HAR STARKT STÖD. Stödet för Jan Björklund verkar grundmurat bland partiets kommunalråd - som alla är nöjda med den mer socialliberala riktning partiledaren slagit in på. Foto: JENS L'ESTRADE Foto: Jens L'Estrade
HAR STARKT STÖD. Stödet för Jan Björklund verkar grundmurat bland partiets kommunalråd - som alla är nöjda med den mer socialliberala riktning partiledaren slagit in på. Foto: JENS L'ESTRADE Foto: Jens L'Estrade

Nu öppnar FP för nytt samarbete med S

Publicerad

Folkpartiets kommunalråd öppnar för ett regeringssamarbete med S om alliansen förlorar valet.

En tredjedel av de svarande i Expressens rundringning vill dessutom att FP går till val utan de övriga allianspartierna.

- Att låsa oss vid alliansen tycker jag inte att vi ska göra, säger Kjell Skålberg, kommunalråd i Nässjö.

Folkpartiet är alliansens näst största parti, med ett väljarstöd som det senaste året legat runt 5 och 6 procent. Med allianskollegerna Centerpartiet och Kristdemokraterna under riksdagsspärren i mätning efter mätning det senaste året är det parlamentariska läget efter valet 2014 högst oklart.

I majmätningen från TV4/Novus fick allianspartierna 40,8 procent av väljarstödet. Folkpartiets Birgitta Ohlsson bjöd i torsdagskvällens sändning av "Bar & Politik" in Miljöpartiet till en plats i alliansen.

"Vi skiljer oss åt"

- De skulle vara ett väldigt fräscht inslag, sade EU-ministern på scenen men försökte snabbt tona ned uttalandet genom att säga att det inte var någon officiell invit.

En rundringning till Folkpartiets 35 kommunalråd visar att många partiföreträdare i landet är öppna för andra typer av allianser efter valet 2014. Av 27 svarande tycker en tredjedel att partiet ska gå fram i valrörelsen som eget alternativ.

- Vi skiljer oss mycket åt i till exempel jämställdhetsfrågor om man jämför med KD. Vi måste gå till val som enskilt parti och vara öppna för olika sorters samarbeten beroende på valresultat, och inte binda oss vid alliansen, säger Mohamad Hassan, kommunalråd i Uppsala.

Två tredjedelar av de tillfrågade svarar ja på frågan om de är öppna för att samarbeta med Socialdemokraterna i en framtida regering, om alliansen inte kan fortsätta regera. Ännu fler är positiva till S-samarbete om frågan gäller att förhindra att Sverigedemokraterna får en vågmästarroll. Den nya grundlagen innebär att en aspirerande statsminister som vill bilda regering inte kan göra det om en majoritet i riksdagen röstar emot honom eller henne.

Förvånas inte över svaren

- Jag är öppen för att samarbeta med Socialdemokraterna, framför allt om det blir så att SD blir något slags tunga på vågen i alla andra möjliga konstellationer, säger Mats Larsson, kommunalråd i Tyresö.

Statsvetaren Malena Rosén Sundström, universitetslektor i statsvetenskap vid Lunds universitet, är inte förvånad över svaren i Expressens rundringning.

- Att det är så pass många som säger att de vill gå fram som ett enskilt parti kan ses som ett uttryck för frustration av att man befinner sig i skuggan av Moderaterna och man vill återupprätta sin egen profil. Ett socialliberalt Folkpartiet och en socialdemokrati som håller sig till mitten kan lätt hitta punkter där de skulle kunna enas, säger hon.

"Mycket som förenar"

Den för Folkpartiet viktiga försvarsfrågan är ett exempel där riksdagsledamoten Allan Widman tidigare i år uttryckt att FP står närmare S än M.

- När jag lyssnar på Peter Hultqvist, S-talesperson i försvarsfrågor, så finns det mycket i problemen han tar upp och lösningarna han ser som förenar en socialdemokratisk och en liberal försvarspolitik, sade Allan Widman nyligen till Expressen.

Partiledare Jan Björklund finns inte tillgänglig för en kommentar, men partisekreterare Nina Larsson ser blocköverskridande samarbeten runtom i landet som en förklaring till resultaten.

- Det ser väldigt olika ut runtom i landet. Flera av våra kommunalråd har erfarenheter av andra former av samarbeten och det färgar säkerligen dem när de svarar vad gäller regeringsinnehavet också. För vår del är ett samarbete med Socialdemokraterna inte aktuellt. Vi går till val som Folkpartiet men i ett allianssamarbete, säger hon.

Björklund har förtroende

Stödet för Jan Björklund verkar grundmurat bland partiets kommunalråd som alla är nöjda med den mer socialliberala riktning partiledaren slagit in på det senaste året.

Hälften av de tillfrågade vill dessutom se ytterligare steg i socialliberal riktning.

Bengt Westerberg, före detta partiledare för Folkpartiet, regerade under sin tid som partiordförande tillsammans med bland annat Moderaterna.

I dag vill inte heller han stänga dörren för ett blocköverskridande samarbete.

- Det är viktigt att man håller öppet för olika alternativ efter valet eftersom att man inte vet hur det parlamentariska läget ser ut då. Man vet inte hur majoriteter ser ut och det är inte självklart att S, alliansen eller något annat block kan bilda regering. Då är det viktigt att hålla öppet för att pröva även andra alternativ.

Även över alliansgränsen alltså?

- Ja, säger Bengt Westerberg.

Expressen har sökt samtliga FP-ministrar men de avböjer att kommentera. Erik Ullenhag och Maria Arnholms pressekreterare hänvisar i stället till partisekreteraren Nina Larsson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag