Kristdemokraternas bostadspolitiska talesperson Caroline Szyber har lämnat in KU-anmälan. Foto: Nils Petter NilssonKristdemokraternas bostadspolitiska talesperson Caroline Szyber har lämnat in KU-anmälan. Foto: Nils Petter Nilsson

Kristdemokraternas bostadspolitiska talesperson Caroline Szyber har lämnat in KU-anmälan.

 Foto: Nils Petter Nilsson
Margot Wallström har hyrt en lägenhet av Kommunal. Foto: TTMargot Wallström har hyrt en lägenhet av Kommunal. Foto: TT

Margot Wallström har hyrt en lägenhet av Kommunal.

 Foto: TT
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch-Thor. Foto: Pelle T NilssonKristdemokraternas partiledare Ebba Busch-Thor. Foto: Pelle T Nilsson

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch-Thor.

 Foto: Pelle T Nilsson

Nu KU-anmäler KD Margot Wallström

Publicerad

Kristdemokraterna KU-anmäler Margot Wallström efter lägenheten från Kommunal.

Nu vill de ha svar av utrikesministern: Vad har hänt?

– Jag tycker att det är olämpligt att hon har försatt sig i den beroendeställningen, säger KD:s bostadspolitiska talesperson Caroline Szyber.

Även Moderaternas Ewa Thalén Finné KU-anmäler utrikesministern.

Det skandalomsusade fackförbundet Kommunal ordnade en hyreslägenhet i Stockholms innerstad åt utrikesminister Margot Wallström (S). Tanken var att Wallström skulle ha tillgång till lägenheten under sin tid som utrikesminister – ett kontrakt Wallström, som kan utredas för mutbrott, nu sagt upp.

Men utredning kan komma från fler håll än riksenheten mot korruption. Riksdagskollegerna Kristdemokraterna har nämligen anmält Margot Wallström till konstitutionsutskottet.

– Ja, precis. Det stämmer. Det har vi precis gjort, säger partiets pressekreterare Johanna Jämstorp.

– Det är på grund av att vi tycker att det saknas en hel del svar på hur det egentligen har gått till. Vi vill att KU ska se över det, helt enkelt göra en granskning så att vi får alla svar på bordet, säger Johanna Jämstorp vidare.

Det är Kristdemokraternas bostadspolitiska talesperson Caroline Szyber som har lämnat in KU-anmälan, som stöds av partiledningen.

Fler frågor än svar

– Jag tycker att det är olämpligt att hon har försatt sig i den beroendeställningen som hon har gjort genom att ta emot en lägenhet av en intresseorganisation eller fackförening, säger Caroline Szyber.

Att en förundersökning om mutbrott kan inledas ser KD som mycket allvarligt.

– Även om det inte startas så är det olämpligt. Hon är ju chef för utrikesdepartementet som också har hand om biståndsfinansieringen, och Kommunal har en biståndsorganisation som får pengar.

– Nu har vi gjort en KU-anmälan eftersom vi vill ha ett antal frågor besvarade. Framför allt då vi inte tycker att utrikesministerns svar har varit speciellt mycket till svar. Jag får fler frågor än svar när hon gör intervjuer, säger Caroline Szyber.

Även Moderaterna anmäler

Även Moderaterna och deras bostadspolitiska talesperson Ewa Thalén Finné meddelade under måndagskvällen att de KU-anmäler Margot Wallström.

– Kommunal är en intresseorganisation som också har en tydlig politisk agenda så därför tycker jag att det är intressant att få utrett om han kan anses objektiv och oberoende eller om det rubbar förtroendet för utrikesministern, säger hon.

Margot Wallström bemötte under måndagskvällen kritiken om bland annat korruption.

– Varsågod och undersök, sa hon då.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag