Nu kan majoriteten i riksdagen ändras

Publicerad
Uppdaterad
Den stupade svensken kan förändra majoriteten i riksdagen till regeringens fördel.
Expressen rapporterade i går att en SD-ledamot stöder regeringens hållning - vilket gör att det bara behövs en röst till för att trupperna ska stanna.
Efter gårdagens dystra besked kan nu Sverigedemokraten Mikael Jansson tänka sig att rösta med regeringen.
- Det kan jag absolut, säger han.
I månadsskiftet mellan november och december ska riksdagen ta beslut. De rödgröna och SD, som tillsammans har majoritet, vill ta hem trupperna. Regeringen däremot vill att trupperna ska stanna. Om två ledamöter från oppositionen röstar på regeringens förslag vinner det majoritet i riksdagen.
Expressen rapporterade i går att Sverigedemokraten Stellan Bojerud tycker likadant som regeringen. Om han röstar efter sin övertygelse innebär det att regeringen bara behöver en röst till för att få igenom sitt förslag.

Kan ändra sig

Efter beskedet att en svensk soldat stupat kan den rösten komma från Mikael Jansson, SD:s försvarspolitiska talesman, som nu pratar om att ändra sig.
- Det här visar att våra trupper är utsatta och det oroar oss. Det är ett tecken på att vi ska omvärdera insatsen, säger han.
Kan du tänka dig att rösta för regeringen?
- Det kan jag absolut, men vi får se hur propositionen ser ut först, säger Mikael Jansson.
Samtidigt väcks en annan politisk debatt till liv igen. Svenska Dagbladet har rapporterat att läget för den svenska truppen i Afghanistan har förvärrats, men att försvarsmakten inte informerat politikerna om detta. Det har väckt kritik från politiker, som nu kritiserar försvarsmakten igen.
- Vi har kritiserat det här länge. Vi vill ha kontinuerlig info om läget i Afghanistan. Vi tycker att vi inte får det, vi får läsa via medierna och får ingen riktigt bild. Det är illa, säger Peter Rådberg, försvarspolitisk talesman i MP.

Besöker utskottet

Hans motsvarighet i Vänsterpartiet, Hans Linde, är inne på samma linje.
- Säkerhetsläget har kraftigt försämrats sedan i våras. Utrikes- och försvarsutskotten borde ha informerats om det tidigare, säger han.
På tisdag besöker ÖB försvarsutskottet och utrikesutskottet för att informera om säkerhetsläget i Afghanistan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag