Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pressas hårt – efter avgångskraven i natt

Premiärminister Theresa May under sitt tal i parlamentet.Foto: MARK DUFFY / UK PARLIAMENT / HANDOUT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Andrea Leadsom hoppar av regeringen. Foto: ANDY RAIN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Theresa May är under stor press då kraven på hennes avgång blir allt fler och hennes regering drabbas av avhopp. Foto: CHRIS RATCLIFFE / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Theresa May är under stor press då kraven på hennes avgång blir allt fler och hennes regering drabbas av avhopp. 

Tory-ledamoter i parlamentet diskuterade på onsdagskvällen en regeländring som skulle göra ett misstroendevotum mot May möjligt.

Samtidigt hoppar Andrea Leadsom, konservativ parlamentsledamot och ledare för underhuset, av regeringen i protest mot Mays brexitplan.

Premiärministerns dagar verkar vara upphällningen – kvällen före Storbritanniens val till EU-parlamentet.

På torsdagen går Storbritannien till valurnorna för att rösta in parlamentariker i EU – en union de valt att lämna. 

Under natten mot valdagen har kaos rått i Theresa Mays regering. Både BBC och Sky News uppger att flera ministrar krävt Mays avgång i interna överläggningar.

Ledamöter i parlamentet har träffats för att se över en regel som förbjuder dem att rikta misstroendevotum mot May – det är nämligen bara tillåtet att göra det en gång om året. Senaste gången May överlevde ett misstroendevotum var i december. 

Upprorsmakarna lade sina röster om regeländringen i förslutna kuvert som de hotar att öppna om May inte avgått innan 10 juni, enligt BBC.

Premiärministern vidhöll i ett tal i parlamentet:

– Brexits möjligheter är för stora och konsekvenserna av ett misslyckande för allvarliga för att riskera ytterligare försening.

Samtidigt drabbas Mays regering av ett tungt avhopp – Andrea Leadsom, konservativ parlamentsledamot och ledare för underhuset, lämnade regeringen under natten mot torsdag. 

I brevet som Andrea Leadsom valde att publicerat på Twitter, uppger hon att hon inte längre tror att den nuvarande regeringen kan leverera ett utträde som överensstämmer med folkomröstningen 2016. 

https://twitter.com/andrealeadsom/status/1131267480742236160

Leadsom riktar också kritik mot att Theresa May lovat att parlamentet ska få rösta om en ny folkomröstning när det gäller brexit.

”Jag har alltid ansett att en andra folkomröstning skulle vara farligt splittrande och jag stöder inte att regeringen villigt möjliggör en sådan eftergift”, skriver Leadsom.

Toryledamoten och ordföranden i utrikesutskottet Tom Tugendhat  konstaterar i Financial Times att May ”misslyckats fullständigt” vad beträffar brexitförhandlingarna.

”Det finns nu en sista chans att genomföra brexit på ett ordnat vis. Men Theresa May måste avgå – och utan dröjsmål. Hon måste tillkännage att hon avgår efter torsdagens val till Europaparlamentet”, konstaterar Tugendhat.