Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Trio delar på årets Nobelpris i fysiologi

Jeffrey C Hall, Michael Rosbash och Michael W. Young tilldelas Nobelpriset i medicin.
Foto: Nobelstiftelsen
Forskarna har gjort upptäcker om hur vår inre klocka fungerar.
Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES

Nobelpriset i medicin går till Jeffrey C Hall, Michael Rosbash och Michael W. Young för deras upptäckter av molekylära mekanismer. 

Forskarna har gjort upptäcker om hur vår inre klocka fungerar. 

Nobelförsamlingens sekreterare Thomas Perlmann meddelade i oktober att Nobelpriset 2017 i medicin går till amerikanerna Jeffrey C Hall, Michael Rosbash och Michael W. Young för deras upptäckter av molekylära mekanismer och den cirkadiska rytmen – vår inre klocka som anpassar kroppen efter dygnet. 

"Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash och Michael W. Young lyckades lyfta på locket till cellernas inre klocka och kunde visa hur den fungerade. Deras upptäckter förklarar hur växter, djur och människor optimerar sin fysiologi så att den är väl förberedd inför dygnets olika faser", skriver Nobelförsamlingen i ett pressmeddelande.  


LÄS MER: Nobelpriset – 77 år med bara manliga pristagare


– Den inre klockan påverkar väldigt mycket av vår fysiologi. Klockan finns i nästan alla våra celler i kroppen och är väldigt viktig för våra processer, säger Thomas Perlmann på presskonferensen. 


LÄS MER: Forskade på bananflugor – får Nobelpriset

Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES

Forskning om vår inre klocka 

Bland annat har upptäckterna kunnat göras genom att forskarna har lyckats isolera genen som styr bananflugans dygnsrytm. 

– Det är en väldigt viktig grundvetenskaplig upptäckt att de flesta celler innehåller en inre klocka. De har visat att livet på jorden anpassar sig till jordens rotation, säger Nils-Göran Larsson, professor i genetik på Karolinska institutet, till Expressen TV. 

På presskonferensen ställdes frågan om forskningen kan hjälpa oss nordbor på vintern. Enligt Nils-Göran Nilsson så kan det hjälpa oss hur man kan förstå dygnsrytm och hur den regleras. 


LÄS MER: Trio tilldelas Nobelpriset 2017 i kemi


– Vi jobbar oregelbundna tider, men det är inte så kroppen har utvecklats. Vi är gjorda för att följa jordrytmnen med dag och natt, säger Nils-Göran Larsson om forskningen. 

"Fortfarande chockad" 

Thomas Perlmann har lyckats nå två av de tre pristagarna. Enligt Perlmann ska Michael Rosbash ha reagerat med "You are kidding med!", när det glada samtalet från Nobelkommitén kom. 

TT är först i världen med att prata med Nobelpristagaren Michael Rosbash efter att det blivit klart att han är en av tre som delar på årets pris. 


LÄS MER: Allt du behöver veta om Nobelpriset – och festen i Stockholm


– Jag fick samtalet klockan 05.09 på morgonen, för ungefär 25 minuter sedan. Jag är fortfarande chockad. Jag sitter här i min pyjamas med min hustru. Jag hade inte en tanke på detta, sade han till TT:s reporter om när han fick veta att han vunnit priset. 

– Det är omöjligt att beskriva. Jag är hedrad och överväldigad men saknar ord.


LÄS MER: Allt om Nobelpriset på en sida


De får också Nobelpris 2017

Fredspriset: Den internationella kampanjen mot kärnvapen, Ican. Läs mer här.

Litteraturpriset: Den brittiske författaren Kazuo Ishiguro. Läs mer om honom här.

Fysikpriset: Trio upptäckte gravitationsvågor. Läs mer om pristagarna och motiveringen här.  

Kemipriset: De får priset för att ha avbildat livets molekyler. Läs mer om motiveringen och pristagarna här.

Riksbankens ekonomipris i Alfred Nobels minne: Därför får Richard Thaler priset. Läs mer här.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.