Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu ökar Sverige pressen på Rumänien

Veronica Palm (S).
Foto: Jens L'Estrade
"Lösningen är inte att ha en diskussion om förbud eller inte i Sverige", säger Palm om tiggeriet.
Foto: Per Wissing

Nu ökar Sverige pressen på Rumänien om tiggarna. 

Under de närmaste veckorna åker två svenska delegationer på besök till landet.  

– Jag har ambitionen att föra samtal om att en hel del människor som utsätts för extrem diskriminering och lever i djup fattigdom i Rumänien kommer till Sverige och gör bedömningen att det är bättre att sitta på gatorna och tigga än möjligheten att få jobb och utbildning i Rumänien, säger Veronica Palm, S. 

Under nästa vecka reser riksdagsledamoten tillsammans med bland andra talmannen Urban Ahlin på en så kallad talmansresa till Rumänien för att träffa Rumäniens talman i deras riksdag. Talmannen har en egen agenda men Veronica Palm, S, gruppledare och vice ordförande i socialutskottet tänker ta tillfället i akt. 

– Jag har ambitionen att föra samtal om att en hel del människor som utsätts för extrem diskriminering och lever i djup fattigdom i Rumänien kommer till Sverige och gör bedömningen att det är bättre att sitta på gatorna i Sverige och tigga än möjligheten att få jobb och utbildning i Rumänien. Så kan vi inte ha det, säger hon. 

Palm menar att ansvaret för de utsatta människorna är gemensamt. 

- Det är viktigt att upprätthålla de samtalen. Vi kan hjälpa till och ska naturligtvis se till att människor som lever i Sverige i utsatt fattigdom ska få skydd och stöd, säger hon. 

- Vi måste gå till roten där problemen finns. Lösningen är inte att ha en diskussion om förbud eller inte i Sverige, säger Palm. 

Vilken typ av samarbete kan det handla om? 

- Dels handlar det om de EU-fondsmedel som finns för de allra mest utsatta medborgarna och se vägar för att kunna använda dem i Rumänien. Det har varit ett problem. Sen är jag övertygad om civilsamhället kan samverka. Organisationer som finns i Sverige kan ge stöd till organisationer i Rumänien.  

I början av juni åker barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér till Rumänien för att just diskutera frågan om utsatta EU-migranter och sluta ett avtal länderna emellan.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.