Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nu kämpar Bibi för att prata igen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Bibi Andersson gör framsteg i sin rehabilitering. Maken Gabriel Mora Baeza är optimistisk: "Hon kan säga "ja" och "nej
Foto: Norman Y. Lono

Den firade skådespelerskan Bibi Andersson, 75, är fortfarande allvarligt sjuk efter den kraftiga stroken för snart två år sedan. 

Hon försöker nu lära sig tala igen. 

- Det kan ta fem år innan Bibi kan prata igen. Men jag är optimist, säger hennes man, läkaren Gabriel Mora Baeza, 72, till Expressen.

Gabriel Mora Baeza vill berätta för att han vet att många av Bibi Anderssons beundrare  säkert undrar -  dessutom vill han förmedla budskapet att rehabiliteringen går framåt, även om det inte går fort.

 De gifte sig för sex år sedan och bodde långa tider i Tourette Sur Loup, norr om Nice, på Franska rivieran. Det var där Bibi Andersson först bröt lårbenshalsen och sedan fick en  mycket kraftig stroke våren 2009.

 Gabriel Mora Baeza, som är läkare i Stockholm, har drömt om att kunna vårda Bibi  Andersson hemma. I går var hon hemma hos sin man.

 - Bibi har varit hemma några gånger, men nu är hon tillbaka på Stockholms sjukhem. Jag kan inte vårda henne hemma, jag orkar inte. Bibi fordrar fortfarande mycket, mycket vård, säger Gabriel Mora Baeza.

 Men han är optimist.

 - Jag tycker att Bibi mår lite bättre även om läget fortfarande är mycket allvarligt.

Kan ta fem år

 - Hon har börjat få behandling av en logoped för att lära sig prata igen. Men det kan ta fem år innan Bibbi kan prata. Vi har en lång kamp framför oss, men vi förlorar inte hoppet.

 Han besöker henne på Stockholms sjukhem varje dag. Ofta läser han för henne.

 - Jag kan kommunicera med Bibi. Hon har fått tillbaka sina ansiktsutryck; jag kan se om hon är glad eller ledsen eller trött. Hon kan säga "ja" och "nej". Bibi har börjat äta själv och äter bra och hon kan nu svälja vatten själv. Det är positivt. Häromdagen fyllde hon år och då var vi 30 personer hos henne, säger Gabriel Mora Baeza som öser beröm över vårdpersonalen:

 - De är mycket professionella och helt underbara.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.