Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nu rustar polisen upp – ökar bevakningen

Skärpt polisbevakning i går vid Central- stationen i Göteborg. Foto: Anders Ylander
Anders Ygeman meddelade att regeringen kommer lägga fram en rad olika lagförslag. Foto: Tomas Leprince

Larmet: en misstänkt terrorist jagas i Sverige.

Nu kallar polisen in extrabemanning och ökar sin bevakning av knutpunkter och platser med stort symbolvärde.

Bland polisens skyddsobjekt finns bland annat de stora shoppinggalleriorna i Stockholm och centralstationerna i Malmö och Göteborg.

Svar från de hotade

■ Åhléns

Har ni vidtagit några åtgärder efter Säpos förhöjda nivå för terrorhot?

– Vi håller oss uppdaterade med polisens rekommendationer, säger Monica Hultgren, presskontakt på Åhléns.

 

■Jernhusen

Har ni vidtagit några åtgärder efter Säpos förhöjda nivå för terrorhot?

– Vi har ständigt ett samarbete med polisen kopplat till säkerheten på tågstationerna. Om det ska sättas in några åtgärder beslutas av polisen eftersom det är en allmän plats. Vi följer deras rekommendationer men det fins inget som talar för att vi behöver någon extra insats nu, säger Cecilia Granath pressansvarig på Jernhusen.

– Vi har redan en ökad polisnärvaro på grund av situationen med flyktingströmmen.

Expressen har uppgift om att det finns en hotbild mot tågstationer, hur hanterar ni det?

– Det är ingen information som vi har utan det får polisen svara på. Det är inget som jag kan bekräfta.

 

■Gallerian (AMF Fastigheter)

Har ni vidtagit några åtgärder efter Säpos förhöjda nivå för terrorhot?

– Vi har en säkerhetsansvarig som har alla kontakter med polismyndigheten. Vi har också ständigt en bevakning inne på Gallerian med väktare, säger centrumchef Tobias Edberg.

Expressen har uppgift om att det finns en hotbild mot tågstationer, hur hanterar ni det?

– Vi har självklart diskussion om det som har hänt men inte skett någon förändring i vårt säkerhetsarbete vad jag känner till. Men det kan ha hänt saker sedan jag fick informationen som jag inte vet om.

 

■SJ

Har ni vidtagit några åtgärder efter Säpos förhöjda nivå för terrorhot?

– Inte vad jag vet. Det kan hända att det planeras inför det under morgondagen, men inget som jag känner till så här dags, säger Lisa Silow på SJ:s pressjour.

Expressen har uppgift om att det finns en hotbild mot tågstationer, hur hanterar ni det?

– Det är inget som jag känner till.

 

Mall of Scandinavia

Har ni vidtagit några åtgärder efter Säpos förhöjda nivå för terrorhot?

– Vi kommenterar inte vilka säkerhetsåtgärder vi vidtar, men vi har så klart diskuterat det här under dagen. Generellt så har vi en hög säkerhetsnivå under hela den här öppningsveckan eftersom vi förväntas ha väldigt mycket besökare, säger ägaren Unibail-Rodamcos Norden-vd Lars Åke Tollemark

Expressen har uppgift om att det finns en hotbild mot bland annat er galleria, hur hanterar ni det?

– Vi har direktkontakt med polisen med anledning av att de höjt säkerhetsnivån, men polisen säger att det inte finns några konkreta hot mot en direkt anläggning - vare sig vår eller någon annan.

På onsdagseftermiddagen meddelade Säpo att man har fått underrättelseuppgifter som gör gällande att en man som kan ha tagit sig till Sverige ska planera ett terrordåd. Chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström hade då redan beslutat att anhålla den misstänkte 22-åringen i hans frånvaro – och han jagas nu av poliser över hela Sverige skäligen misstänkt för förberedelse till terrorbrott.

Säkerhetspolischefen Anders Thornberg svarade med att höja terrorhotsnivån från tre till fyra på en femgradig skala, efter en rekommendation från Nationellt centrum för terrorhotsbedömning (NCT), som är en arbetsgrupp bestående av Säpo, FRA och Must.

Hotet har fått polisen att vidta åtgärder.

Nu utökar man antalet poliser i yttre tjänst. I Stockholm ställs tidigare planerade utbildningar in för att frigöra fler poliser som kan arbeta ute på fältet, enligt uppgifter till Expressen.

På en presskonferens berättade Mats Löfving, chef för polisens Nationella operativa avdelning (NOA) att man bistår Säpo i jakten på den misstänkte , samtidigt som man ökar sin bevakning av strategiska mål.

Ökad bevakning på gallerior

– Vanliga människor kommer uppleva en stark polisnärvaro på platser som är väldigt publika där många människor vistas samt vissa strategiska platser. En skärpt polisnärvaro, säger Löfving.

Polisen har valt att inte avslöja sin lista över skyddsmål. Enligt uppgift till Expressen handlar det om flera av de stora shoppinggalleriorna i Stockholmsområdet, bland annat Åhlens City, Gallerian, Mall of Scandinavia och Kista galleria.

– Vi har direktkontakt med polisen med anledning av att de höjt säkerhetsnivån, men polisen säger att det inte finns några konkreta hot mot en direkt anläggning - vare sig vår eller någon annan, säger Lars Åke Tollemark, vd för Unibail-Rodamco som äger Mall of Scandinavia.

Också centralstationerna i Göteborg och Malmö ska vara utpekade för extra polisbevakning.

I vågorna av flyktingströmmen finns redan en ökad polisnärvaro på järnvägstationerna. Att det skulle finnas en konkret hotbild mot stationerna är inget som Cecilia Granath, pressansvarig på Jernhusen som äger stationerna, kan kommentera.

– Det är ingen information som vi har utan det får polisen svara på. Det är inget som jag kan bekräfta, säger hon.

En annan källa pekar ut Turning Torso och gallerian Emporio i Malmö som föremål för en skärpt polisbevakning.

Under onsdagen hörde flera poliser av sig till människor i sin bekantskapskrets för att be dem hålla sig undan vissa platser.

"Skulle inte låta mitt barn ta tåget"

– Jag skulle inte låta mitt barn ta tåget från en svensk centralstation innan detta är löst, säger en uppgiftslämnare.

Polisen har tidigare pekat ut utländska ambassader och mediehus som skyddsobjekt vid den här typen av händelser. Tidningsutgivarna (TU) har meddelat att man via Säpo och polisen informerats om att det finns en ökad hotbild mot landets redaktioner, utan att någon specifik redaktion ska vara utpekad. Men under onsdagen meddelade Gefle Dagblad själva att redaktionen stod under polisbevakning.

Polisen har stärkt sin insatsberedskap för att kunna rycka in vid en akut händelse. En särskild utredningsorganisation har också förberetts tillsammans med Säpo.

Efter Säpos presskonferens följde inrikesminister Anders Ygeman (S) upp med en egen i Rosenbad. Ministern meddelade att regeringen nu kommer att lägga fram en rad olika lagförslag. Bland annat rör förslagen kriminalisering av terrorresor och skärpta regler kring missbruk av pass.

Ygeman vill inte kommentera det aktuella fallet i detalj med hänsyn för förundersökningssekretessen, men säger:

– Vi vet inte om den här personen har tagit sig in i Sverige eller inte, säger han.