Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Nu kokar det
inom poliskåren"

Poliserna krävde 25 000 kronor i ingångslön – men får nöja sig med 21 300.Foto: Stefan Lindblom/Hbg-Bild
Polisförbundets ordförande Lena Nitz.Foto: Pernille Tofte

21 300 kronor i ingångslön.

Där stannar den trots att Polisförbundet krävde 25 000 kronor och en Facebookgrupp hotar med massjukskrivning.

– Det är skamligt lite för människor där ute som gör ett så bra jobb, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz till Expressen.

Medellönen för svenska poliser är 32 000 kronor i månaden, men det tar lång tid att komma dit.

Ingångslönen är 21 300 kronor plus ersättning för obekväm arbetstid.

Både facket, Polisförbundet, och arbetsgivaren Rikspolisstyrelsen, har varit överens om att ingångslönen är för låg. Rikspolischefen Bengt Svensson säger:

– En högre ingångslön har varit prioriterad för arbetsgivaren, samtidigt har jag varit mån om att alla poliser ska kunna få en högre lön, både nya och äldre. Medlarbudet innebar en rimlig avvägning mellan dessa intressen. Om man ska höja ingångslönerna så måste man göra det successivt

Arbetsgivaren föreslog 23 000 kronor, Polisförbundet 25 000 kronor.

"Nu kokar det inom poliskåren"

När förhandlingarna bröt samman gick en lönenämnd in och bestämde att polislönerna ska stiga med två procent.

– Nu kokar det inom poliskåren, säger Lena Nitz. Och det kan jag säga, att en poliskår som kokar skulle kunna göra ett ännu bättre jobb om de kände stöd. Poliser är ju också människor som behöver uppskattning för vad de gör.

Kampanjer för högre polislöner har inte lyckats – ännu.

Expressen har tidigare berättat om den Facebookgrupp som stöds av tusentals poliser, där man kräver 25 000 kronor i ingångslön. Där hotar man med massjukskrivning en dag, den 25 juni:

"Den 25 juni kommer landets poliser återigen bli hånade i och med att lönen utbetalas på våra konton. Oavsett om du är högavlönad inspektör från Lindesberg, eller helt ny polisassistent från Ystad, kommer lönen aldrig vara högre än den du är beredd att strida för.

Den 25 juni föreslås en aktion som delvis skall övertyga arbetsgivaren om vår kamplust, men också uppmärksamma media om löner/men också arbetssituation.

Den 25 juni sjukskriver sig alla tjänstgörande poliser. Detta blir en endagsaktion! Sverige blir i stora drag polistomt på gator och torg från 25 juni dagpasset start 26 juni dagspasset start. Poliser som inte tjänstgör (fridagar) gör sig oanträffbara."

Stöder inte aktionen

Polisförbundets ordförande Lena Nitz vet inte om hotet kommer att verkställas.

– Det vet inte jag, Polisförbundet stöder inte en sjukskrivningsaktion. Det är en olovlig stridsåtgärd, säger hon.

Det mullrar i Lena Nitz strupe när hon säger:

– Reaktionen på det här beslutet kommer att bli hård och stark. Men vi ska komma ihåg att det här var första förhandlingsrundan – nästa blir i höst. Vi kommer att samla våra krafter då.

Hur då?

– Jag lovar att vi kommer att synas och höras, säger Lena Nitz.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.