Nu ökar Sverige pressen på Rumänien

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Veronica Palm (S).
Foto: Jens L'Estrade
"Lösningen är inte att ha en diskussion om förbud eller inte i Sverige", säger Palm om tiggeriet.
Foto: Per Wissing

Nu ökar Sverige pressen på Rumänien om tiggarna. 

Under de närmaste veckorna åker två svenska delegationer på besök till landet.  

– Jag har ambitionen att föra samtal om att en hel del människor som utsätts för extrem diskriminering och lever i djup fattigdom i Rumänien kommer till Sverige och gör bedömningen att det är bättre att sitta på gatorna och tigga än möjligheten att få jobb och utbildning i Rumänien, säger Veronica Palm, S. 

Under nästa vecka reser riksdagsledamoten tillsammans med bland andra talmannen Urban Ahlin på en så kallad talmansresa till Rumänien för att träffa Rumäniens talman i deras riksdag. Talmannen har en egen agenda men Veronica Palm, S, gruppledare och vice ordförande i socialutskottet tänker ta tillfället i akt. 

– Jag har ambitionen att föra samtal om att en hel del människor som utsätts för extrem diskriminering och lever i djup fattigdom i Rumänien kommer till Sverige och gör bedömningen att det är bättre att sitta på gatorna i Sverige och tigga än möjligheten att få jobb och utbildning i Rumänien. Så kan vi inte ha det, säger hon. 

Palm menar att ansvaret för de utsatta människorna är gemensamt. 

- Det är viktigt att upprätthålla de samtalen. Vi kan hjälpa till och ska naturligtvis se till att människor som lever i Sverige i utsatt fattigdom ska få skydd och stöd, säger hon. 

- Vi måste gå till roten där problemen finns. Lösningen är inte att ha en diskussion om förbud eller inte i Sverige, säger Palm. 

Vilken typ av samarbete kan det handla om? 

- Dels handlar det om de EU-fondsmedel som finns för de allra mest utsatta medborgarna och se vägar för att kunna använda dem i Rumänien. Det har varit ett problem. Sen är jag övertygad om civilsamhället kan samverka. Organisationer som finns i Sverige kan ge stöd till organisationer i Rumänien.  

I början av juni åker barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér till Rumänien för att just diskutera frågan om utsatta EU-migranter och sluta ett avtal länderna emellan.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.