Fredrik Reinfeldt och hans moderater får 36,4 procent i veckans EU-valsmätning. Det är en uppgång med fem procentenheter för partiet sedan förra veckan - och en fördubbling jämfört med resultatet i det förra EU-valet 2004. Foto: Sven Lindwall
Fredrik Reinfeldt och hans moderater får 36,4 procent i veckans EU-valsmätning. Det är en uppgång med fem procentenheter för partiet sedan förra veckan - och en fördubbling jämfört med resultatet i det förra EU-valet 2004. Foto: Sven Lindwall

Nu rycker Reinfeldt

Publicerad
Uppdaterad
Moderaterna drar i från Socialdemokraterna i Expressens och Demoskops nya EU-valsmätning.
- Väldigt glädjande siffror. Människor tilltror oss att ha ett starkt inflytande i Europa, säger partisekreteraren Per Schlingmann.
Det är inte konstigt om Fredrik Reinfeldt och de övriga i M-ledningen får kämpa för att lägga band på glädjen över de nya siffrorna från Expressen och Demoskop.
Moderaterna får 36,4 procent i veckans EU-valsmätning. Det är en uppgång med fem procentenheter sedan förra veckan, och en fördubbling jämfört med resultatet i EU-valet 2004.
Det är också en toppnotering jämfört med Demoskops ordinarie väljarbarometrar.
- Moderaterna hamnar här på en historiskt hög nivå, säger Anders Lindholm, vd på Demoskop.
För en vecka sedan låg de två huvudkonkurrenterna S och M i praktiken lika i Demoskops EU-valsmätning. Nu är Moderaterna större än Socialdemokraterna.

"Viktigt att vara ödmjuka"

- Detta visar att det finns goda förutsättningar för oss när vi nu går in i en mer intensiv period i valrörelsen. Samtidigt är det viktigt för oss att vara väldigt ödmjuka eftersom det är varje röst som räknas. Och mätningar av opinionen inför Europaval är ju väldigt osäkra, säger partisekreteraren Per Schlingmann.
Faktum är att valresultatet kan bli än mer dramatiskt än siffrorna i Demoskop visar.
Maud Olofsson (C), Jan Björklund (FP) och Göran Hägglund (KD) har inte lika trevliga siffror i väljarmätningen. Foto: Axel Öberg För när opinionsinstitutet har frågat väljarna om de verkligen tänker ta sig till vallokalen syns ett mönster - till de borgerliga partiernas fördel.
- Det är fler i alliansen som vill rösta och som är mer säkra på att de kommer att rösta. säger Demoskops analytiker Per Nilsson.
Han betonar att resultatet i mätningen får tolkas med försiktighet, eftersom så många väljare inte har bestämt om de ska rösta och vad de i sådana fall ska rösta på.
- Men Moderaterna har allt att vinna. Socialdemokraterna har väldigt mycket att förlora, säger Per Nilsson.

Äter M upp allianspartierna?

Bekymret på den borgerliga kanten är småpartierna. Kristdemokraterna får svårt att försvara sitt mandat i EU-parlamentet. I veckans Demoskop stannar partiet på 1,8 procent. Även Folkpartiet och Centerpartiet får relativt låga siffror.
På frågan om Moderaterna håller på att äta upp de övriga allianspartierna svarar Schlingmann:
- Nej, det tror jag inte. Det är drygt tre veckor kvar till valet och Kristdemokraterna har historiskt visat en väldigt stark förmåga att göra bra valresultat.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag