Nu ökar pressen på Fredrik Reinfeldt

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Oppositionen kräver att Fredrik Reinfeldt agerar kraftfullt mot Tobias Billström efter statsrådets uttalanden om blonda och blåögda damer.

Varken S, V eller MP stänger dörren för en misstroendeförklaring i riksdagen.

- Nu ligger bollen hos Reinfeldt. Jag skulle ha mycket stor förståelse för om han tycker att det är dags att byta migrationsminister, säger Jonas Sjöstedt.

Efter Tobias Billströms uppmärksammade uttalanden i måndagens DN tog man på Vänsterpartiets gruppmöte i riksdagen upp frågan om en misstroendeförklaring mot ministern.

- Även om det inte är första gången så häpnar man över hans omdömeslöshet. Det är ett slags strukturell rasism som han använder i sitt sätt att se världen här. Vi tycker att Reinfeldt ska fundera i första hand. Han måste ta ställning till om han kan ha en minister som uttalar sig på det här sättet. Men vi stänger inte dörren för att väcka en misstroendeförklaring senare, säger Jonas Sjöstedt.

"Går inte bara att släta över"

Socialdemokraternas partiordförande Stefan Löfven var mycket kritisk på en träff med riksdagsjournalister på tisdagsförmiddagen. Frågan om migrationsministern bör lämna sin post passade han över till statsministern, men svarade nej på om Tobias Billströms ursäkt är nog.

- Det går inte bara att släta över, det har varit för mycket av den varan, säger Stefan Löfven.

Socialdemokraternas talesperson i migrationspolitiska frågor, Fredrik Lundh Sammeli, utesluter inte heller han att oppositionen går ihop och väcker en misstroendeförklaring:

- Det handlar om väldigt många uttalanden, därför räcker det inte att statsrådet själv försöker förtydliga, utan det krävs att det är Reinfeldt som tydliggör vad som gäller. En misstroendeförklaring är något vi får ta ställning till i en senare del.

SD kan bli vågmästare

Om oppositionen skulle väcka misstroendeförklaring mot Tobias Billström skulle Sverigedemokraterna med största säkerhet bli vågmästare. För två år sedan kom Miljöpartiet överens med Moderaterna om en mer generös och öppen migrationspolitik. Nu säger Gustav Fridolin att hans förtroende för Billström har fått sig en allvarlig törn.

- Det är alliansens migrationsminister. I första hand måste det vara alliansen som prövar om de har förtroende för Tobias Billström eller inte, säger Miljöpartiets språkrör.

Reinfeldts kritik

Statsminister Fredrik Reinfeldt gick under tisdagen historiskt hårt åt Tobias Billström när han mötte journalister i riksdagen.

Trots det säger Reinfeldt att han har förtroende för sina statsråd till dess att något annat meddelas.

När Expressen söker statsministern senare på kvällen går han inte att nå enligt presschef Roberta Alenius. Migrationsministern vill inte kommentera sina uttalanden ytterligare.

- Han avser verkligen att ta till sig av den kritik som varit i enlighet med den anda som statsministern gett uttryck för och i övrigt har han inga kommentarer, säger pressekreterare Linda Norberg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.