Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nu kan snusklocket
på snuset försvinna

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Norges hälsominister vill förbjuda det övre lilla locket på snusdosor.
Foto: Nils Petter Nilsson

Snusdosan är i fara.

I Norge vill hälsominister Bent Høie ta bort det övre utrymmet där man kan lägga sina använda snusprillor.

Det kan nämligen öka ungdomars dragning till tobaksprodukten, menar han.

Förslaget är ett led i att standardisera utformningen på förpackningar till tobaksprodukter, skriver Dagbladet. Förhoppningen är att förslagen ska leda till en minskad användning av produkterna – särskilt bland ungdomar.

"Ministeriet föreslår att snusdosorna standardiseras när det gäller form och material. Ett antal tobaksprodukter med otraditionell design har kommit ut på marknaden de senaste åren, vilket bidragit till produktens ökande attraktivitet bland ungdomar", skriver hälsodepartementet i lagförslaget som presenterades före påsk.

Ett av förslagen är alltså att det övre locket på snusdosan – där snusare kan lägga sina använda prillor – ska tas bort.

"Kan skapa negativ bieffekt"

Karl Erik Lund, forskare på statens institut för rusmedelsforskning i Norge, säger till Dagbladet att förslaget visserligen kan minska snusandet – men i stället öka rökningen.

– Genom att ta bort fördelen som snusmärkena har genom utformningen av förpackningarna kan den här standardiseringen verka mot målsättningen. Det kan skapa en negativ bieffekt där snusare hellre väljer att röka, säger han.

Han tror också att tillverkarna av snus kommer ha svårt att acceptera lagförslaget, om det blir verklighet.

– Det här är ett mycket allvarligt ingrepp sett från branschens synvinkel. De kommer förmodligen att motsätta sig det.

Färg, form och storlek ska också standardiseras

Utöver locket på snusdosan är det också andra delar av förpackningen som kan komma att standardiseras. Det handlar om färg, form och storlek – men också material och öppningsmekanism för dosan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.