Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här är SCB:s nya partisympatimätning

SD är det parti som backar allra mest i SCB:s stora mätning. Foto: Alex Ljungdahl
Isabella Lövins första SCB-mätning visar rejält minus – Socialdemokraterna går framåt sedan november. Foto: Olle Sporrong
Så ser resultatet i SCB:s partisympatiundersökning ut. Siffrorna i botten är i jämförelse med valresultatet. Foto: SCB
Här är jämförelsen med tidigare mätningar från SCB. Stjärnan i höger kolumn indikerar att förändringen är statistiskt säkerställd. Foto: SCB

Isabella Lövins och Gustav Fridolins kalldusch:

Miljöpartiet rasar i Statistiska centralbyråns stora partisympatiundersökning och är nu nere på 4,7 procent.

För Socialdemokraterna noteras en ökning jämfört med mätningen i november – men partiet skulle backa med 1,5 procentenheter om det vore val i dag, jämfört med valresultatet 2014.

Sverigedemokraterna har samtidigt tappat 2,6 procentenheter på ett halvår.

Statistiska centralbyrån genomför efter beslut av riksdagen partisympatiundersökningar för att belysa det aktuella politiska opinionsläget i landet. Undersökningarna publiceras två gånger om året, i maj och november.

Årets första mätning är nattsvart läsning för Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Isabella Lövin. Miljöpartiet skulle om det vore val i dag få 4,7 procent. Jämfört med novembermätningen är det en statistiskt säkerställd nedgång med 1,2 procentenheter. Jämfört med valet 2014 är nedgången 2,2 procentenheter.

Fortsatt tungt för MP och Isabella Lövin. Foto: Ann Jonasson

– Krisen i Miljöpartiet har ju avtecknat sig tydligt. Men man kan nästan fråga sig varför det inte blev större förändringar. Det blir spännande att se vad som händer nu när de har bytt språkrör och fått in en erfaren person med viss karisma som Peter Eriksson i regeringen, säger statsvetaren Marja Lemne om Miljöpartiets nedgång.

S får uppsving

Samtidigt står det klart att Socialdemokraterna får ett uppsving i opinionen.

Partiet, som annars har kantats av nedgångar sedan valet 2014, får 29,5 procent av rösterna, en ökning med närmare två procentenheter sedan den senaste mätningen.

Jämfört med i valet 2014 är det dock en statistiskt säkerställd nedgång för Stefan Löfven.

Anna Kinberg Batras Moderaterna är det enda av Alliansens partier som ökar. Foto: Olle Sporrong

– Partisympatiundersökningen är ett styrkebesked för statsminister Stefan Löfven. Han har konsekvent tagit striden för den svenska modellen, för fler jobb och fattat nödvändiga beslut för att hantera flyktingkrisen, säger Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin.

Vänsterpartiet ökar i SCB-mätningen. Foto: Peo Möller

Hon fortsätter:

– Det är rätt för Sverige och har ökat stödet för vårt parti. Vi har stora utmaningar framför oss. Men gör vi rätt prioriteringar de kommande åren kan vi skapa framtidstro och ett tryggare och bättre land att leva i.

Statsvetaren Marja Lemne menar att strömningarna som gjort att S nu ökar inte är helt lätta att analysera.

Det kan antingen röra sig om svikande socialdemokratiska väljare som har varit och vänt hos SD och nu återvänder eller Miljöpartister som på grund av kriserna nu bytt, menar hon.

– Socialdemokraterna ligger relativt högt, men det som är intressant är minskningen sedan 2014. Inga jubelsiffror, halvvägs in i valperioden ligger man stabilt något under valresultatet, säger Marja Lemne.

V ökar mest av oppositionen

Trots MP:s problem har regeringens resultat bättre i dag än i november. Foto: Henrik Isaksson/IBL

Det största oppositionspartiet, Moderaterna, står för en ökning. Partiet får 24,7 procent, lite mer än en procent mer än i november. Samtidigt minskar stödet för kollegerna i alliansen, även om endast Kristdemokraternas minskning är statistiskt säkerställd.

Men även oppositionspartiet på andra sidan, Vänsterpartiet, tar steg framåt. När Expressen presenterade Demoskops mätning i början av maj landade partiet på 8 procents stöd. Riktigt så högt blev inte stödet i väljarbarometern, men man gick likväl från 5,5 procent till 6,8 procent – den näst största ökningen efter Socialdemokraterna.

Den största minskningen drabbas dock Sverigedemokraterna av. Partiet gjorde ett rekordresultat i den senaste väljarbarometern, där partiet landade på 19,9 procent – en nivå de aldrig varit uppe på tidigare.

Nu får de 17,3 procent av väljarstödet, vilket fortfarande är partiets näst bästa resultat i en väljarbarometer någonsin.

– Sverigedemokraterna går neråt men de ligger fortfarande högt över valresultatet. De ligger plus fyra i förhållande till 2014, säger Marja Lemne, och fortsätter:

– Detta trots att andra partier börjat anamma delar av deras partiprogram. Så det är för tidigt att på något sätt räkna ut SD.

 

Rättelse: I tidiga versioner av den här texten framstod det som om Socialdemokraterna tappat sen SCB-mätningen i november. Det stämmer inte. Det som stämmer är att partiet minskat sen valet 2014. Sen SCB-mätningen i november 2015 har Socialdemokraterna ökat.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!