Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trumps nya pik om flocken: ”Det går inte särskilt bra"

Kritiserar strategi om flockmentalitet i kampen mot coronaviruset.
Protestgrupper i delstaten Minnesota.
Foto: GLEN STUBBE / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump och läkaren Anthony Fauci.
Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN
New Yorks guvernör Andrew Cuomo.
Foto: JOHN MINCHILLO / AP TT NYHETSBYRÅN
Ann Linde, Sveriges utrikesminister, har tidigare slagit tillbaka mot Trumps ord om Sverige.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump har gjort gemensam sak med konservativa proteströrelser som kräver att deras delstater ska häva stränga regler om social distansering.

Ändå ger han nu vad som kan tolkas som en ny pik mot Sverige och säger att ”flockmentaliteten” inte fungerar.

– De gjorde ett försök och det går inte bra. Jag skulle kunna visa er nu, men jag vill inte skämma ut någon, säger Trump utan att nämna Sverige specifikt.

Vid midnatt svensk tid höll president Donald Trump sin dagliga pressträff om coronaviruset efter en dag som präglats av inrikespolitiska motsättningar. 

Då passade Trump på att hylla sina egna insatser – och ge en pik till andra länder som han tycker lyckats sämre.

– Om vi inte gjort vad vi gjorde vid tidpunkten hade vi kunnat förlora mer än två miljoner människor. Jag skulle kunna visa er kurvor från andra ställen. De gjorde ett försök och det går inte bra. Jag skulle kunna visa er nu, men jag vill inte skämma ut någon, säger Trump.

– Jag har tittat på ett specifikt land som använder ”flockmentaliteten” och det funkar inte särskilt bra, fortsätter Trump sedan sarkastiskt.

Ordvalen gör det lätt att tolka det som att presidenten återigen pikar Sverige, även om han inte nämner det vid namn. 

Trump om Sverige: Lider svårt

På en presskonferens förra veckan kritiserade Trump också Sverige och förde då ett resonemang som troligen handlade om flockimmunitet. 

– Sverige gör den här flocken, de kallar det flocken och Sverige lider mycket svårt, sa han då.

Uttalandet möttes av kritik från bland annat Folkhälsomyndigheten som säger att Sverige inte arbetar för att uppnå en flockimmunitet mot coronaviruset.

Även utrikesminister Ann Linde slog då tillbaka mot Trumps attack.

– Han har rena faktafel. Vi har inte alls strategi om flockimmunitet. Vi gör väldigt mycket för att få smittspridningen att minska, säger hon, och ger besöksförbud på äldreboenden som ett exempel, sa Ann Linde i ”Malou efter Tio”.

Cuomo: ”Kanske han som borde kliva upp och börja jobba”

Kampen mot coronaviruset i USA splittras nu mellan vissa delstater och Donald Trump. 

Grundkonflikten handlar om behovet för provtagning av coronaviruset på befolkningen och huruvida ansvaret för att ombesörja masstestningar ligger hos regeringen eller delstaterna. 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1251186839983132673

Donald Trump pekar på att regeringen redan dragit ett tungt lass med att hjälpa delstater som New York – och hävdade i ett twitterinlägg på fredagen att delstaten beställt tusentals sjukbäddar som inte använts. 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1251181563506757632

Han uppmanade demokratiske guvernören Andrew Cuomo att lägga mer tid på att göra något och mindre på att klaga medan Cuomo höll en tv-sänd presskonferens, som sändes av CBS.   

Cuomo bemötte Trumps kritik under presskonferensen. 

– Om han sitter hemma och tittar på tv så är det kanske han som borde kliva upp och börja jobba. 

Enligt guvernören har 800 människor använt sjukbäddarna som Trump syftar på. 

– Antalet kom från en prognos som presidenten hade utfärdat, det kom från honom. Så han borde läsa rapporterna som han skickar, sa Cuomo, som hänvisar till uppskattningar om att New York tusentals och miljontals smittade som kom från Vita husets aktionsgrupp mot coronaviruset och från presidenten själv. 

Andrew Cuomo: ”Vad ska jag göra, skicka blommor?”

– Att han säger till någon ”Ni litade på prognoserna och prognoserna var fel”, det är dina prognoser herr president. Var vi dåraktiga eftersom vi litade på era prognoser, herr president? 

Cuomo lyfte fram att han tidigare berömt presidenten för att ha agerat väldigt snabbt när delstaten behövde utöka sin sjukvårdskapacitet. 

– Jag har sagt det ett antal gånger, vad ska göra, skicka blommor? De var väldigt hjälpsamma med sjukbäddar. De var väldigt hjälpsamma med att sända flottans hangarfartyg Comfort. De var väldigt hjälpfulla med att gripa in och säkerhetsutrustning från Kina, de var väldigt hjälpfulla med att hjälpa oss hitta respiratorer, sa Cumo och fortsatte: 

– Jag har sagt tack, tack, tack. När vi ser framåt så är vi fortfarande mitt i det här. Presidenten vill inte hjälpa till med provtagning. 

Protester mot karantänsreglerna i Minnesota. På skyltarna står bland annat ”Var som Sverige”.
Foto: GLEN STUBBE / AP TT NYHETSBYRÅN

Donald Trumps stöd till proteströrelserna

Tidigare under fredagen twittrade Donald Trump slagord från proteströrelser som krävt att reglerna kring social distansering i deras delstater ska hävas – och uppmanade i inlägg att ”befria” de demokratiska delstaterna Virginia, Minnesota och Michigan, som Trump tycker har för stränga regler. På skyltarna står bland annat ”Var som Sverige”.

Inlägg vållade irritation under ett telefonmöte om coronaviruset som vice president Mike Pence hade med demokratiska senatorer under fredagen, rapporterar nyhetssajten Politico

Donald Trump försvarade på fredagens presskonferens sina inlägg på Twitter och menade att vissa guvernörer är för hårda.

– Ni vet att man skulle kunna få samma resultat genom att göra mindre, säger Trump. 

Han är inte orolig för att demonstranter som kräver att delstaterna ska öppnas nu sprider viruset.

– Nej, det här är människor som uttrycker sina åsikter. Jag ser hur de beter sig och hur de arbetar och de verkar vara väldigt ansvarsfulla, tycker jag, men de har har behandlats lite tufft, säger Trump.


https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1251169987110330372
USA presenterar nya riktlinjer för att ”sakta men säkert” öppna upp USA igen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.