Zinat Pirzadeh hoppas att lagen kommer att underlätta för utsatta kvinnor. Foto: Scanpix
Zinat Pirzadeh hoppas att lagen kommer att underlätta för utsatta kvinnor.  Foto: Scanpix

Nu kan stalkade få hjälp tidigare

Publicerad
Uppdaterad
I helgen införs brottet olaga förföljelse i svensk lag.
Det innebär att stalkern riskerar upp till fyra års fängelse.
- Det var på tiden. Det kommer att rädda många liv hoppas jag, säger ståuppkomikern Zinat Pirzadeh, som förföljdes av en man i flera månader.
De ständiga hoten kommer via mejl, sms och sociala medier. Stalkarna har på senare år hittat nya sätt att nå sina offer. Från den 1 oktober införs brottet olaga förföljelse i svensk lag och stalkern kan få upp till fyra års fängelse.
- Eftersom straffvärdet höjs får brottet högre prioritet. Det kommer att bli lättare att använda tvångsmedel som anhållande och häktning, säger Inka Wennerberg, handläggare för brottsofferfrågor på Rikspolisstyrelsen, till TT.
Ståuppkomikern och poeten Zinat Pirzadeh förföljdes av en man i 45-årsåldern i flera månader.

"Jag är glad nu"

Mannen kom bland annat på alla hennes föreställningar och har dansat naken utanför hennes dörr.
Zinat Pirzadeh välkomnar nu den nya lagen.
- Det var på tiden. Jag har alltid tyckt lagen inte är stark nog för att beskydda människor som är utsatta för förföljelse. Så jag är jätteglad nu, säger Zinat Pirzadeh till Expressen.se.

Är en stor smärta

Hon hoppas att lagen kommer att underlätta för utsatta kvinnor.
- Jag hoppas att den kommer att hjälpa både offer och förövare. Det kommer att rädda många liv hoppas jag och det kommer bli lättare för polisen, säger Zinat Pirzadeh
Nyligen hölls en rättegång mot mannen som erkänner att han stalkat Zinat Pirzadeh.
- Jag är tacksam att han erkände. Det var katastrofalt. Jag vågade inte gå ut eller vara på platser med många människor. Det är en stor smärta att ha någon som följer varje steg man tar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag