Från och med den 1 mars fram till den 20 augusti är det förbjudet att låta hundar springa fritt i skog och mark. Foto: Christer Wahlgren
Från och med den 1 mars fram till den 20 augusti är det förbjudet att låta hundar springa fritt i skog och mark. Foto: Christer Wahlgren

Nu kan hund utan koppel ge böter

Publicerad

Nu är det slutsprunget för Fido i skogen. Från och med den 1 mars fram till den 20 augusti är det förbjudet att låta hundar springa fritt i skog och mark.

Undantaget de extremt väldresserade vovvarna.

För de flesta hundägare innebär vår och sommar att djuret ska hållas i koppel. För de hussar och mattar som bryter mot lagen väntar vanligtvis böter. Men ett regelrätt koppeltvång handlar det inte om. Enligt Naturvårdsverkets tolkning av lagen så får extremt väldresserade hundar gå lösa.

– Om du inte har absolut kontroll ska du ha hunden kopplad, säger Åke Hedhammar, professor vid Sveriges Lantbruksuniversitet.

TT: Hur många hundägare har den kontrollen?

– Det är nog fler som tror att de har den kontrollen än som verkligen har det.

"Hundar kan riva vilt"

Om man har, eller tror sig ha, den kontrollen så är ett riktmärke att den okopplade hunden får vara högst någon meter bort och måste stå under sådan lydnad som om den vore kopplad.

Syftet med lagen är att skydda det vilda djurlivet.

– Hundar kan riva vilt eller störa i reproduktionen. Du har som hundägare ett stort ansvar, säger Åke Hedhammar.

Även under resten av året måste hundar hållas under sådan uppsikt att de förhindras från att förfölja vilt om de inte deltar i jakt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag