Foto: Niklas Larsson / Scanpix
 Foto: Niklas Larsson / Scanpix

Nu ska åklagare granska Juholt

Publicerad
Uppdaterad
Pressen ökar på Håkan Juholt.
Nu ska Riksenheten mot korruption granska bidrags­affären.
Syftet: undersöka om S-ledaren gjort sig skyldig till bedrägeri.
- Vi ska ta del av handlingar, säger chefsåklagare Alf Johansson till Expressen.
Håkan Juholt och hans sambo Åsa Lindgren har ända sedan februari 2007 bott ihop i fyrarummaren i Västertorp i södra Stockholm. För det har Juholt - som också har ett radhus i Oskarshamn - fått full ersättning av riksdagsförvaltningen, totalt 320 532 kronor. Men reglerna säger att han bara har rätt till ersättning för sin del - halva hyran.
Håkan Juholt har därför nu tvingats betala tillbaka drygt 160 000 kronor för den del av hyran som sambon Åsa Lindgren borde ha stått för.
Och nu ökar pressen på S- ledaren.
Riksenheten mot korruption ska granska affären.
- Vi har en mediebevakning och följer med nyhetsflödet. Sådant som kan vara av intresse för oss tittar vi lite närmare på, säger chefsåklagare Alf Johansson till Expressen.

"Borde ha känt till reglerna"

Syftet är att undersöka om det finns skäl att starta en för­undersökning - och förlängningen väcka åtal mot Håkan Juholt för bedrägeri.
- Vi ska ta del av handlingar för att se om det är något att utreda, säger Alf Johansson.
Samtidigt står S-ledarens ord mot en opolitisk tjänsteman på riksdagen.
Håkan Juholt hävdar att han blev informerad om att han fick för mycket pengar först för en månad sedan - i september.
- I samma ögonblick som jag fick klart för mig att det skulle utgå halv ersättning kontaktade jag riksdagsförvaltningen. Det var för ungefär en månad sedan, säger han.
Så sent som den 13 september lämnade han in en ny begäran om full ersättning.
Men Marianne Bjernbäck, chef på enheten för ledamots­service i riksdagen, hävdar att hon informerat en av Juholts assistenter redan i somras.
Om hennes uppgift stämmer och informationen har nått Juholt har han vetat om problemet - men inte gjort något åt det.
När Expressen träffade Juholt i går sade S-ledaren att han trodde att riks­dagen skulle ersätta hela kostnaden.
Sambon skulle alltså bo gratis, ansåg han.
- Det föresvävande mig inte att detta var fel. Det jag har missat är att om man är två i lägenheten så ska bara halva ersättningen utgå, det visste jag inte, säger Juholt.
Men hur kunde du tro att skatte­betalarna skulle stå för din sambos kostnader?
- Jag har aldrig överhuvud taget förespeglat mig detta, säger S-ledaren.
Juholt medger att han borde ha känt till regelverket.
- Det är ett förbiseende. Jag borde ha känt till reglerna på ett annat sätt. Jag är ledsen för det och kommer självklart omedelbart att betala tillbaka detta, säger han.
I rörelsen har redan kritiska röster höjts mot Juholts bostadsskandal. Enligt källor till Expressen ska tunga S-politiker ha krävt en internutredning för att gå till botten med skandalen, men inte fått igenom sitt krav.
I flera S-bloggar sågas Juholt nu helt öppet. Göran Johansson, S-bloggare från Eskilstuna, är besviken.
"Fan - det är rent självmål! Det här är ju några resor värre än den famösa chokladbiten", skriver han på sin blogg.

Polisanmäld för bedrägeri

Håkan Juholt polisanmäldes dessutom i går för bedrägeri av en politiker i Uddevalla.
På frågan om Åsa Lindgren tagit upp sitt gratisboende som en förmån i deklarationen svarade i går kväll Juholts presschef Dan Svanell:
- Jag har inte sett hennes privata deklarationer, så det vet jag inte. Men våra jurister säger att det inte behöver tas upp.
Expressen har sökt Åsa Lindgren för en kommentar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag