Foto: Johanna Syrén
 Foto: Johanna Syrén

Nu kommer "Letto" böckernas iTunes

Publicerad
Uppdaterad
I dag kommer läsplattorna på svenska.
Nu kan du läsa upp till 5 000 böcker på resan - men bara bära med dig 220 gram.
"Letto" ska bli böckernas iTunes.
Nu behöver du inte längre släpa med dig tunga böcker på semesterresan. I dag lanserar internetbokhandeln Adlibris, som ingår i Bonnierkoncernen, den svenska läsplattan Letto. Men Letto blir också varumärket för plattformen där man kan köpa själva innehållet, ungefär som iTunes blivit för musik över hela världen och Amazon blivit för böcker främst i England och USA.
- Vi tycker det är väldigt roligt att läsplattan nu har kommit till Sverige. Vi tror att vi med den kommer att kunna nå nya målgrupper, säger Pär Svärdson, vd på Adlibris.

Lanserar sajt

Letto finns både som läsplatta, alltså själva hårdvaran som man bär med sig, och lanseras snart som en sajt där man kan köpa fler böcker. Det som skiljer Letto från utländska konkurrenter är menyer på svenska – och att det följer med böcker på svenska från start.
Håkan Rudels, marknadsdirektör på Bonnierförlagen, hoppas att branschen ska samarbeta om teknikformatet:
- Vi tror att läsplattan är en naturlig utveckling i förläggarbranschen. Folk ska få läsa böcker hur de vill - pocket, inbundet eller som e-böcker. Nu kommer man dessutom kunna läsa e-böcker på ett mycket lätthanterligt sätt. Det känns väldigt kul, säger han.
- Det är också ruskigt roligt att det nu kommer en läsplatta på svenska till bra pris.

Uppdämt behov

Pär Svärdson säger att det har pratats om läsplattor i tio år i Sverige. Han tror att anledningen till att den kommer först nu till Sverige hänger ihop med att svenska pratas av relativt få och är därmed en relativt liten marknad.
- Men vi har märkt att det har funnits ett stort uppdämt behov, det är många som har efterfrågat läsplattan, säger han.
Som introduktionserbjudande får kunderna köpa läsplattan Adlibris Letto för 1495 kronor. Då ingår fem e-böcker:

Håkan Nesser ”Maskarna på Carmine Street”
Göran Sonnevi ”Oceanen”
Stefan Einhorn ”Vägar till visdom”
Annika Thor  ”En ö i havet”
Värdebevis för nedladdning av gratis e-bok.

Även Bokus börjar i dag sälja läsplattor. Som introduktionserbjudande får de 100 första kunderna köpa läsplattan Cybook Opus för 1995 kronor. Då ingår sju aktuella e-böcker från Norstedts Förlagsgrupp.

Böckerna som ingår är:

Helena von Zweigbergk ”Sånt man bara säger”
Thomas Bodström ”Idealisten”
Sofi Fahrman ”Elsas mode”
Johan Kling ”Människor helt utan betydelse”
Michael Nyqvist ”När barnet lagt sig”
Johanna Lindbäck ”Tänk om det där är jag”
Eli Levén ”Du är rötterna som sover vid mina fötter och håller jorden på plats”

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag