Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu lämnar Reinfeldt över till Kinberg Batra

Foto: Sven Lindwall

I dag lämnar Fredrik Reinfeldt över till Anna Kinberg Batra som ny partiledare för Moderaterna.

Och förändringar kan komma redan i dag.

– Vi har bland annat talat om att vi behöver förstärka vår integrationspolitik. Vi har inte tillräckligt många bra svar för hur utrikesfödda ska komma in i det svenska samhället, säger hennes blivande partisekreterare Tomas Tobé.

Under lördagen ska Moderaternas stämma i Solna välja Anna Kinberg Batra som ny partiledare. Fredrik Reinfeldt inleder stämman med ett tal. Även den nya M-ledaren ska tala till partiet. I dag väljs också en ny partisekreterare. Fredrik Reinfeldts närmaste man, Kent Persson, lämnar över till Tomas Tobé, tidigare vice gruppledare och utbildningspolitisk talesperson.

– Anna Kinberg Batra kommer att bygga vidare mycket på alliansen och att vi har ett högt förtroende i ekonomin. Men hon har också varit tydlig med att hon tycker att Moderaterna behöver utveckla sin politik och det ser jag fram emot, säger han.

Vilka områden?

– Det är en rad områden. Vi har bland annat talat om att vi behöver förstärka vår integrationspolitik. Vi har inte tillräckligt många bra svar för hur utrikesfödda ska komma in i det svenska samhället, säger Tobé som inte utesluter förändringar redan under dagen.

– Vem vet? säger han.  

Efter höstens politiska turbulens steg Moderaternas opinionssiffror. I Expressens och Demoskops decembermätning var skillnaden mellan blocken helt utjämnad. Men i den Demoskopmätning som presenteras i Expressen i dag tappar partiet igen – från 26,1 ner till 24,4.

Nu väntar flera utmaningar för Anna Kinberg Batra. Enligt Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet handlar det framför all om att försvara decemberöverenskommelsen internt, att ta tag i integrationsfrågan och jobben samt att hålla ihop alliansen trots att de fyra partierna kan komma att lägga separata budgetar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.