Bibi Andersson gör framsteg i sin rehabilitering. Maken Gabriel Mora Baeza är optimistisk: "Hon kan säga "ja" och "nej Foto: Norman Y. Lono
Bibi Andersson gör framsteg i sin rehabilitering. Maken Gabriel Mora Baeza är optimistisk: "Hon kan säga "ja" och "nej Foto: Norman Y. Lono

Nu kämpar Bibi för att prata igen

Publicerad
Uppdaterad
Den firade skådespelerskan Bibi Andersson, 75, är fortfarande allvarligt sjuk efter den kraftiga stroken för snart två år sedan.
Hon försöker nu lära sig tala igen.
- Det kan ta fem år innan Bibi kan prata igen. Men jag är optimist, säger hennes man, läkaren Gabriel Mora Baeza, 72, till Expressen.
Gabriel Mora Baeza vill berätta för att han vet att många av Bibi Anderssons beundrare säkert undrar - dessutom vill han förmedla budskapet att rehabiliteringen går framåt, även om det inte går fort.
De gifte sig för sex år sedan och bodde långa tider i Tourette Sur Loup, norr om Nice, på Franska rivieran. Det var där Bibi Andersson först bröt lårbenshalsen och sedan fick en mycket kraftig stroke våren 2009.
Gabriel Mora Baeza, som är läkare i Stockholm, har drömt om att kunna vårda Bibi Andersson hemma. I går var hon hemma hos sin man.
- Bibi har varit hemma några gånger, men nu är hon tillbaka på Stockholms sjukhem. Jag kan inte vårda henne hemma, jag orkar inte. Bibi fordrar fortfarande mycket, mycket vård, säger Gabriel Mora Baeza.
Men han är optimist.
- Jag tycker att Bibi mår lite bättre även om läget fortfarande är mycket allvarligt.

Kan ta fem år

- Hon har börjat få behandling av en logoped för att lära sig prata igen. Men det kan ta fem år innan Bibbi kan prata. Vi har en lång kamp framför oss, men vi förlorar inte hoppet.
Han besöker henne på Stockholms sjukhem varje dag. Ofta läser han för henne.
- Jag kan kommunicera med Bibi. Hon har fått tillbaka sina ansiktsutryck; jag kan se om hon är glad eller ledsen eller trött. Hon kan säga "ja" och "nej". Bibi har börjat äta själv och äter bra och hon kan nu svälja vatten själv. Det är positivt. Häromdagen fyllde hon år och då var vi 30 personer hos henne, säger Gabriel Mora Baeza som öser beröm över vårdpersonalen:
- De är mycket professionella och helt underbara.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag