Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nobelpriset i kemi: Här är de tre vinnarna

Jean-Pierre Sauvage, Sir J Freser Stoddart och Bernard L.Feringa tilldelas årets kemipris.
Beskedet om pristagaren lämnades på Kungliga Vetenskapsakademien.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Pressuppbådet inför beskedet.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Jean-Pierre Sauvage.
Sir J. Fraser Stoddart.
Bernard L. Feringa.
Svensken Tomas Lindahl tilldelades kemipriset förra året.
Foto: Facundo Arrizabalaga / Epa
1 / 8

Jean-Pierre Sauvage, Sir J. Fraser Stoddart och Bernard L. Feringa tilldelas det prestigefyllda Nobelpriset i kemi i år för design och syntes av molekylära maskiner.

Förhoppningen är bland annat att maskinerna ska kunna injiceras i kroppar och underlätta tillståndet för patienter.

– Så klart är det här en start på en ny period, säger pristagaren Bernard L. Feringa till Expressen TV.

Det är Nobelpristider.

Under onsdagen tillkännagavs Jean-Pierre Sauvage, Sir J. Fraser Stoddart och Bernard L. Feringa som gemensamma pristagare av det prestigefyllda Nobelpriset i kemi.

– Jag visste inte vad jag skulle säga när jag fick meddelandet. Det var en chock. Det var en stor överraskning. Jag blev väldigt hedrad, jag är känslosam inför det här, sa pristagaren Bernard L. Feringa, som fanns med via telefon under presskonferensen.

Trion tilldelas priset för det som presenteras som "världens minsta maskiner". Enligt Nobelkommitténs motivering går priset till trion för deras utveckling av molekyler vars rörelser går att kontrollera och kan utföra ett arbete när de får energi.

Den kemiprisade tekniken kan i framtiden leda till mikrorobotar för målsökande behandlingar i kroppen, som skulle kunna skjuta in läkemedel i celler i kroppen.

"En väldigt liten hiss, konstgjorda muskler och minimala motorer"

"En väldigt liten hiss, konstgjorda muskler och minimala motorer" skriver Nobelkommittén i sitt pressmeddelande.

– När jag såg en sådan här maskin för första gången var det också en chock, jag kunde knappt tro att den fungerade, säger Bernard L. Feringa.

Beskedet om pristagaren lämnades på Kungliga Vetenskapsakademien.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Motivering lyder vidare: "Utvecklingen inom datortekniken visar vilken revolution en miniatyrisering av teknik kan leda till. 2016 års Nobelpristagare i kemi har miniatyriserat maskiner och tagit kemin till en ny dimension."

– Det är fantastiskt att man kan göra maskiner på molekylnivå. Det är svindlande, säger Göran K Hansson, Kungliga Vetenskapsakademiens ständige sekreterare, till Expressen.

De tre pristagarna tilldelas en summa på åtta miljoner kronor, som ska delas lika mellan dem.

– Vi ska fira det här med vårt team, med våra unga studenter som jobbat alla år med det här programmet. Så klart är det en start på en ny period, när vi ska försöka använda de här maskinerna inom nya områden, säger Bernard L. Feringa till Expressen TV.https://twitter.com/NobelPrize/status/783604573617414144

Tredje Nobelpriset denna vecka

Tillkännagivandet är det tredje denna vecka. På måndagen meddelades att den japanske forskaren och professorn Yoshinori Ohsumi får Nobelpriset i medicin för sin upptäckt och kartläggning av maskineriet som styr autofagi.

I går, tisdag, kom beskedet att den brittiska forskartrion David Thouless, Duncan Haldane och Michael Kosterlitz får Nobelpriset i fysik för det som presenteras som exotisk materia i kvantvärlden.

Svensk vann kemipriset 2015

2015 års kemipris tilldelades amerikanen Paul Modrich, turkamerikanen Aziz Sancar och svensken Tomas Lindahl för "mekanistiska studier av DNA-reparation".

Svensken Tomas Lindahl tilldelades kemipriset förra året.
Foto: Facundo Arrizabalaga / Epa / Tt

Flest kemipristagare kommer från USA - hela 61,5 stycken (halva poäng tilldelas de inblandade länderna om två personer av olika nationalitet delar på ett pris, reds. Anm). Därefter kommer Tyskland med 28 och Storbritannien med 25.

Sverige har fyra poäng på listan med 1903 års vinnare Svante August Arrhenius, 1926 års Theodor Svedberg, tysksvensken Hans von Euler-Chelpin 1929, 1948 års Arne Wilhelm Kaurin Tiselius så Tomas Lindahl förra året.

På fredag lämnas besked om vem eller vilka som tilldelas Nobels fredspris och på måndag meddelas vem som får ekonomipriset. Vem som tilldelas Nobelpriset i litteratur tillkännages senare än vanligt i år, och datumet är inte satt än.

Fakta: Pristagarna

Jean-Pierre Sauvage

Född 1944 i Paris, Frankrike. Fil.dr 1971 vid l'Université de Strasbourg, Frankrike. Professeur émérite vid l'Université de Strasbourg och Directeur de Recherche émérite vid Centre national de la recherche scientifique (CNRS), Frankrike.

Jean-Pierre Sauvage var elev till 1987 års pristagare i kemi, Jean-Marie Lehn.

Sir J. Fraser Stoddart

Född 1942 i Edinburgh, Storbritannien. Fil.dr 1966 vid Edinburgh University, Storbritannien. Board of Trustees Professor of Chemistry vid Northwestern University, Evanston, IL, USA.

Bernard L. Feringa

Född 1951 (65 år) i Barger-Compascuum, Nederländerna. Fil.dr 1978 vid Rijksuniversiteit Groningen, Nederländerna. Professor i organisk kemi vid Rijksuniversiteit Groningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.