Koenigseggs vd, Christian von Koenigsegg är på plats i Zürich där förhandlingarna äger rum. Foto: Maria Gredeskog
Koenigseggs vd, Christian von Koenigsegg är på plats i Zürich där förhandlingarna äger rum.  Foto: Maria Gredeskog

Nu köper de Saab

Publicerad
Uppdaterad
Den svenska familjen von Koenigsegg har inlett slutförhandlingar om Saab Automobile.
Med Christian von Koenigsegg i spetsen diskuterar biltillverkaren de sista detaljerna med General Motors i Zürich, enligt uppgifter till Expressen.
- Vi tycker det här är intressant och spännande. Och väldigt mycket pekar mot att det blir som vi hoppas, säger styrelseledamoten Jesko von Koenigsegg till Expressen.
Nu avgörs Saabs framtid. Fortfarande sent i går kväll diskuterade General Motors med svenska bilföretaget Koenigsegg om de sista detaljerna i ett köp.
Saabs ledning har tillsammans med General Motors utsett sportbilstillverkaren Koenigsegg till den köpare som får en chans att sy ihop en affär.
Styrelseledamoten och företaget Koenigseggs seniorrådgivare Jesko von Koenigsegg säger till Expressen:
- Den grupp som Koenigsegg Automotive ingår i tror jag ligger väldigt bra till. Om allt blir klart kommer vi att gå ut med en pressrelease och tala om allt som gäller och ge svar på alla frågor.

Tilltalande planer

En anledning till att Saab och GM valde Koenigsegg är att de var den enda biltillverkaren som var med i den sista gallringen. Koenigseggs planer för Saab sägs också ha tilltalat främst Saab-ledningen.
Bakom den lilla svenska sportbilstillverkaren - med en omsättning på drygt 100 miljoner kronor och ett 20-tal tillverkade bilar per år - finns det personer och företag med ekonomiska muskler, enligt Jesko von Koenigsegg.
- Det kan vara anledning till onödiga spekulationer om man tror att det endast är Koenigsegg Automotive som står bakom det här. Det är en grupp som gör det och som tillsammans tycker att det här är otroligt inspirerande och spännande.

Mångmiljonärens dröm

Norske mångmiljonären Bård Eker äger 49 procent av Koenigsegg och har pekats ut som en stor Saab-entusiast.
- Min dröm är att få köpa Saab, har Bård Eker sagt i flera intervjuer under vintern.
I går ville inte Bård Eker kommentera affären.
- Jag kan inte kommentera det här ännu, säger Bård Eker till den norska hemsidan E24.no
Enligt uppgifter i norska tidningar i dag så finns det flera norska investerare bakom Bård Eker och i Norge finns det en förhoppning om att Saab nu ska använda norska underleverantörer.
Jesko von Koenigsegg ser en fördel i att Saab får en svensk delägare.

Vill höja varumärket

För att ro affären i hamn är företagets vd, Christian von Koenigsegg, på plats i Zürich där förhandlingarna äger rum.
- Skulle det bli som vi hoppas är det en svensk lösning där vår ambition kommer att vara att höja Saabs varumärke ytterligare genom att tillföra det vi kan tillföra. Och genom det Christian kan tillföra i form av tekniskt kunnande. Det är där vi känner att det finns en möjlighet att göra det som Saab kanske skulle ha gjort själva om de inte hamnat hos en större ägare.
Tror du på nya Saab 9-5?
- Ja, det är jättefina grejer som med små medel kanske kan göras ännu mer spännande.

Väntar på kommentar

Näringsminister Maud Olofsson var i går inte tillgänglig för en kommentar.
- Dessutom är det inte regeringens sak att kommentera eftersom det inte är regeringen som ska köpa eller sälja Saab, säger hennes pressekreterare Frank Nilsson.
Socialdemokraternas näringspolitiska talesman Thomas Eneroth avböjer också att kommentera.
- Inga kommentarer innan något är officiellt, säger hans pressekreterare Daniel Färm.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag