Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Nu råder det krig i Ukraina"

Foto: Gleb Garanich

Röda korset betraktar konflikten i Ukraina som krig, enligt Reuters.

Det gör båda sidor till stridande parter som lyder under internationell krigslag och öppnar för att ansvariga för flygkatastrofen kan komma att ställas inför rätta för krigsförbrytelser.

När flygkatastrofen diskuterades i landets parlament på tisdagen utbröt slagsmål bland lagstiftarna.

Röda korset har inte gått ut med någon officiell krigsklassificering av konflikten i Ukraina. Anledningen ska vara att man inte vill stöta sig med Ukraina eller Ryssland genom att benämna det som inbördeskrig eller ett aggressivt angrepp från främmande makt.

– Klassificeringen har delats bilateralt och konfidentiellt. Vi kommer inte att diskutera det offentligt, säger Anastasia Isyuk, talesperson för Röda korset, till Reuters.

Röda korset har mandat från FN för att avgöra när en konflikt övergår i krig. En krigsklassificering innebär att det juridiska ansvaret förändras och gör de olika sidorna i konflikten till stridande parter som kan ställas inför rätta för krigsförbrytelser.

Armén rycker fram i östra Ukraina

Tidigare har ukrainska arméns trupper haft ansvar för civilbefolkning och infrastruktur i enlighet med internationell lagstiftning om mänskliga rättigheter, medan de ryskvänliga separatisterna bara har varit tvungna att rätta sig efter ukrainska civillagar.

– Det här förändrar deras ansvar på den internationella arenan. Det här gör att individer lättare kan åtalas för krigsbrott, säger Andrew Clapham på folkrättsorganisationen Genèveakademin, till Reuters.

Under tisdagen fortsatte striderna mellan ukrainska armén och ryskvänliga separatister i östra Ukraina utanför storstaden Donetsk. Regimtrupperna lyckades även under dagen att ta kontroll över den strategiskt viktiga staden Severodonetsk, skriver AFP.

Slagsmål i parlamentet

Det är inte bara soldater som slåss mot varandra i Ukraina. På tisdagen bröt slagsmål ut när parlamentet sammanträdde i Kiev. Ryskvänliga parlamentsledamoten Mykola Levtjenko, som står tidigare presidenten Viktor Janukovytj nära, anklagade ukrainska myndigheter för att föra krig mot det ukrainska folket. Han knuffades av en ledamot från högerextremistiska partiet Svoboda vilket gjorde att handgemäng utbröt mellan ett flertal lagstiftare.

Händelsen utspelade sig i samband med att parlamentet diskuterade kring Malaysian Airlines MH17 som sköts ned över östra Ukraina förra veckan, då 298 människor miste livet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.