Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nu kan hund utan koppel ge böter

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Från och med den 1 mars fram till den 20 augusti är det förbjudet att låta hundar springa fritt i skog och mark.
Foto: Christer Wahlgren

Nu är det slutsprunget för Fido i skogen. Från och med den 1 mars fram till den 20 augusti är det förbjudet att låta hundar springa fritt i skog och mark.

Undantaget de extremt väldresserade vovvarna.

För de flesta hundägare innebär vår och sommar att djuret ska hållas i koppel. För de hussar och mattar som bryter mot lagen väntar vanligtvis böter. Men ett regelrätt koppeltvång handlar det inte om. Enligt Naturvårdsverkets tolkning av lagen så får extremt väldresserade hundar gå lösa.

– Om du inte har absolut kontroll ska du ha hunden kopplad, säger Åke Hedhammar, professor vid Sveriges Lantbruksuniversitet.

TT: Hur många hundägare har den kontrollen?

– Det är nog fler som tror att de har den kontrollen än som verkligen har det.

"Hundar kan riva vilt"

Om man har, eller tror sig ha, den kontrollen så är ett riktmärke att den okopplade hunden får vara högst någon meter bort och måste stå under sådan lydnad som om den vore kopplad.

Syftet med lagen är att skydda det vilda djurlivet.

– Hundar kan riva vilt eller störa i reproduktionen. Du har som hundägare ett stort ansvar, säger Åke Hedhammar.

Även under resten av året måste hundar hållas under sådan uppsikt att de förhindras från att förfölja vilt om de inte deltar i jakt.

Tycker du hundar ska få gå utan koppel i naturen?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.