Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nu kopplas jurister in för att granska

Erik Wahlström, här med sambon Sandra Pettersson, tog sin son från förskolan Pelikanen i Rågsved.
Foto: Tommy Pedersen

Efter Expressens avslöjande agerar nu de ansvariga politikerna.

Stockholms stad gav i går jurister i uppdrag att granska om de uppmärksammade scientologförskolorna ska få vara kvar i det kommunala kösystemet.

- Så vi ser vilka möjligheter det finns att utesluta dem ur den gemensamma kön, om de inte uppfyller de krav som vi ställer på de förskolor som får vara med där, säger Lotta Edholm, politiskt ansvarigt borgarråd (FP).

Expressen kunde i går med hjälp av dold kamerainspelning avslöja att den förskolekoncern som senaste dagarna granskats, har en dold scientologiagenda. Trots att ledningen i förskolornas styrelse förnekar detta i officiella uttalanden.

När Expressens reporter utrustad med dold kamera besökte de fem ifrågasatta förskolorna avslöjade personalen att de fortfarande utbildar sig inom pedagogiken - och att de använder scientologigrundarens teorier i kurser för barnen.

"Det är anmärkningsvärt"

Lotta Edholm, politiskt ansvarigt borgarråd (FP), tog i går del av Expressens filmer som spelats in med dold kamera.

Hur reagerar du på avslöjandet?

- Det är ju anmärkningsvärt om förskolelärarna ger en bild till utbildningsförvaltningen i Stockholm, och en annan bild till föräldrar. Så får det naturligtvis inte gå till.

Anser du dig blivit lurad?

- Det är ointressant hur jag känner. Det viktiga är naturligtvis att de följer det regelverk som finns.

Efter Expressens avslöjande har de ansvariga politikerna nu gett jurister i uppdrag att på nytt granska om scientologerna har rätt att vara kvar i kommunala förskolekön, eller om de beroende på vad som framkommer bör uteslutas.

- Utbildningsförvaltningen och stadens jurister får nu i uppdrag att se över deras möjligheter att vara kvar i den kommunala kön återigen, de måste förklara sig, säger Lotta Edholm.

Vad kommer du konkret att göra nu?

- Utbildningsförvaltningen får i uppdrag att granska de här förskolorna igen, tillsammans med stadens jurister. Så vi ser vilka möjligheter det finns att utesluta dem ur den gemensamma kön, om de inte uppfyller de krav som vi ställer på de förskolor som får vara med där.

"Väldigt allvarligt"

Christer Blomkvist, enhetschef på utbildningsförvaltningens tillståndsenhet, säger att en utredning av förskolorna redan pågår, men att den kan komma att fördjupas efter Expressens avslöjande.

- Det kan mycket väl bli på det sättet att vi får ett uppdrag att göra den utredningen djupare än vad den kanske skulle ha blivit om inte ni kommit in i bilden, säger han.

Känner du dig lurad om det har förekommit en sådan här pedagogik på förskolorna utan att man varit ärliga med det utåt?

- Ja. Men det gäller ju inte mig personligen. Skulle det vara så att förskolorna tillämpar den här pedagogiska profilen trots att de i ett officiellt dokument har beslutat att de inte gör det, då handlar det ju inte om jag känner mig lurad, utan då handlar det om att de har farit med osanning gentemot tillsynsmyndigheten. Och det är ju väldigt allvarligt. Så får man absolut inte göra.

Expressen har förgäves sökt Karl-Erik Granlund, 66, chef för scientologistyrda Ideella föreningen förskolan Albatrossen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.