Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nu orkar Robyn le igen efter svåra operationen

Robyn har stelopererat nacken och hoppas nu bli kvitt smärtan och tröttheten hon lidit av.
Foto: Privat
Efter operationen kan Robyn sitta upp utan andningssvårigheter. Hon har även varit uppe och gått.
Foto: Privat

Robyn Anborg, 29, är på benen igen efter den komplicerade nackoperationen.

Hon beskriver den själv som livsavgörande. För första gången på tre år vågar hon planera för framtiden igen.

– Jag är på väg tillbaka till livet, men det är en lång resa framför mig, hälsar Robyn från sjukhuset i Barcelona.

Expressen har i flera artiklar berättat om 29-åriga Robyn Anborg från Huddinge som blev sängliggande i samband med en gymolycka för några år sedan.

Hon har en ärftlig bindvävsdefekt som kan leda till överrörliga och instabila leder. Efter olyckan drabbades hon även av ligamentära skador i nacken, kraniocervikal instabilitet.  Huvudet hölls inte på plats ordentligt och trycket på hjärnstammen ökade. Robyn drabbades av värk och svår ME, kroniskt trötthetssymtom. Till slut fick hon även problem med andningen.

Robyn Anborg har stöttats av pojkvännen Daniel Sandström genom den svåra sjukdomstiden.
Foto: Privat

Operationen var lyckad

Men i förra veckan genomgick 29-åringen en stor operation på ett specialistsjukhus i Barcelona. Sju kotor i hals och nacke är nu stelopererade och nacken fixerad med benbitar. 39 stift över det långa operationsärret i nacken vittnar om att detta var ett stort ingrepp.

– Nu måste jag lära mig ett helt nytt rörelsemönster. Jag kan inte röra huvudet längre och nu måste jag lära kroppen att jobba på ett nytt sätt, säger Robyn och tillägger:

– Enligt läkaren hade jag antagligen dött utan operationen, så detta är ändå ett lågt pris.

Efter operationen den 28 mars kunde Robyn för första gången promenera lite utanför sjukhuset. Men efteråt kom ett hemskt bakslag med smärtor i nacken.
Foto: Privat

Hon är kvar på sjukhuset och stöttas av pojkvännen Daniel Sandström. Under måndagen ska de flytta till ett sjukhushotell och planen är att Robyn ska kunna åka hem till Sverige i påsk.

Efter operationen var hon ute och gick 400 steg. Sj älvklart en fantastisk känsla om man varit sängliggande i princip hela dygnet under en lång tid. Men direkt efter det kom ett jobbigt bakslag med kraftiga smärtor och värk.

– Jag inser att jag ännu är långt ifrån frisk. Men det går framåt med små steg. Jag kan sitta upp utan några andningssvårigheter och jag kan tänka klart igen. Hjärndimman är borta, berättar Robyn.

Efter operationen kan Robyn sitta upprätt och orkar läsa tidningar.
Foto: Privat

”Jag har haft tur som fått stöd”

Många långa månader av rehab väntar men Robyns dröm är att få börja leva ett vanligt liv igen. Vardagliga saker som att träffa kompisar, ta långa promenader och att vara flickvän till Daniel i stället för patient. Hon längtar även efter att få komma tillbaka till jobbet som HR-specialist på Trafikverket.

Svensk sjukvård erkänner inte diagnosen kraniocervikal instabilitet, och därför tvingades Robyn åka utomlands för att få vård. För att kunna betala sjukhusräkningen startade anhöriga en insamling på Facebook.

Robyn är mycket tacksam för det.

– Jag har haft tur som fått det här stödet. Men jag tror det finns ett stort mörkertal bland nackskadade som aldrig får chansen. Detta är något man måste börja prata om på högre nivå. Jag hoppas att ingen annan ska behöva hamna där jag var, förklarar Robyn Anborg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.