Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu öppnar Löfven – för förhandling om skatter

Stefan Löfven kan tänka sig att förhandla.Foto: Fredrik Sandberg/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Partiledarna i Alliansen.Foto: Ann Jonasson

Stefan Löfven utesluter inte nyval – om partierna inte kan komma överens om budgeten.

– De vet att jag inte drar mig för det om situationen kräver det, säger statsministern till Ekot.

Samtidigt öppnar han för att förhandla med oppositionen om de kritiserade, planerade skattehöjningarna.

Regeringens planerade skattehöjningar, som presenteras i höstbudgeten, har väckt skarpa kritiska röster från de borgerliga partierna.

Det handlar om förhöjd statlig inkomstskatt, förändring av 3:12-reglerna och den föreslagna flygskatten.

Men alliansen är inte överens om hur skattehöjningarna ska stoppas – och har kommit med olika lösningar.

 

LÄS MER: Björklund: Alliansen kan stoppa skattehöjningar

 

Nu säger statsminister Stefan Löfven att han inte utesluter ett nyval om partierna inte kan komma överens och budgeten fälls.

Löfven utesluter inte nyval

– Det måste man avgöra från tillfälle till tillfälle, alltså vilka frågor är det som ligger på bordet, vad är det som inte går igenom, vad är det som gör att regeringen i så fall skulle välja en sådan lösning? säger han i Ekots lördagsintervju.

Det är dock inte statsministerns förstahandsalternativ.

– Det måste jag avgöra vid varje givet tillfälle. Men de vet att jag inte drar mig för det om situationen kräver det.

Samtidigt öppnar Löfven för att lägga skatterna på förhandlingsbordet.

– Dörren är öppen. Det har jag sagt hela mandatperioden. Dörren är öppen för samtal men eftersom de säger att de inte vill samtala blir det svårt, säger han i Ekot.

 

LÄS MER: Centerpartiet planerar att sänka regeringen

 

Kritiserar alliansens oenighet

Statsministern kritiserar att de fyra partierna inte kan enas. Fram till dess fokuserar han på annat – och vill inte bemöta partiernas olika lösningar.

– Jag är upptagen med att bygga ett samhälle. Det blir för mycket politiskt spel. De har tre olika modeller för hur de tycker att det här ska skötas, ska jag förhålla mig till det varje dag? säger han i Ekot.

Flera gånger tar han upp att det är svårt att förhandla så länge alliansen vägrar. Men när de borgerliga partierna är redo att samtala – då är Stefan Löfven beredd att kompromissa, säger han.

– Vi har ju gjort 16 breda överenskommelser och det är jätteviktiga överenskommelser så vi klarar av det när vi vill. Det är ett givande och ett tagande och det får alla vara beredda på, säger statsministern i lördagsintervjun.

"Vill de förhandla är dörren öppen"

– Om de vill diskutera och förhandla så är dörren öppen. Om inte alla fyra kan göra upp är det fullt möjligt att två kan göra upp.

 

LÄS MER: Kinberg Batras plan för att övertala Annie Lööf

 

Även Vänsterpartiet är välkommet i samtal om höstbudgeten. Men Stefan Löfven håller fortfarande dörren stängd för Sverigedemokraterna.

För regeringspartnern Miljöpartiet var flygskatten en valfråga. Även Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ har drivit frågan om flygskatt.