Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu kan Olle se utan linser

Snart är mc-brillorna de enda glasögon Olle Sarri behöver. "Fantastiskt att veta att jag kommer att slippa glasögon och linser en lång tid framöver - och få vakna med normal syn", säger han.
Du får perfekt syn - på tio minuter.
Allt fler svenskar opererar ögonen med den nya linsmetoden.
Skådespelaren Olle Sarri, 30, vill se sina motspelare ordentligt.
- Det är lyxigt att slippa kontaktlinser och glasögon.

FAKTA

Så går ingreppet till

1.
Patienten har fått bedövningsdroppar i ögat före operationen.
Pupillen är rödrosa på grund av ljusreflexen från näthinnan.
Det långa vita "röret" är en injektor, i vilken linsen ligger hoprullad.
Injektorns spets förs in i ett tre millimeter stort snitt i hornhinnans kant.

2.
Här ser man hur linsen kommer ut i ögat, hoprullad.
Linsen vecklas sedan automatiskt ut.

3.
Linsen läggs tillrätta med
ett tunt instrument.
En platta förankrar den runda optiken i ögat.
Varken plattan eller hålen syns
efter operationen, då pupillen är mindre.
Ingreppet tar
10-15 minuter.

Omkring 25 000 svenskar har opererat sina ögon för att få bättre syn. Varannan svensk kontaktlinsbärare mellan 20 och 40 år är sugen på operation, enligt en färsk undersökning. Den operation som nu är populärast är att operera in en extralins av silikon eller plast ovanpå ögats egen lins. Hittills har nästan 700 svenskar gjort det. "Det här är en av de mest intressanta operationsmetoderna för framtiden", säger Rudolph Hahnenberger. Linsen kan bytas - Den kan korrigera alla synfel - närsynthet, översynthet och sedan tre månader finns linser också mot astigmatism, säger Rudolph Hahnenberger, vd på Medocular ögonkliniker. - Fördelen, jämfört med laser, är att operationen är reversibel. Linsen kan tas bort eller bytas om patienten inte är nöjd, säger Hahnenberger. Måste ha glasögon på scen Skådespelaren Olle Sarri, bland annat känd från tv:s "Heja Björn", "Bullen", "c/o Segemyhr" och filmen "Tillsammans" har haft dålig syn större delen av livet. Redan som 13-åring fick han skaffa kontaktlinser för att kunna spela hockey. Men för en tid sen fick han problem med linserna. - Jag är ganska närsynt och kan inte stå på scen utan synhjälp. Jag ser inte motspelarna. Det är inte heller i alla roller man kan ha glasögon. Möjligtvis skulle jag kunna spela in tv när jag vet i förväg åt vilket håll de knallar, men det är ju inte hållbart i längden. "Jag ser bättre" Olle var först skeptisk till ögonoperation. Risken för en infektion i ögat i samband med operation är 0,08 promille, för gråstarr mindre än 1 procent. - Man ska ju ändå in och dona i ögonen. Men riskerna är så små. I tisdags opererade Olle ena ögat och efteråt behövde han bara ta en alvedon. - Synen har gradvis förbättrats, och nu ser jag bättre än tidigare. - Jag är väldigt glad och nöjd.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.