Wikileaks-grundaren Julian Assange får nu kritik av talespersonen Birgitta Jonsdottir som menar att Assange bör stiga ner från tronen. Foto: ROGER VIKSTRÖM
Wikileaks-grundaren Julian Assange får nu kritik av talespersonen Birgitta Jonsdottir som menar att Assange bör stiga ner från tronen. Foto: ROGER VIKSTRÖM

Nu ökar trycket på Julian Assange

Publicerad
Uppdaterad
Trycket ökar på Julian Assange att hoppa av som organisationens ledare.
Wikileaks-grundaren får nu offentlig kritik av talespersonen Birgitta Jonsdottir som menar att Assange ska stiga ner från tronen.
- Julian är briljant på många sätt, men han är inte speciellt social. Och han är en typisk "aussie" på det sättet att han är lite av en manschauvinist, säger Birgitta Jonsdottir, talesperson för Wikileaks, till The Daily Beast.
Våldtäktsanklagelserna mot Julian Assange har gjort honom allt mer ifrågasatt inom Wikileaks.
Från flera håll kommer krav på att han ska stiga ner från tronen, och just nu pågår ett politiskt spel inom Wikileaks för att få bort Assange om han inte lämnar frivilligt.
– Jag har givit honom rådet att låta någon annan bära facklan, säger Birgitta Jonsdottir, talesperson för Wikileaks, till The Daily Beast.

Avfärdar rykten om smutskastning

Birgitta Jonsdottir avfärdar även påståenden från bland annat Julian Assange om att det skulle kunna handla om en smutskastningskampanj från CIA.
– Julian är briljant på många sätt, men han är inte speciellt social. Och han är en typisk ”aussie” på det sättet att han är lite av en manschauvinist, säger Birgitta Jonsdottir.
En anonym källa uppger även för The Daily Beast att det skapar ”en stor oreda för alla” att Assange insisterar på att fortsätta vara Wikileaks ansikte utåt.

Ska minska kontrollen

Uppgifterna ligger i linje med tidigare rapporter om att våldtäktsanklagelserna har försvagat Julian Assanges position inom organisationen.
Newsweek uppgav nyligen att det startats en process inom organisationen för att begränsa Assanges roll.
Man ska enligt Newsweek även ha gjort tekniska förändringar för att minska Assanges kontroll av sajten
Den fraktion som är emot Assange ska ha velat kalla samman till ett möte senare i denna månad då grundarens framtid ska diskuteras.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag