerliga såväl som Socialdemokraterna som stod bakom den förra läroplanen. Det blir tydligare krav och mer fokusering på kunskapskraven.
Men den som tror att skolan kommer att lära ut något annat än tidigare bedrar sig.
– Det finns inga substansiella förändringar i läroplanen. Det är inte så att nu struntar vi i gångertabellen, säger Björklund.

Stå sig lång tid

Björklund ser inte heller någon risk i att politikerna ännu en gång är inne och petar i skolan med ännu en stor reform, och att pedagogerna därmed inte ges arbetsro.
– De reformer vi sätter nu kommer att stå sig mycket lång tid, men det är för att det funnits ett väldigt starkt missnöje från lärarhåll som vi förändrar läroplanen.
– Ska jag göra en gissning finns det en ganska bred enighet kring de här förändringarna.
Invändningarna har främst kommit från Vänsterpartiet och Miljöpartiet.
– De är emot det här i religionsämnet och de är emot prov och betyg, men det vet jag sedan förr, säger Björklund.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag