Efter senaste tidens skandalrubriker om Anders Lettström och kungen kräver nu Peter Eriksson och Ulf Bjereld ett svar. Foto: Stefan Söderström
Efter senaste tidens skandalrubriker om Anders Lettström och kungen kräver nu Peter Eriksson och Ulf Bjereld ett svar. Foto: Stefan Söderström

Nu krävs kungen på sanningen

Publicerad
Uppdaterad
En rad allvarliga avslöjanden om Anders Lettströms gangsterkontakter har kastat det svenska kungahuset in i en ny allvarlig kris.
Nu växer kraven från politiker och statsvetare på att kungen ska berätta hela sanningen om hur mycket han egentligen visste om kungavännernas förhandlingar med maffian.
Konstitutionsutskottets ordförande Peter Eriksson, MP, kräver att kungahuset självt reder ut vad som är sant och falskt.
- Om det inte sker får vi väl se vad vi gör, säger Peter Eriksson till Expressen.
Expressen avslöjade nyligen hemliga bandinspelningar där kungavännen Anders Lettström pratar med "Gudfadern" Milan Sevos närmaste man Daniel Webb om att kontakta kungen.
Inspelningen visade tydligt att Lettström hade tagit kontakt med kungen för att informera statschefen om kungavännernas försök att med hjälp av den serbiska maffian och stora penningsummor förmå den före detta porrklubbsägaren Mille Markovic att dementera sina tidigare uttalanden om att han hade komprometterande bilder på statschefen.
"Jag har ringt honom och bett att få en audiens för att tala om vad som är på gång", sa Lettström på ett av banden.
Kungen har dock tidigare i en lång intervju för nyhetsbyrån TT förnekat att han haft den minsta kännedom om Anders Lettströms kontakter med den undre världen.
Även Anders Lettström har tidigare sagt att han handlat på eget bevåg.

"Besvärlig situation"

Men i går publicerade Aftonbladet ytterligare en bandinspelning med Anders Lettström och Daniel Webb. Inspelningen är gjord vid ett senare möte. Lettström påstår i inspelningen att han har pratat med kungen om sina kontakter med den undre världen och möjligheterna att köpa Mille Markovics tystnad.
"Efter vårt möte på Kungs­holmen så pratade jag med kungen på kvällen. Då berättade jag att du hade sagt att han Mille hade sagt att han kunde tänka sig att dementera och då ville han ha betalt för det. Du visste inte hur mycket, men du trodde att det låg mellan en och två miljoner", säger Lettström på inspelningen.
Den långa raden av avslöjanden om Lettströms agerande gör att tunga politiker nu öppet ifråga­sätter kungens roll och hans tidigare besked om att han inte vetat någonting om Anders Lettströms gangsterkontakter.
Peter Eriksson, MP, är ord­förande för riksdagens konstitutionsutskott (KU) som ansvarar för frågor om grundlagarna och riksdagsordningen. Han är mycket kritisk.
- Jag tycker det är en besvärlig situation som kungen hamnat i, redan innan det här sista med Lettström. En förutsättning för att kungamakten ska finnas kvar på det sätt som gäller i dag är att det finns någon sorts förtroende i grunden mellan politiken, medborgarna och kungahuset.
Peter Eriksson anser att kungahuset självt borde reda ut alla oklarheter.

Kan inte ställas till svars

Mia Sydow Mölleby, V, ledamot av KU, säger:
- Vad kungen än gör kan han ju aldrig ställas till svars för det enligt det befängda system vi har. Men det är ett problem om kungen känt till att hans kompis haft kontakt med kriminella i den här frågan som nämns i boken "Den motvillige monarken."
Sven-Erik Österberg, Social­demokraternas gruppledare  i KU, säger till Expressen:
- Min enda kommentar är att jag förutsätter att det kungen tidigare sagt varit sanning.
Advokat Peter Althin, tidigare riksdagsman för KD, och ord­förande i republikanska föreningen menar att kungen kan tvingas att abdikera om det visar sig att han ljugit.
- Om det är sant att Lettström pratat med kungen så innebär det att vår statschef har ljugit sina medborgare rakt upp i ansiktet, och detta är inte acceptabelt. Det naturliga vore att kungen, om det nu är så att Lettström pratat med honom om de här kontakterna, inser att det är oacceptabelt och då borde han själv abdikera, säger Althin.
Ulf Bjereld, S-märkt professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet:
- Om det är sant är det utomordentligt allvarligt. Det skulle visa att kungen ljugit för hela svenska folket. Då är det en oerhörd förtroendekris eftersom han är landets statschef och ska företräda svenska folket i alla sammanhang.

Hovet kommenterar inte

Hovets presschef Bertil Ternert säger att man inte kommer att ge ytterligare kommentarer.
- Under 12 månader har det varit aktuellt med de här band­inspelningarna. Det har varit känt och det har varit känt vilket innehåll och vad som rört sig kring dessa band. Vi har under den här tiden på olika sätt kommenterat det och då har vi sagt att det som nu framkommit är ingenting som gör att vi behöver kommentera ytterligare, säger Ternert.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag