Svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak har suttit fängslad i över 14 år. Foto: Kalle AhlsènSvensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak har suttit fängslad i över 14 år. Foto: Kalle Ahlsèn
Svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak har suttit fängslad i över 14 år.  Foto: Kalle Ahlsèn
"Förhoppningsvis kommer resolutionen att sätta press", säger Marita Ulvskog, S. Foto: Jens L'Estrade"Förhoppningsvis kommer resolutionen att sätta press", säger Marita Ulvskog, S. Foto: Jens L'Estrade
"Förhoppningsvis kommer resolutionen att sätta press", säger Marita Ulvskog, S.  Foto: Jens L'Estrade

Nu kräver hela EU Dawit Isaaks frihet

Publicerad

Nu kräver ett gemensamt EU att svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak släpps fri med omedelbar verkan.

Under torsdagen antog EU-parlamentet en resolution som kräver att den eritreanska regeringen släpper alla politiska fångar.

Efter påtryckningar från svenska parlamentariker nämns Isaak vid namn i resolutionstexten.

Det har gått mer än 14 år sedan svenske medborgaren Dawit Isaak, i dag 51 år gammal, greps av den eritreanska regimen. Sedan dess har han suttit fängslad - utan rättegång.

Den svenska regeringen har länge, utan framgång, arbetat för att journalisten Isaak släpps fri.

Under torsdagen står det klart att den eritreanska regimen nu kommer att bli föremål för betydligt större påtryckningar, efter att EU-parlamentet vid lunchtid antagit en resolution som explicit kräver att Dawit Isaak omedelbart släpps fri.

Kravet på Isaaks frigivning är en del av en större resolution där EU-staterna under samlad fana ställer en rad krav på landet inom ramen för mänskliga rättigheter, ett område där Eritrea i dag rankas som ett av de mest bristfälliga länderna i världen.

I resolutionen pekar EU ut "den bedrövliga situationen för mänskliga rättigheter och den totala avsaknaden av rättssäkerhet och pressfrihet i Eritrea".

Unionen kräver samtidigt att landet ansluter sig till FN:s konvention mot tortyr och omänsklig behandling. Man villkorar vidare delar av dagens biståndspengar - som endast kommer att betalas ut om demokratisituationen i landet förbättras.

Federley, C: "Detta är stort"

– I dag har en bred majoritet av olika viljor enats i Europaparlamentet, och tillsammans ställt krav på att Eritrea omedelbart måste frige Dawit Isaak. Detta är stort, för nu är det inte ett land som trycker på för hans frigivning utan en hel Europeisk Union, säger Fredrick Federley, C, EU-parlamentariker.

– Genom resolutionen om Eritrea, som jag var med och drev igenom och i dag var med och röstade för, har ett enat Europaparlament nu visat sitt tydliga stöd för Dawit Isaaks omedelbara frigivning. Det är ett stort framsteg: EU står gemensamt upp för en av sina medborgare som varit samvetsfånge i över 14 år.

Marita Ulvskog, S, även hon EU-parlamentariker, har också ställt krav på att Dawit Isaak nämns vid namn i den resolution som har tagits fram och nu antagits i parlamentet.

– Förhoppningsvis kommer resolutionen att sätta press på kommissionen att ställa krav på Eritreas regering att genomföra demokratiska reformer och garantera respekten för mänskliga rättigheter. I ett första steg måste de politiska fångarna och fängslade journalisterna friges. Dawit Isaak har redan förlorat 14 år av sitt liv. Låt honom inte förlora ännu fler, säger Marita Ulvskog.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag