Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu kopplas FBI in i utredning om Boeing

Ett Boeing 737 Max 8-plan.Foto: TED S. WARREN / AP TT NYHETSBYRÅN
Cockpit i en Boeing 737 Max.Foto: TED S. WARREN / AP

En ny mjukvara misstänks ha haft en roll i de två dödskrascherna med Boeing 737 Max-plan.

Men mjukvaran togs inte ens upp när planets säkerhet granskades.

Nu kopplas FBI in för att utreda hur amerikanska myndigheter kunde godkänna det kritiserade planet.

Den första kraschen inträffade den 29 oktober i fjol. Då störtade ett Lion air-plan rakt ner i havet i Indonesien. Alla 189 personer ombord dog.

Nästa krasch inträffade i Etiopien den 10 mars. Strax efter att Ethiopan airlines-planet hade lyft från landets huvudstad Addis Abeba störtade det mot marken – och 157 personer omkom.

Gemensam nämnare för olyckorna:

Planet 737 Max, från den amerikanska flygplanstillverkaren Boeing.

Debatt om Boeing och säkerhet

Olyckorna har skapat debatt kring Boeings säkerhetstänk, och nyligen avslöjade New York Times att mjukvaran i planen kan ha spelat en roll vid olyckorna. 

Tidningen skriver att tjänstemän på luftfartsmyndigheten Federal Aviation Administration (FAA), som inspekterar och godkänner flygplanens säkerhet, ägnade stor uppmärksamhet åt att kontrollera bland annat litiumbatterier och de uppblåsbara rutschkanorna för evakuering när 737 Max skulle ut på marknaden.

Men det nya mjukvarusystemet fick inte en lika noggrann genomgång, skriver NYT.

De högsta tjänstemännen på FAA ska få kännedom om betydande säkerhetsproblem, men Boeings nya mjukvara ska inte ha gett några varningssignaler. Toppnamnen på FAA kände inte ens till det nya systemet, enligt källor till NYT.

Utredning om hur 737 Max kunde godkännas

Boeings 737 Max är flygjättens bästsäljare och bolaget har 4 600 innestående beställningar på plan. Det sätter stor press på flygtillverkaren – som också har myndigheternas ögon på sig.

USA:s transportminister Elaine L. Chao har låtit tillsätta en granskning.

– Säkerhet är högsta prioritet på departementet, säger hon enligt NYT.

Nu kopplas även FBI in i utredningen kring hur FAA kunde ge grönt ljus till Boeings nya plan. Den federala myndigheten har avsatt stora resurser för att gå till botten med vad som egentligen hände, skriver Seattle Times.