Nu lättar trycket på vården: ”Underbart”

Över 1,5 miljoner människor har lyssnat på Eveline Jacobsons program i sommar i P1
Eveline Jacobson tycker att hela sjukvårdssystemet visat att de kunnat ställa om under pandemin, exempelvis med snabba provsvar och regioner som hjälpt varandra. ”Jag tror att vi kommer känna en stolthet, hur det funkar när det behövs. Hela Sverige har verkligen ställt upp. Det finns inget jag, bara vi.”, säger hon.
Foto: OLLE SPORRONG
”Skillnaden är enorm i antalet covidpatienter för oss”, säger Elin Sjöblom, sjuksköterska på intermediärvården på S:t Görans sjukhus. Samtidigt är trycket hårt sen innan.
Foto: Privat
Julia Andersson jobbar på intensiven på Karolinska i Huddinge.
Foto: Privat
Karolinska sjukhuset i Huddinge.
Foto: OLLE SPORRONG

Vårdpersonal upplever ett andrum för första gången på länge och beskriver känslan som ”underbar”.

Samtidigt har vissa valt att sluta inför sommaren.

– Det kan vara så att man önskar en längre återhämtning från sin chef, och det kan inte cheferna ge i nuläget, säger iva-sjuksköterskan Julia Andersson.

Under onsdagen vårdades färre än 100 personer på iva med covid-19 i Sverige.

Specialistsjuksköterskan Eveline Jacobson beskrev situationen på Mälarsjukhuset i Eskilstuna i ”Sommar i P1” förra året. Hon fick stor uppmärksamhet där hon sa ”fan ta er” till de som inte följer restriktionerna.

Men nu i helgen hade de några arbetspass utan en enda smittförande covidpatient på intensiven.

– Det var ju helt underbart. Man känner att nu går det åt rätt håll, och då kommer också tröttheten. Vi skrattade lite åt det i dag när alla bara satt och tokgäspade, berättar Eveline Jacobson nu.

Samtidigt har de känt en lättnad förut, och har ögonen på nya mutationer.

– Men vi tänker att människor med vaccin i kroppen inte kommer bli lika sjuka. Även om en smitta skulle dra i gång så kommer inte vi att märka det på samma vis som vi har gjort tidigare, förhoppningsvis. Så går snacket hos oss.

Slutar innan sommaren

Elin Sjöblom, sjuksköterska inom intermediärvården på S:t Görans sjukhus, beskriver skillnaden i inflödet som ”enorm” jämfört med tidigare i våras.

– Nu är det jättestor skillnad mot en månad tillbaka. Det är också lite upploppet till semestern, säger hon om stämningen.

Men, vårdplatserna fylls på av andra patienter och bemanningen är fortfarande svår att få ihop. Det trots avtalet som får personal att jobba 12,5-timmarspass.

– Problemet är att vi har många som sagt upp sig, blivit sjukskrivna och det är svårt att rekrytera. Vilket gör att vi inte kan gå ur det här avtalet, trots att covid sjunker, säger Elin Sjöblom.

Oron för bemanningen

Både hon och Julia Andersson, iva-sjuksköterska på Karolinska i Huddinge, beskriver hur kolleger sagt upp sig innan sommaren, för att i stället välja en ny arbetsgivare i höst med förhoppning om högre lön.

– Det är en förlust för hela Huddinge sjukhus. Samtidigt kan jag förstå dem. För det har varit hög arbetsbelastning under lång tid, säger Julia Andersson och fortsätter:

– Men jag tycker om själva avdelningen och tycker att jag lär mig otroligt mycket. Så som det ser ut nu är jag kvar tills vidare.

Alla som Expressen pratar med har nu fått sin semester beviljad. Det finns samtidigt en oro för hur vården kommer påverkas av sommarbemanningen.

Svart svamp sprider sig i hans ansikte efter covid-19

Oro för dödliga följdeffekten av corona.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.