Tomtarna syns överallt.
Tomtarna syns överallt.

Nu invaderar tomtarna Europa

Publicerad
Uppdaterad
Glöm tomtar på loftet.
Nu invaderar små gula varianter världens städer.
Budskapet: tomtar finns.
Luxemburg, Belgien och Holland. Och nu Sverige. Plötsligt dyker de små gula tomtarna upp, prydligt placerade i parker och framför stora byggnader. Allt förevigas på bild och skickas till webbsidan "they-do-exist.com". Det är också all information som medföljer de utplacerade tomtarna - att de finns.

"Att se är att tro"

Mycket mer än så får vi inte veta. På tomtarnas hemsida står bara att "en bild säger mer än tusen ord" och "att se är att tro". - Håll alla kanaler öppna! För en sak är säker De finns faktiskt. Enligt obekräftade uppgifter är det "Trädgårdstomtarnas befrielsefront" som står bakom de gula tomtarna. Men befrielsefronten har främst gjort sig kända för att kidnappa flerfärgade trädgårdstomtar för att sedan placera ut dem i skogen. Flera tomtar har också tagits med på resor ut i världen där de fotograferas.

Mot tomteförtrycket

Ägaren brukar få fotot i brevlådan. I vissa fall har befrielsefronten också lämnat tillbaka tomtarna då någon blivit ledsen över deras försvinnande. Syftet med de kriminella kidnappningarna har varit att få förtrycket mot trädgårdstomtarna att upphöra, enligt frontens egen hemsida.
 • De gula tomtarnas hemsida

  http://www.they-do-exist.com/
 • Trädgårdstomtarnas befrielsefront

  http://home.swipnet.se/befrielsefronten/start.htm

  Tack för att du hjälper oss!

  Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

  Stort tack!

  Tack!

  Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

  En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

  Thomas MattssonAnsvarig utgivare

  Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

  Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

  Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

  "Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

  Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


  Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

  Till Expressens startsida

  Mest läst i dag