Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu kan du se Merkurius – annars får du vänta 13 år

Tre nyheter att hålla koll på i dag.
Bild från när Merkuriuspassagen inföll förra gången, maj 2016. Foto: FREDRIK SAMUELSON
Planeten Merkurius.Foto: COLOURBOX

Planeten Merkurius är lite av en doldis i vår galax.

Men vill du stifta närmare bekantskap med planeten får du en sällsynt chans under Merkuriuspassagen – annars måste du vänta 13 år. 

Merkurius, solsystemets minsta planet, är ofta svårskymtad om man står på jorden. Anledningen till detta, är att himlakroppen ligger i princip ständigt dold bakom solen.

Men den 11 november inträffar ett sällsynt undantag. En anomali som går under namnet ”Merkuriuspassagen” och som inträffar ungefär 13-14 gånger per århundrade. 

Merkuriuspassagen infaller

Under en Merkuriuspassage befinner sig vår planet Jorden, Merkurius och solen på en linje. Detta innebär att man från klockan 13.35 fram till solnedgången kan få syn på Merkurius, om du är utrustad med en kikare eller ett teleskop. Den lilla planeten kommer att avteckna sig som en mörk cirkel på solskivan.

Merkuriuspassagen är ett sällsynt fenomen som sagt. Senast vi fick chansen var maj 2016 – men till nästa gång kommer att det dröja. Astronomer har räknat ut att nästa passage inträffar i november 2032. 

Här kan du låna teleskop

Umeå universitet har meddelat att man erbjuder allmänheten en chans att beskåda Merkurius med hjälp av ett högteknologiskt teleskop. På anläggningen Curiosum anordnas ett evenemang där besökarna får tillgång till universitetets solteleskop. Även Stockholms universitet, Tycho Brahe-observatoriet i Malmö och Astronomihuset i Lund arrangerar visningar.   

Om man beslutar sig för att titta på egen hand, så varnar forskarna för att man kan skada sina ögon om man inte utrustar sitt teleskop eller sin kikare med ett solfilter.