Veronica Palm (S). Foto: Jens L'EstradeVeronica Palm (S). Foto: Jens L'Estrade
Veronica Palm (S). Foto: Jens L'Estrade
"Lösningen är inte att ha en diskussion om förbud eller inte i Sverige", säger Palm om tiggeriet. Foto: Per Wissing"Lösningen är inte att ha en diskussion om förbud eller inte i Sverige", säger Palm om tiggeriet. Foto: Per Wissing
"Lösningen är inte att ha en diskussion om förbud eller inte i Sverige", säger Palm om tiggeriet. Foto: Per Wissing

Nu ökar Sverige pressen på Rumänien

Publicerad

Nu ökar Sverige pressen på Rumänien om tiggarna.

Under de närmaste veckorna åker två svenska delegationer på besök till landet.

– Jag har ambitionen att föra samtal om att en hel del människor som utsätts för extrem diskriminering och lever i djup fattigdom i Rumänien kommer till Sverige och gör bedömningen att det är bättre att sitta på gatorna och tigga än möjligheten att få jobb och utbildning i Rumänien, säger Veronica Palm, S.

Under nästa vecka reser riksdagsledamoten tillsammans med bland andra talmannen Urban Ahlin på en så kallad talmansresa till Rumänien för att träffa Rumäniens talman i deras riksdag. Talmannen har en egen agenda men Veronica Palm, S, gruppledare och vice ordförande i socialutskottet tänker ta tillfället i akt.

– Jag har ambitionen att föra samtal om att en hel del människor som utsätts för extrem diskriminering och lever i djup fattigdom i Rumänien kommer till Sverige och gör bedömningen att det är bättre att sitta på gatorna i Sverige och tigga än möjligheten att få jobb och utbildning i Rumänien. Så kan vi inte ha det, säger hon.

Palm menar att ansvaret för de utsatta människorna är gemensamt.

- Det är viktigt att upprätthålla de samtalen. Vi kan hjälpa till och ska naturligtvis se till att människor som lever i Sverige i utsatt fattigdom ska få skydd och stöd, säger hon.

- Vi måste gå till roten där problemen finns. Lösningen är inte att ha en diskussion om förbud eller inte i Sverige, säger Palm.

Vilken typ av samarbete kan det handla om?

- Dels handlar det om de EU-fondsmedel som finns för de allra mest utsatta medborgarna och se vägar för att kunna använda dem i Rumänien. Det har varit ett problem. Sen är jag övertygad om civilsamhället kan samverka. Organisationer som finns i Sverige kan ge stöd till organisationer i Rumänien.

I början av juni åker barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér till Rumänien för att just diskutera frågan om utsatta EU-migranter och sluta ett avtal länderna emellan.

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag