Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu lyfter Löfven i fajten mot Reinfeldt

UPPÅT FÖR S. Demoskops nya undersökning, på uppdrag av Expressen, visar att 44 procent tror att Stefan Löfven skulle överträffa Fredrik Reinfeldt som statsminister.
Foto: Jens L'Estrade

GÖTEBORG. Stefan Löfven flyttar fram positionerna i statsministerfajten.

En mätning från Expressen/Demoskop visar att 44 procent av väljarna tror att han skulle vara en bättre statsminister än Fredrik Reinfeldt.

- Jag tror folk ser att det här är ett parti som är på gång. Och jag är partiledare för det partiet, säger S-ledaren.

I dag väljs Stefan Löfven till S-ledare på riktigt på kongressen i Göteborg. Linjetalet i eftermiddag kommer staka ut vägen framåt till valet 2014.

Och lagom till hans första kongress som partiledare visar det sig att han knappar in på statsminister Fredrik Reinfeldt (M) i kampen om väljarnas förtroende.

I en undersökning som Demoskop har gjort på uppdrag av Expressen tycker 44 procent av väljarna att Löfven skulle vara en bättre statsminister än Fredrik Reinfeldt. 48 procent föredrar M-ledaren. Så trots att Reinfeldt varit statsminister i snart sju år är det i stort sett jämnt mellan de två statsministerkandidaterna.

- Det är väldigt lite som skiljer mellan dem i dag, säger Anders Lindholm, vd på Demoskop.

Stärker sin ställning

Stefan Löfven själv säger att han tror att förtroendet beror på fokuset på jobb och utbildning. Och att läget i partiet nu är stabilt efter turbulensen med Håkan Juholt.

- Partiet är stabiliserat och vi har presenterat mycket bra näringspolitik och utbildningspolitik. Är man partiordförande i ett sådant parti så kan det säkert innebära positiva siffror, säger han.

Även i den stora förtroendemätningen där varje partiledares förtroende mäts har Löfven stärkt sin ställning. Med drygt sjutton månader kvar till valet har 46 procent av väljarna mycket stort eller ganska stort förtroende för honom. Det är en ökning med 8 procentenheter sedan januarimätningen.

- Det är naturligtvis bra att få höga siffror, men jag kommer inte att fokusera på opinionssiffror. Det är hårt arbete fram till valdagen som gäller, säger S-ledaren.

Enligt Anders Lindholm är förtroendefrågan väldigt viktig för väljarna när det gäller valet av parti. Och den blir allt viktigare ju närmare valet man kommer.

- Det är helt grundläggande att ha en stark statsministerkandidat. Det var det som hann i fatt Mona Sahlin i förra valet. Då gick S bra i opinionen men förtroendet för henne var lågt, säger han.

"De här siffrorna saknar relevans"

Det är dock ingen toppnotering för S-ledaren. Den fick han i juni förra året då 50 procent uppgav att de hade förtroende för honom.

Och Fredrik Reinfeldt leder fortsatt förtroendeligan med 53 procent av väljarna bakom sig. Han är också starkare bland sina egna väljare än vad Löfven är bland sina.

- Det handlar inte om att Reinfeldt har tappat i förtroende utan om att Löfven har vunnit i förtroende, säger Anders Lindholm.

Men Moderaternas partisekreterare Kent Persson är inte orolig över att Stefan Löfven närmar sig.

- Stefan Löfven saknar trovärdighet som statsministerkandidat, eftersom han inte har något regeringsalternativ. Så de här siffrorna saknar relevans, eftersom han inte är en trovärdig statsministerkandidat, säger han till Expressen.

Stefan Löfvens ökade förtroende bland väljarna är dock inte Fredrik Reinfeldts enda bekymmer. Mer akut är Annie Lööfs katastrofsiffror. Bara 9 procent av väljarna säger att de har förtroende för henne. Det är lägre än SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Hur stort förtroende har du för respektive partiledare/språkrör?

ANNIE LÖÖF (C)

Mycket stort/ganska stort förtroende: 9 procent.

Medelvärde: 2,07

FREDRIK REINFELDT (M)

Mycket stort/ganska stort förtroende: 53 procent.

Medelvärde: 3,38

JAN BJÖRKLUND (FP)

Mycket stort/ganska stort förtroende: 25 procent.

Medelvärde: 2,58

GÖRAN HÄGGLUND (KD)

Mycket stort/ganska stort förtroende: 22 procent.

Medelvärde: 2,51

STEFAN LÖFVEN (S)

Mycket stort/ganska stort förtroende: 46 procent.

Medelvärde: 3,34

JONAS SJÖSTEDT (V)

Mycket stort/ganska stort förtroende: 23 procent.

Medelvärde: 2,60

ÅSA ROMSON (MP)

Mycket stort/ganska stort förtroende: 19 procent.

Medelvärde: 2,66

GUSTAV FRIDOLIN (MP)

Mycket stort/ganska stort förtroende: 35 procent.

Medelvärde: 2,98

JIMMIE ÅKESSON (SD)

Mycket stort/ganska stort förtroende: 13 procent.

Medelvärde: 1,85

Medelvärdet anger hur stort förtroende de svarande har för respektive partiledare på en skala 1–5 där 1 betyder mycket litet förtroende och 5 mycket stort förtroende.

Källa: DEMOSKOP

Så gick undersökningen till

Målgrupp: Den röstberättigade allmänheten.

Undersökningsperiod: 27 mars–2 april 2013.

Metod och urval: Internetintervjuer inom ramen för Demoskops slumpmässigt telefonrekryterade Internetpanel.

antal intervjuer: 2 121.

Vägning: För att justera för eventuella skevheter i urvalet vägs resultaten på kön, ålder samt parti i senaste riksdagsval.

Beställare: Expressen.

Mätinstitut: Demoskop.

Statistisk säkerhet: Ökningarna för Stefan Löfven och Gustav Fridolin är statistiskt säkerställda.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.