Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu kan du panta din snusdosa – för miljön

Så snälla är svenskarna mot klimatet.
Snusdosan innehåller mycket plast och ska kastas i plaståtervinningen. Eller i de nya pantstationerna.Foto: ANNIKA AF KLERCKER
Pantstationerna finns på Swedish Matchs butiker.Foto: Swedish Match

Över en miljon svenskar snusar, men långt ifrån alla har koll på hur dosan återvinns på rätt sätt.

Nu gör snusförtaget Swedish Match en satsning för att hjälpa sina kunder rätt:

Genom att införa pant på snusdosorna. 

Hur återvinner man snusdosan? Det vill Swedish match att fler ska ha koll på. Därför inför de nu en slags pant på dosorna och uppmanar alla att sortera rätt.

Initiativet är ett försök att få de snusande svenskarna att tänka till när de kastar dosan, som till stor del består av plast. 

– Vi har en miljon snusare i Sverige som i snitt använder två till tre dosor i veckan, det blir ganska många dosor på ett år. Samtidigt ökar plastproduktionen i världen och 40 procent är engångsprodukter, säger Patrik Hilldingsson, kommunikationsansvarig på Swedish match och fortsätter: 

– Jag tror inte att vi löser världens plastproblem med att återvinna snusdosan, men kan det bli en flergångsprodukt har vi vunnit en hel del. 

På fem av butikerna kommer pantstationerna vara i butiken. Foto: Swedish Match

Skänker pengar 

Pantstationerna är ett samarbete med ideella Stiftelsen Håll Sverige Rent. För varje dosa som pantas ger snusbolaget en krona till Håll Sverige rent. Registrerar du din mejladress går två kronor i stället till organisationen och du får ett mejl med information om exakt var pengarna går. 

Pantstationerna finns från och med i morgon, 18 juni, på Swedish Match egna butiker och vid evenemang och festivaler under sommaren. 

Men framför allt handlar försöket om att lyfta återvinnings-frågan, säger Patrik Hilldingsson. 

– Vi börjar med det här som ett test. Men lika mycket som vi hoppas snusarna ska komma och panta vill vi att de ska komma ihåg att återvinna i allmänhet. Många slänger snusdosan i hushållssoporna, eller tyvärr på marken, men de ska i plastinsamlingen. 

Så återvinner du snuset och dosan

Lössnus: Består av växtmaterial och går bra att kompostera. 

Portionssnus: Portionsprillor bryts ner långsammare på grund av materialet runt snuset och kastas i hushållssoporna - inte på gatan eller i toan. 

Dosan och locket: Slängs i kärl för hårdplast, eller pantas hos Swedish match. Kasta ej i pappinsamlingen. 

Så påverkar förändringarna i klimatet jorden.

Kommer byta ut plasten

Företaget inledde ett liknande försök i Norge förra året, men har ännu inte utvärderat hur det gick där. 

Kan ni inte skapa mer miljövänliga dosor? 

– Det är jag övertygad om att vi kan få fram. Men snus har en hög fuktighetshalt och dosan måste därför ha en viss typ av barriäregenskaper, men vi är på väg att fasa ut dosan vi har nu med annan plast. Men vi måste göra något här, i dag, inte bara i morgon, säger Patrik Hilldingsson. 

Enligt honom kommer Swedish Match även fasa ut den svarta plasten som de har i några av sina dosor, eftersom den svarta plasten inte är lika enkel att återvinna. 

På pantstationerna kommer dosor av alla märken tas emot.

– Det är viktigt att skicka ett budskap, säger Patrik Hilldingsson.

Flera samarbetar med organisationen

Swedish Match är en av tio medlemmar i nätverket ”Håll havet rent” där ”Stiftelsen Håll Sverige Rent” och företag gemensamt samlats under en gemensam agenda för att påverka beslutsfattare och företag med målet att minska onödig plast och designa produkter som minimerar nedskräpning

Regn, kyla och sol – så blir midsommarvädret där du bor.