Nu ökar kritiken
mot statens krav

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
ÖKAT TRYCK. Anna Andersson, teamledare för ankomstboende på Migrationsverket i Märsta, säger att de nu bygger ut för att möta behoven vid den ökande flyktingtillströmningen.
Foto: Maja Suslin / Tt

Migrationsverket räknar nu med att 95 000 flyktingar kommer till Sverige under 2015.

Samtidigt som majoriteten vill hjälpa krigsdrabbade människor från Irak och Syrien ställer mottagandet stora krav på kommunerna.

Nu ökar kritiken mot statens krav på dem.

- Det går inte att ordna allt över en natt, säger Anders Knape (M), ordförande för Sveriges kommuner och landsting.

En av alla flyktingar är Waijih från Syrien, som i går kom till Sverige.

- Mitt mål var att komma hit men det har tagit mig fem månader. Jag har varit oerhört rädd men nu känner jag mig trygg, fast vilsen, säger han till TT.

Anna Andersson, teamledare vid det ankomstboende i Märsta där Waijih just nu befinner sig, säger att beredskap finns.

- Vi bygger ut för att möta behoven, säger hon till TT.

Men frågan är om insatserna räcker när de 95 000 flyktingar, främst från Irak och Syrien, väl ska flytta ut i kommunerna.

Allt fler kommuner är nu kritiska för att kraven på dem ökar, samtidigt som de redan går på knäna. Hittills i år har knappt 70 000 sökt asyl i Sverige.

Socialdemokratiska kommunalrådet Åsa Eriksson i Norberg kräver att placeringarna måste fördelas bättre och att staten tar större ekonomiskt ansvar.

- Det finns stora möjligheter att göra detta på ett bra sätt, men det krävs en betydligt bättre styrning var Migrationsverket placerar asylsökande och hur man gör det. Det går om vi hjälps åt allihop. I dag har vi 736 asylsökande i Norberg som har totalt 5 700 invånare. Det är 12,9 procent av befolkningen, säger hon.

Bör inte få välja kommun

Ilmar Reepalu, tidigare kommunalråd i Malmö, slog redan för flera år sedan larm om att Malmö kommun inte klarar av barnomsorg, skola och arbete åt alla nyanlända.

- Sverige har ett behov av att ta emot invandrare. Men vi måste kunna ta hand om dem på ett bra sätt. För mig innebär det att alla kommuner ställer upp, säger han.

I klartext betyder det, enligt Reepalu, att flyktingar inte ska få välja vilken kommun de bosätter sig i, då de väl får uppehållstillstånd.

- Det fick jag kritik för. Att man inte får bo där man vill. Men jag tycker det är naivt, säger han.

Staten måste lätta kraven

Anders Knape som är ordförande i SKL, Sveriges kommuner och landsting, säger att flera kommuner redan i dag är hårt pressade. Dessa kommuner kommer att få det tuffast även 2015, menar han.

- När det smäller till så här är det många som söker sig hit. Man har telefonnummer till en kusins bekant, eller något liknande, säger Anders Knape.

Nu menar han att staten måste lätta kraven på kommunerna.

- Vi ska kunna erbjuda skola och barnomsorg från dag ett. Trots att det är en exceptionell situation som vi inte klarar av, säger Anders Knape.

För Moderaterna internt är hållningen i flyktingfrågan just nu en mycket het potatis, särskilt efter att M i Skåne öppnat för samarbete med SD.

Migrations-minister Morgan Johansson har i dagarna öppnat för att titta på hur man med morot och piska får alla kommuner att ta ansvar.

- Det är en tanke jag tycker att vi måste lyfta för att öka rättvisan i systemet. Vi kan inte ha det som vi har det nu. Vi har i dag ungefär 10 000 som bor i Migrationsverkets boende som har uppehållstillstånd, men som inte har fått en kommunplacering. Nästa år kanske det kan bli uppemot 20 000, säger han till TT.

"Måste ha aktiviteter"

Entreprenören Bert Karlsson som drivit flyktingförläggningar i många år tror egentligen inte att det är ett problem att ta emot ett större antal flyktingar.

- Det viktiga är att få i gång de nyanlända att lära sig svenska språket direkt. De borde också få jobba mot betalning från början, inte bara göra obetald praktik. De måste ha aktiviteter. Jag har alltid sett flyktingar som en resurs, säger han.

Men Mikael Ribbenvik, ställföreträdande generaldirektör på Migrationsverket, menar att kommunerna i dag sviker.

- De som får uppehållstillstånd ska få en plats i en kommun och här räcker inte kommunplatserna till. Kommunerna ställer inte upp i den omfattningen som krävs, säger han.

"Drabbar inte kommunskatten"

Mikael Ribbenvik köper inte argumenten att de kommuner som tar emot fler är pressade.

- Vi betalar kommunerna för det här. Den ojämna belastningen som vi ser drabbar inte kommunskatten, säger Mikael Ribbenvik.

8 hårt pressade kommuner

BORLÄNGE

Borlänge har enligt SVT tagit emot 51 flyktingar per 1 000 invånare under åren 2006 till 2013, jämfört med Täby som tagit emot 3 per 1 000 invånare.

VÄXJÖ

Redan förra året sa kommunstyrelsens ordförande Bo Frank, M, till Expressen att kommunen slagit i taket när det gäller att ta emot asylsökande.

FILIPSTAD

Kommunalrådet Per Gruvberger, S, förklarade tidigare i höstas i Värmlands Folkblad att han känner oro och ser praktiska hinder för att ta ansvar för fler asylsökande.

KÖPING

Kommunalrådet Elizabeth Salomonsson, S, sa i våras till Bärgslagsbladet/Arboga Tidning att boendesituationen i kommunen blir problematisk sedan antalet flyktingar blivit fler än planerat. Vi hinner inte skapa de förutsättningar vi vill, förklarade hon.

SÖDERTÄLJE

För ett år sedan slog kommunalrådet Boel Godner, S, larm om en akut situation i kommunen inför ett ökat flyktingmottagande. Bostäder och jobb fattades.

- Vi har ett stort flyktingmottagande, störst i landet per tusen invånare. En femtedel av länets flyktingmottagande sker i Södertälje, berättade hon för SVT.

HULTSFRED

Politiker i Hultsfred har pratat om en "krisartad situation". Kommunstyrelsens ordförande Åke Nilsson, KD, sa i början av september till Sveriges Radio att kommunen inte klarar av att ta emot fler flyktingar som fått uppehållstillstånd.

MALMÖ

Varannan flykting söker asyl i Malmö, skriver Sydsvenskan. Antalet asylärenden har gjort att Migrationsverket fått införa sjudagarsvecka för att hinna med att ta emot alla.

LANDSKRONA

Radio P4 Malmöhus har berättat om hur trångboddheten ökar på Migrationsverkets boenden för asylsökande i Landskrona. I våras fanns 11 300 nyanlända med uppehållstillstånd som väntade på bostadsanvisning. Av dem bodde 6 300 på anläggningsboende för asylsökande.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.