Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

S kraftigt framåt i SCB:s stora mätning

Sågar Tidöpartiernas prioriteringar.
Statsminister Ulf Kristersson.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
S-ledaren Magdalena Andersson.
Foto: STEFAN JERREVÅNG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Socialdemokraterna går kraftigt framåt i SCB:s stora partisympatiundersökning. Partiet är nu uppe på 38,6 procent, en ökning med hela 8,3 procentenheter sedan valet. 

Det ger oppositionen ett rejält försprång, samtidigt som både L och KD är under spärren och Tidöpartierna hårt pressade.

När det första riksdagsåret efter valet nu går mot sitt slut ser det dystert ut för de styrande Tidöpartierna i opinionen. 

Enligt SCB:s stora partisympatiundersökning, som bara görs två gånger om året och brukar tillmätas större betydelse än andra opinionsmätningar, hamnar regeringen och dess samarbetsparti SD långt efter oppositionen. 

Kalldusch för L och KD

Två av regeringens tre partier hamnar dessutom under spärren, med Liberalerna på 3,4 procent och Kristdemokraterna på 3,7 procent. 

Den enda egentliga vinnaren i mätningen är Socialdemokraterna, som ökar till 38,6 procent. Det är en statistiskt säkerställd uppgång på 4 procentenheter sedan mätningen i november. Sedan valet har Magdalena Anderssons parti rusat med hela 8,3 procentenheter. 

Partisekreteraren Tobias Baudin anser att det är för att väljarna ser att S är på ”svenska folkets sida”.

– Sedan är det klart att regeringen och inte minst SD lovade väldigt mycket innan valet. Men nu när SD är de som styr regeringen ser man ju vad de prioriterar. Man tjafsar om en plastspåseskatt och vem som ska läsa böcker för barn på biblioteken. Det är helt andra prioriteringar än vad vi socialdemokrater gör. Vi prioriterar vanligt folk, säger han. 

För övriga oppositionspartier ser det dock inte lika muntert ut, men samtliga hamnar ändå över spärren med MP på 4,1 procent och C på 4,2, samtidigt som V får 7,3. 

Det gör att de tre rödgröna partierna S, V och MP skulle få egen majoritet med ett stöd på 50 procent, och inte ens behöva Centerpartiets stöd för att kunna styra landet. 

M enda ljuset för regeringen

Det enda regeringspartiet som hållit ställningarna sedan valet är Moderaterna, som får 19,1 procent – exakt samma som i valet. 

Samtidigt samlar SD 18 procent, vilket gör att de tappat sin ställning som näst största parti. SD:s siffror är i linje med förra mätningen, men klart sämre än i valet då partiet fick 20,5 procent. 

SD:s partisekreterare Mattias Bäckström Johansson är trots allt nöjd med resultatet, säger han. Han tror att S siffror kan bero på att det finns en ”otålighet” kring bland annat migration och kriminalitet.

– Det blir mer ett uttryck för ett generellt missnöje. I sak så finns det ju ett stöd hos väljarkåren för de politiska reformerna, säger han. 

S högsta siffra på 14 år

Socialdemokraterna går med andra ord in i sommaren med rejäl medvind i ryggen. Dagens SCB-mätning är det högsta resultatet för S på 14 år. 

Skulle det här vara ett valresultat hade det varit partiets bästa sedan 2002, då Göran Persson rodde hem 39,9 procent för sitt parti. 

SCB:s majmätning

Partiernas siffror enligt SCB:s majmätning 2023.

Inom parentes skillnaden sedan riksdagsvalet 2022.

* = statistiskt säkerställd förändring.


Socialdemokraterna: 38,6 (+8,3)*

Moderaterna: 19,1 (0,0)

Sverigedemokraterna: 18,0 (-2,5)*

Vänsterpartiet: 7,3 (0,6)

Centerpartiet: 4,2 (-2,5)*

Miljöpartiet: 4,1 (-1,0)*

Kristdemokraterna: 3,7 (-1,6)*

Liberalerna: 3,4 (-1,2)*

Övriga partier: 1,7 (0,2)


Regeringsalternativen

S, V, MP, C: 54,2 procent (Utan C = 50 procent)

SD, M, L, KD: 44,2 procent (L och KD är dock under spärren)

Behövs inte längre för majoritet i riksdagen.
"Tidö-avtalet gäller denna mandatperiod"

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.