Det var under partiledardebatten i SVT:s "Agenda" i söndags som statsminister Stefan Löfven, S, kallade Sverigedemokraterna för ett nazistiskt parti.
– Detta är ett nazistiskt parti, rasistiskt parti, sa Stefan Löfven och pekade på SD-ledaren Jimmie Åkesson.
Redan under debatten meddelade SD att man avser att anmäla statsministerns uttalande till riksdagens konstitutionsutskott.
Efteråt backade Löfven och förtydligade:
– De har de rötterna. Det är ingen tvekan om det, säger Stefan Löfven.
"Beskriver oss som ett nazistiskt parti"
Först två dagar efter debatten fattade Sverigedemokraterna beslut om att lämna in KU-anmälan.
– Vi vill att KU tittar närmare på de här uttalandena som statsministern gjort om oss där han beskriver oss som ett nazistiskt parti. Han hävdar att det ska ha förekommit hakkorsflaggor på väggarna i partilokalerna vid den tidpunkt då Jimmie Åkesson gick med i partiet. Statsministern har inte kunnat presentera något belägg för detta. Det är ett inkorrekt påstående, säger gruppledaren Mattias Karlsson, SD, som skriver under anmälan.

Enligt Expos vd Daniel Poohl, finns inga belägg för att partiet använde hakkors på sina möten när Åkesson gick med i partiet 1995.
– Stefan Löfven har fel i sak. Det han försöker ge uttryck för, att Sverigedemokraterna var sammanflätat med nazismen under den tiden, är korrekt. Men partiet har inte använt hakkors på sina möten, säger Poohl till Dagens Nyheter.
"Finns en fara"
Partiet lutar sig mot en del av regeringsformen om att statsråd måste förhålla sig till krav på saklighet för att upprätthålla allmänhetens förtroende.
– Vi ser också extra allvarligt på det med tanke på ämnet. Det finns en fara med att devalvera begrepp som nazism eftersom att det försvåra arbetet mot sant nazistiska rörelser som utgör ett hot mot rikets säkerhet, säger Karlsson.
Står Jimmie Åkesson bakom anmälan?
– Det är jag som lämnar in KU-anmälan så det är primärt jag som står bakom innehållet. Han är informerad om att det kommer ske och har inte opponerat sig. Så vi får väl utgå från att han också tycker att det finns ett värde i att få det här prövat. Men den exakta ordalydelsen och argumentationen är det jag som står bakom, säger han.
Riksdagens konstitutionsutskott granskar återkommande om ministrar talat sanning och beskrivit olika sakförhållanden på ett korrekt sätt. Förre bostadsministern Mehmet Kaplan uppmärksammades till exempel i KU:s senaste granskning för att ha givit felaktig information om utredningen om Bromma flygplats.
KU kan inte uttala sig om Sverigedemokraternas anmälan innan de tagit emot den, säger KU:s ordförande Andreas Norlén, M.
– Anmälan kommer att tas emot och kommer att behandlas på sedvanligt sätt under KU:s vårgranskning, säger han.