Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nu öppnar FP för nytt samarbete med S

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
HAR STARKT STÖD. Stödet för Jan Björklund verkar grundmurat bland partiets kommunalråd - som alla är nöjda med den mer socialliberala riktning partiledaren slagit in på. Foto: JENS L'ESTRADE
Foto: Jens L'Estrade

Folkpartiets kommunalråd öppnar för ett regeringssamarbete med S om alliansen förlorar valet.

En tredjedel av de svarande i Expressens rundringning vill dessutom att FP går till val utan de övriga allianspartierna.

- Att låsa oss vid alliansen tycker jag inte att vi ska göra, säger Kjell Skålberg, kommunalråd i Nässjö.

Folkpartiet är alliansens näst största parti, med ett väljarstöd som det senaste året legat runt 5 och 6 procent. Med allianskollegerna Centerpartiet och Kristdemokraterna under riksdagsspärren i mätning efter mätning det senaste året är det parlamentariska läget efter valet 2014 högst oklart.

I majmätningen från TV4/Novus fick allianspartierna 40,8 procent av väljarstödet. Folkpartiets Birgitta Ohlsson bjöd i torsdagskvällens sändning av "Bar & Politik" in Miljöpartiet till en plats i alliansen.

"Vi skiljer oss åt"

- De skulle vara ett väldigt fräscht inslag, sade EU-ministern på scenen men försökte snabbt tona ned uttalandet genom att säga att det inte var någon officiell invit.

En rundringning till Folkpartiets 35 kommunalråd visar att många partiföreträdare i landet är öppna för andra typer av allianser efter valet 2014. Av 27 svarande tycker en tredjedel att partiet ska gå fram i valrörelsen som eget alternativ.

- Vi skiljer oss mycket åt i till exempel jämställdhetsfrågor om man jämför med KD. Vi måste gå till val som enskilt parti och vara öppna för olika sorters samarbeten beroende på valresultat, och inte binda oss vid alliansen, säger Mohamad Hassan, kommunalråd i Uppsala.

Två tredjedelar av de tillfrågade svarar ja på frågan om de är öppna för att samarbeta med Socialdemokraterna i en framtida regering, om alliansen inte kan fortsätta regera. Ännu fler är positiva till S-samarbete om frågan gäller att förhindra att Sverigedemokraterna får en vågmästarroll. Den nya grundlagen innebär att en aspirerande statsminister som vill bilda regering inte kan göra det om en majoritet i riksdagen röstar emot honom eller henne.

Förvånas inte över svaren

- Jag är öppen för att samarbeta med Socialdemokraterna, framför allt om det blir så att SD blir något slags tunga på vågen i alla andra möjliga konstellationer, säger Mats Larsson, kommunalråd i Tyresö.

Statsvetaren Malena Rosén Sundström, universitetslektor i statsvetenskap vid Lunds universitet, är inte förvånad över svaren i Expressens rundringning.

- Att det är så pass många som säger att de vill gå fram som ett enskilt parti kan ses som ett uttryck för frustration av att man befinner sig i skuggan av Moderaterna och man vill återupprätta sin egen profil. Ett socialliberalt Folkpartiet och en socialdemokrati som håller sig till mitten kan lätt hitta punkter där de skulle kunna enas, säger hon.

"Mycket som förenar"

Den för Folkpartiet viktiga försvarsfrågan är ett exempel där riksdagsledamoten Allan Widman tidigare i år uttryckt att FP står närmare S än M.

- När jag lyssnar på Peter Hultqvist, S-talesperson i försvarsfrågor, så finns det mycket i problemen han tar upp och lösningarna han ser som förenar en socialdemokratisk och en liberal försvarspolitik, sade Allan Widman nyligen till Expressen.

Partiledare Jan Björklund finns inte tillgänglig för en kommentar, men partisekreterare Nina Larsson ser blocköverskridande samarbeten runtom i landet som en förklaring till resultaten.

- Det ser väldigt olika ut runtom i landet. Flera av våra kommunalråd har erfarenheter av andra former av samarbeten och det färgar säkerligen dem när de svarar vad gäller regeringsinnehavet också. För vår del är ett samarbete med Socialdemokraterna inte aktuellt. Vi går till val som Folkpartiet men i ett allianssamarbete, säger hon.

Björklund har förtroende

Stödet för Jan Björklund verkar grundmurat bland partiets kommunalråd som alla är nöjda med den mer socialliberala riktning partiledaren slagit in på det senaste året.

Hälften av de tillfrågade vill dessutom se ytterligare steg i socialliberal riktning.

Bengt Westerberg, före detta partiledare för Folkpartiet, regerade under sin tid som partiordförande tillsammans med bland annat Moderaterna.

I dag vill inte heller han stänga dörren för ett blocköverskridande samarbete.

- Det är viktigt att man håller öppet för olika alternativ efter valet eftersom att man inte vet hur det parlamentariska läget ser ut då. Man vet inte hur majoriteter ser ut och det är inte självklart att S, alliansen eller något annat block kan bilda regering. Då är det viktigt att hålla öppet för att pröva även andra alternativ.

Även över alliansgränsen alltså?

- Ja, säger Bengt Westerberg.

Expressen har sökt samtliga FP-ministrar men de avböjer att kommentera. Erik Ullenhag och Maria Arnholms pressekreterare hänvisar i stället till partisekreteraren Nina Larsson.

FAKTA

Tycker du att Folkpartiet ska gå till val som regeringsalternativ eller som ett enskilt parti?

Allians                17

Enskilt parti        8


Är du öppen för ett samarbete med Socialdemokraterna om alliansen inte kan fortsätta regera?

Ja                      17

Pass                  4

Nej                    3


Skulle ett samarbete med Socialdemokraterna vara ett alternativ om man på så sätt kan förhindra att SD får en vågmästarroll?

Ja                    20

Pass                3

Nej                   2


Expressen ringde Folkpartiets 35 kommunalråd runtom i landet varav 25 svarade.

Vill du se ett blocköverskridande samarbete efter valet?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.