Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu lämnar Kamprad över makten i Ikea

Mathias Kamprad, Ingvars yngste son, är den som tar över som ordförande i maktbolaget Inter Ikea.

Ikea:s grundare Ingvar Kamprad lämnar nu styrelsen i maktbolaget Inter Ikea.

Därmed påbörjas generationsskiftet på riktigt när yngste sonen Mathias Kamprad tar över, avslöjar Dagens Industri.

Den 87-årige grundaren och framgångsrike entreprenören tar nu ett stort steg tillbaka från sitt livsverk, som han startade som 17-åring i Älmhult.

Ingvar Kamprad har bestämt sig för att lämna styrelsen för maktbolaget Inter Ikea Group – som äger Ikeas varumärke och hela dess koncept för all framtid.

Bra tidpunkt

Bolaget är av stor betydelse för företaget som helhet och för Ikeas struktur av olika stiftelser.

- Jag ser detta som en bra tidpunkt för mig att lämna styrelsen för Inter Ikea Group. Därmed tar vi också ytterligare ett steg i det generationsskifte som har pågått i några år, säger han till Dagens Industri.

Den som får ta över rollen som Ikea Groups ordförande är den yngste av grundarens tre söner, Mathias Kamprad, som är född 1969.

"Jag är hedrad och glad över mitt nya uppdrag som ordförande" skriver sonen i ett skriftligt uttalande till Dagens Industri.

Generationsskifte

Därmed har det generationsskifte som har varit på gång under lång tid nu påbörjats.

- Jag är glad och stolt över att Mathias har accepterat att bli styrelseordförande för Inter Ikea Group efter att Per Ludvigsson har bestämt sig för att sluta. Mathias är väl förberedd för sin nya uppgift, säger Ingvar Kamprad till Dagens Industri.

Men än så länge kommer 87-åringen inte att släppa taget om sitt livsverk.

Ingvar Kamprad sitter fortfarande kvar i styrelsen för Interogo samt i styrelsen för den stiftelse som äger Ikea-koncernen. Därmed kommer han att ge råd och synpunkter på företagets struktur även i framtiden.

Han kommer också, även i fortsättningen, besöka varuhusen på samma sätt som tidigare och vara med i framtida beslut, skriver Dagens Industri.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.