Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu invigs Gävlebocken – vaktas av riddare

Gävlebocken, arkivbild från 2016.
Foto: PERNILLA WAHLMAN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Grön riddare: Skogens Riddare (Rebeca Carlander). Rödblå riddare: Tiundalands Väktare (Ahnna Ehnström).
Foto: Privat

På söndagen invigs Gävlebocken.

I sin 50-åriga historia har den bränts ner hela 29 gånger, men i fjol fick den stå kvar hela säsongen.

Kommunen hoppas på samma framgång i år, och nu får bocken förstärkt bevakning – av fullt beväpnade riddare.

– Den stackare som försöker bränna bocken får nog springa för livet, säger riddaren Rebeca Carlander.

Skämt åsido, något bevakningsuppdrag är det förstås inte.

– Vi är där för att hålla bocken sällskap, vi är inget vaktbolag, säger Rebeca Carlander.

Hon är aktiv i Tiundalands väktare, en medeltidsförening i Älvkarleby som främst ägnar sig åt historiskt korrekta tornerspel. 

Inför invigningen av årets Gävlebock kontaktade riddarna Gävle kommun och erbjöd sina tjänster, och kommunen nappade på idén. 

Rebeca Carlander, riddare.
Foto: Privat

Mellan klockan 13 och 15 på söndagen kommer sju riddare, varav fyra till häst, att synas vid den 13 meter höga halmbocken. Under sin uppvisning på Slottstorget i Gävle kommer riddarna från Tiundalands väktare också att bjuda besökarna på show, vilket Sveriges Radio P4 Gävleborg tidigare rapporterat om.

– Då är vi klädda i korrekta kläder som man hade som riddare på medeltiden: linne, ylle, ringbrynja, stålskydd och stålhjälm med en smal siktspringa som man tittar ut igenom, säger Rebeca Carlander.

Beväpningen består av svärd, lans och yxa.

– Vi behandlar dem som skarpslipade. Det går att göra dem vassare, men vi klyver med lätthet ett vitkålshuvud med våra svärd, till exempel.

Tiundalands väktare. Grön riddare: Rebeca Carlander.Rödblå riddare: Ahnna Ehnström. Stående: Arvid Carlander, Agnes Holmgren, Isak Holmgren, Anna Danielsson och Johan Fernlund.
Foto: Privat

”Får nog springa för livet”

Hela munderingen väger cirka 20 kilo.

– Vi har tornerspel ganska ofta, så vi är ganska vältränade, och våra hästar är väldigt vältränade, säger Rebeca Carlander.

Har ni fått några instruktioner från kommunen om vad ni ska göra om det kommer en bockbrännare när ni är där? 

– Nej.

Inte ens ett nummer ni ska ringa? Fast ni har förstås inga telefoner?

– Nej vi har inga telefoner. Men det betyder ju att vi kan ta saken i egna händer, eller hur? Den stackare som försöker bränna bocken får nog springa för livet, säger Rebeca Carlander skämtsamt.

Kalle Moraeus uppträder

Tusentals personer väntas komma när bocken invigs på söndagen. Invigningen leds av komikern och programledaren Clara Henry och uppträder gör bland andra Kalle Moraeus och en del lokala artister.

Säkerheten kommer att vara hög, både vid invigningen och under hela december. Bocken bevakas dygnet runt med vakter, kameror och dubbla gärdsgårdar. Dessutom har en taxistation flyttats till torget för att skapa mer rörelse. 

Men genom åren har det varit svårt att hindra vandalerna. Under bockens första år, 1966, brann den ner på nyårsafton och sedan dess har den bara fått stå kvar vid 15 tillfällen. Den har bränts, förstörts, stulits och 1976 körde någon in i bocken med en raggarbil.

Redan på invigningsdagen 2016 tuttade någon eld på bocken.
Foto: ROGER NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kommunen: Många vill backa bocken

I år kommer man jobba hårt för att bocken ska få stå kvar. Inte minst då det innebär en skjuts för turistnäringen.

– Blir det ett attentat tidigt på säsongen så blir det avbokningar på hotell och restauranger. Så det är oerhört viktigt för Gävle, Gävles näringsliv och alla som vill komma på besök att bocken står kvar över nyår, säger Maria Wallberg på Gävle kommun.

I Gävle har det alltid funnits två läger och en diskussion angående om det är bra för staden att bocken brinner ner, berättar Maria Wallberg. Men nu har hon märkt av en förändring.

– Man börjar inse att det faktiskt är bättre att Gävlebocken står kvar. Jag tycker att det har vänt. Det är många som vill backa bocken, säger Maria Wallberg. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.