Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nu måste datorägare betala tv-licens

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Nu söker Radiotjänst upp datorägare som inte betalar tv-licens, skriver Computer Sweden.

Efter att datorer och surfplattor blivit licenspliktiga har myndigheten nu börjat kräva licenspengar.

Det var tidigare i år som SVT började sända sina kanaler direkt på nätet - och i samma veva blev datorer och surfplattor belagda med tv-licens.

Beskedet mötte hård kritik. Men trots löften om att det inte skulle bli någon radikal förändring har nu tidningen Computer Sweden fått kontakt med en person som blivit uppringd av Radiotjänst. Enligt Computer Sweden skriver personen:

"Jag blev precis uppringd av en kvinna från Radiotjänst som, efter att hon tagit reda på att jag hade internet och en dator hemma, välkomnade mig som kund. Vi pratar alltså 150 kr/mån i tilläggsavgift för att jag har internet hemma!".

"Börjat försiktigt"

Radiotjänst bekräftar uppgifterna för Computer Sweden, och vd Carl-Gustav Johansson menar att de flesta som de tagit kontakt med har varit samarbetsvilliga och han lovar att det inte kommer att bli några hembesök av kontrollanter. Företagare kan klara sig undan avgiften genom att täppa till möjligheten att se tv-sändningar.

– Vi ställer inte krav på hur de gör, och kommer inte heller åka runt och kontrollera. Vi litar på människor och i synnerhet företagen. De har knappast köpt datorer för att de anställda ska se på tv, säger Carl-Gustav Johansson till Computer Sweden.

Rätt att internetanvändare också ska behöva betala tv-licens?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.