I Novus januarimätning om förtroendet för partiledarna säger 25 procent av de tillfrågade att de har förtroende för Stefan Löfven. Foto: Henrik Montgomery/TtI Novus januarimätning om förtroendet för partiledarna säger 25 procent av de tillfrågade att de har förtroende för Stefan Löfven. Foto: Henrik Montgomery/Tt

I Novus januarimätning om förtroendet för partiledarna säger 25 procent av de tillfrågade att de har förtroende för Stefan Löfven.

 Foto: Henrik Montgomery/Tt
Allra mest förtroende har Annie Lööf med 28 procent. Foto: Mikael SjöbergAllra mest förtroende har Annie Lööf med 28 procent. Foto: Mikael Sjöberg

Allra mest förtroende har Annie Lööf med 28 procent.

 Foto: Mikael Sjöberg

Nu ökar förtroendet
för Stefan Löfven

Publicerad

Efter förtroenderasen för Stefan Löfven – nu bryter statsministern sin nedåtspiral.

I Novus mätning om partiledarna ökar förtroendet för S-ledaren för första gången på nära två år.

Men: Alliansledarna står högre.

Det är undersökningsföretaget Novus som presenterar statsminister Stefan Löfvens brutna negativa trend.

I mätning efter mätning har förtroendet för S-ledaren rasat. I augusti 2015 uppgav bara 26 procent av de tillfrågade att de har mycket eller ganska bra förtroende för honom. Bara tre månader senare hade förtroendet rasat ännu mer. Ännu en månad senare uppgav endast 21 procent av de tillfrågade att de hade förtroende för statsministern.

Även för partiet och regeringen i stort har det sett illa ut. Så sent som den 23 januari, i lördags, konstaterade Sifo att Socialdemokraterna fått sitt lägsta stöd bland väljarna sen mätningarna startade 1967. Och i går, torsdag, visade TV4/Novus att förtroendet för regeringen och dess ministrar är rekordlågt.

Men nu har det alltså vänt. För Stefan Löfven, i alla fall. I Novus januarimätning om förtroendet för partiledarna säger nämligen 25 procent av de tillfrågade att de har förtroende för Stefan Löfven.

Fortsatt låga siffror

I topp ligger dock Alliansens Annie Lööf (C) och Anna Kinberg Batra (M) med 28 respektive 27 procent.

I botten hamnar Sveriges vice statsminister, tillika MP:s ena språkrör, Åsa Romson med låga 7 procent. Näst sist hamnar Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor med mer än dubbelt så många procentenheter som Romson: 15.

Novus undersökning visar att bara var fjärde tillfrågad har ganska eller mycket stort förtroende för de populäraste partiledarna. För bara 1,5 år sen hade i stället 45 procent ganska eller mycket stort för troende för ex-M-ledaren Fredrik Reinfeldt. Stefan Löfven fick då 44 procentenheter.

Novus konstaterar:

"Som trenden ser ut nu är det fortsatt låga förtroendesiffror vi ser för våra partiledare."

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag