Foto: Olle Sporrong
 Foto: Olle Sporrong

Nu kan fildelares identiteter lämna ut

Publicerad
Uppdaterad
STOCKHOLM. EU-domstolens generaladvokat Niilo Jääskinen bedömer att EU:s direktiv inte innebär något hinder för en svensk domstol att kräva ut personuppgifter från en internetleverantör för att identifiera en abonnent. Men Jääskinen påpekar också att uppgifterna måste ha lagrats just i syfte att kunna lämnas ut.
Bredbandsbolaget Ephone har sagt nej till att lämna ut personuppgifter om vem som står bakom en server med ljudböcker till fem ljudboksföretag.
Ipred-lagen trädde i kraft den 1 april 2009. Den ger upphovsrättsinnehavare, till exempel skivbolag eller ljudboksföretag, rätt att i domstol begära ut identiteten bakom en ip-adress som misstänks användas till olaglig fildelning.
Internetoperatören Ephone ålades den 25 juni 2009 av tingsrätten att lämna ut kunduppgifter till fem bokförlag om vem som ligger bakom en server där 27 ljudböcker ska ha gjorts tillgängliga för nedladdning. Ephone överklagade beslutet och vann i hovrätten.

Högsta domstolen

Nu ligger frågan i högsta domstolen som frågat EU-domstolen om hur lagen ska tolkas. Generaladvokatens beslut är inte definitivt utan en rekommendation till domstolen som senare tar slutlig ställning.
Förläggareföreningen anser att generaladvokatens utlåtande är svårtolkat.
– Det är positivt men svårtolkat när det gäller utgången av målet. Det är lite otydligt och oklart hur man ska tolka det. Men det är oerhört positivt att det nu är klargjort att datalagringsdirektivet inte står i strid med lagstiftningen, säger Caroline Fellbom Franke, jurist på Förläggareföreningen, branschorganisation för de fem ljudboksföretagen.

"Positivt för Ephone"

Samtidigt slår generaladvokaten fast att uppgifterna bara behöver lämnas ut om de sparats i syfte att kunna lämnas ut. Och Ephone sparade inte uppgifterna av det skälet. Det bör betyda att Ephone inte behöver lämna ut några uppgifter.
– Om det är precis så man ska tolka det är det olyckligt, för då blir hela lagstiftningen om informationsföreläggande verkningslös. Då måste regering och riksdag vidta lagändringar så fort det någonsin går.
Ephones juridiska ombud Peter Helle bedömer att generaladvokatens konstaterande att datalagringsdirektivet inte hindrar att uppgifterna lämnas ut är negativt ur Ephones synvinkel. Men samtidigt är bedömningen att uppgifterna måste ha sparats i syfte att lämnas ut lovande för Ephone.
– Som jag tolkar generadvokatens yttrande är det positivt för Ephone och för Sveriges internetanvändare, säger Helle.
Helle tror också att Ephone nu har goda möjligheter att få rätt i högsta domstolen, om EU:s domstol senare ställer sig bakom generaladvokatens bedömning.
– Det finns mycket som talar för att Ephone får framgång i sin talan i högsta domstolen. Men jag vill avvakta EU-domstolens slutliga bedömning, det här är ett förslag från en av domstolens ledamöter, säger Helle.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag