Expressen har i flera artiklar berättat om 29-åriga Robyn Anborg från Huddinge som blev sängliggande i samband med en gymolycka för några år sedan.
Hon har en ärftlig bindvävsdefekt som kan leda till överrörliga och instabila leder. Efter olyckan drabbades hon även av ligamentära skador i nacken, kraniocervikal instabilitet. Huvudet hölls inte på plats ordentligt och trycket på hjärnstammen ökade. Robyn drabbades av värk och svår ME, kroniskt trötthetssymtom. Till slut fick hon även problem med andningen.

Operationen var lyckad
Men i förra veckan genomgick 29-åringen en stor operation på ett specialistsjukhus i Barcelona. Sju kotor i hals och nacke är nu stelopererade och nacken fixerad med benbitar. 39 stift över det långa operationsärret i nacken vittnar om att detta var ett stort ingrepp.
– Nu måste jag lära mig ett helt nytt rörelsemönster. Jag kan inte röra huvudet längre och nu måste jag lära kroppen att jobba på ett nytt sätt, säger Robyn och tillägger:
– Enligt läkaren hade jag antagligen dött utan operationen, så detta är ändå ett lågt pris.

Hon är kvar på sjukhuset och stöttas av pojkvännen Daniel Sandström. Under måndagen ska de flytta till ett sjukhushotell och planen är att Robyn ska kunna åka hem till Sverige i påsk.
Efter operationen var hon ute och gick 400 steg. Sj älvklart en fantastisk känsla om man varit sängliggande i princip hela dygnet under en lång tid. Men direkt efter det kom ett jobbigt bakslag med kraftiga smärtor och värk.
– Jag inser att jag ännu är långt ifrån frisk. Men det går framåt med små steg. Jag kan sitta upp utan några andningssvårigheter och jag kan tänka klart igen. Hjärndimman är borta, berättar Robyn.

”Jag har haft tur som fått stöd”
Många långa månader av rehab väntar men Robyns dröm är att få börja leva ett vanligt liv igen. Vardagliga saker som att träffa kompisar, ta långa promenader och att vara flickvän till Daniel i stället för patient. Hon längtar även efter att få komma tillbaka till jobbet som HR-specialist på Trafikverket.
Svensk sjukvård erkänner inte diagnosen kraniocervikal instabilitet, och därför tvingades Robyn åka utomlands för att få vård. För att kunna betala sjukhusräkningen startade anhöriga en insamling på Facebook.
Robyn är mycket tacksam för det.
– Jag har haft tur som fått det här stödet. Men jag tror det finns ett stort mörkertal bland nackskadade som aldrig får chansen. Detta är något man måste börja prata om på högre nivå. Jag hoppas att ingen annan ska behöva hamna där jag var, förklarar Robyn Anborg.