Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nu kan du köpa Ivar Kreugers sommarvilla

Ivar Kreuger var även känd som ”Tändstickskungen”. Foto: - - / OKÄND
Villa Ugglebo har ägts av flera ”kungligheter”. Foto: i99pema

Ett historiskt – och svårsålt – hus i Sverige är till salu.

Men priset på kronprins Gustaf Adolfs gamla sommarhus, tillika Ivar Kreugers före detta bostad, är hemligt.

– Vi har kommit överens med säljaren om att inte medverka i media om det här, säger Christina Oscarsson, fastighetsmäklaren som ansvarar för försäljningen.

Villa Ugglebo är ett av Sveriges mest historiska hus. Det ligger vid Lilla Skuggan på Norra Djurgården i Stockholm.

Det ritades och uppfördes redan på 1890-talet av arkitekt Ferdinand Boberg. Huset skulle bli ett sommarnöje för honom och hans hustru Anna.

Efter en period såldes det dock till dåvarande kronprins Gustaf Adolf. Arvprinsen lät bygga ut fastigheten 1910 och använde det som sommarhus fram till 1919.

Efter kronprins Gustaf Adolf övertogs fastigheten av finansmannen Ivar Kreuger – som i samma veva tog över hela området Lilla Skuggan. Han använde Villa Ugglebo som representationsbostad fram till sin död 1932.

Bland övriga ägare genom åren finns bland annat den före detta vd:n för SOS Barnbyar, Vanja Befrits, och Brummer & Partners tidigare säljchef Gustaf Elmsted.

När huset skulle säljas 2012 skrev Dagens industri om försäljningen. Tidningen rapporterade då att huset hade haft flera namnkunniga gäster på besök. Bland annat sommaren 1924 då Greta Garbo och de amerikanska filmstjärnorna Mary Pickford och Douglas Fairbanks var på besök hos Ivar Kreuger.

De nuvarande ägarna försöker nu åter att sälja fastigheten. De la ut det till försäljning redan i maj 2012 till ett utropspris av 49 miljoner kronor – utan att hitta någon köpare.

– Vi har inga barn som bor hemma längre och vill ha en förändring, därför flyttar vi, sa de till Dagens industri 2012.

Mäklaren: "Har bett om diskretion"

Nu har Sotheby's Realty fått uppdraget att återigen försöka sälja det historiska huset.

Christina Oscarsson, en av två fastighetsmäklare som ansvarar för försäljningen, vill dock inte kommentera processen:

– Säljarna har bett om diskretion och de vill inte att vi kommenterar något om försäljningen i media. Så vi har kommit överens med säljaren om att inte medverka i media om det här. Det är något vi har lovat.

Förra gången det var dags att sälja låg utropspriset på 49 miljoner kronor. Den här gången är utropspriset på fastigheten hemligt och i mäklarannonsen anges det att priset går att få på förfrågan.

Det som dock framgår av annonsen är att arrendeavgiften är på 108 000 kronor per år och att det betalas kvartalsvis i förskott.

Åtta rum och kök

Har man råd med huset för tiotals miljoner och arrendeavgiften är det en magnifik fastighet på Djurgården. Fastigheten disponerar omkring 300 kvadratmeter, varav 284 kvadratmeter boyta, och har åtta rum och kök.

I huset finns ett sällskapsrum med öppen spis, en matsal, en veranda, ett bibliotek, ett kök med öppen spis, ett badrum och en gästtoalett. På det övre planet finns tre sovrum, varav ett med öppen spis och walk in closet. På källarplanet finns ett sovrum, en tvättstuga, en dusch, en toalett, en bastu och ett förråd för vin eller mat.

Utanför fastigheten finns en brygga med segelbåtdsdjup, en egen sandstrand och ett stall med fyra boxar.

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!