Nu kan du surfa könsneutralt

Publicerad

I svallvågorna av Hen-debatten lanseras sajten "Henerator" som gör det möjligt surfa könsneutralt. Det är en plugin som ersätter "hon" och "han" på nätet med "hen".

- Man kan både se det som ironi eller som något som lyfter frågan och ger debatten en extra sving, säger Marcus Sjögren till DN.se.

Pronomenet "hen" har fått stort genomslag i media den senaste tiden och delat Sverige i två läger: de som vill att "hen" ska bli en del av svenska språket och de som ratar ordet.

Det började med att barnboken Kiwi och monsterhund var helt fri från hon och han. Sedan valde Nöjesguiden att göra ett könsneutralt nummer och för två veckor sedan kom "Hen" in i webbversionen av det kända uppslagsverket Nationalencyklopedin (NE).

"Inspel i debatten"

Nu kommer ytterligare ett tillägg till debatten - sajten Henerator.se, som gör det möjligt att surfa könsneutralt. Alla "hon" och "han" byts helt enkelt ut mot "hen". Bakom idén står kommunikatörerna Marcus Sjögren och Philip Westman.

– Vi har ingen speciell bakgrund inom genus eller feminism, utan såg som utomstående en möjlighet att göra ett inspel i debatten. Man kan både se det som ironi eller som något som lyfter frågan och ger debatten en extra sving, säger Marcus Sjögren till DN.se.

På frågan vilken reaktion som de mött efter lanseringen, svarar han:

– Till en början var det bara vänner och bekanta som såg sajten och redan då var det blandade reaktioner. Dels har vi märkt att det finns det de som förespråkar ”hen” som gillar sajten. Sedan finns det de som gillar ordet, men inte sajten. Sedan finns det de som inte gillar ordet men som gillar ”Henerator” och tycker att det är en kul grej. Och så finns det de som varken gillar ordet eller sajten. Så det finns många fötter att stå på.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag