BLEV AVPIXLAD - ANMÄLDE. Jim Olsson avslöjades förra året för att ha spridit främlingsfientliga åsikter på nätet. Foto: Robin Aron
BLEV AVPIXLAD - ANMÄLDE. Jim Olsson avslöjades förra året för att ha spridit främlingsfientliga åsikter på nätet. Foto: Robin Aron

Nu lägger JK ner Expressenutredning

Publicerad

Justitiekanslern har nu lagt ner den utredning om misstänkt tystnadspliktsbrott som drogs i gång efter anklagelser från Jim Olsson.

Olsson anmälde Expressen efter att ha avslöjats av Expressen med att anonymt sprida främlingsfientlighet på hatsajter.

"Förundersökningen läggs ner", skriver justitiekansler Anna Skarhed i sitt beslut.

Därmed har alla olika anmälningar som docent Jim Olsson i Västra Frölunda gjort mot Expressen efter den så kallade Avpixlat-publiceringen skrivits av.

Expressens undersökande reportrar David Baas och Christian Holmén, som senare tilldelades "Guldspaden" av Föreningen Grävande Journalister för sin rapportering om rasism på nätet, berättade då om vad Jim Olsson skrivit.

Skrev om "obehövda"

Olsson skrev bland annat om "obehövda muslimer" och fortsatte:

"Terroristerna är invandrade islamister och kriminella, stödda direkt och indirekt av rödgröna vänsterextremister som fotsoldater, quislingjournalister och quislingpolitiker."

"Många moderater inser problemen men är liksom Hitlers hantlangare för fega för att ta konsekvenserna och göra uppror mot psykopaten Reinfeldt."

Jim Olsson anmälde Expressen till bland annat JK, som inledde en utredning om misstänkt brott mot yttrandefrihetsgrundlagen.

Ingen medarbetare på Expressen har dock varit misstänkt för brott.

Och efter att Expressen presenterat uppgifter som tillbakavisar Olssons anklagelser, har förundersökningen nu lagts ner.

Anna Skarhed.
"Gjorde viktigt jobb"

Chefredaktör Thomas Mattsson:

– Det är tillfredsställande att sådana här försök att ifrågasätta en prisbelönt undersökande journalistik avfärdas. David Baas och Christian Holmén gjorde ett viktigt jobb när de blottlade vilka som näthatade främlingsfientligt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag