Foto: Per Wissing
 Foto: Per Wissing

Nu installeras kameror - i naturen

Publicerad

Storebror ser dig – nu även i naturen.

Länsstyrelsen i Östergötland är på väg att installera tre kameror i skogen för att bevaka rovdjur.

- Är det människor med på bilden raderas den omgående, säger Patric Andersson, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen.

Kameraövervakning finns redan i skolor, på arbetsplatser och i tunnelbanan.

Nu kommer kameror även att placeras mitt i naturen.

Länsstyrelsen har beviljat tillstånd för allmän kameraövervakning av rovdjur i naturen inom Östergötlands län. Intresset är främst riktat mot lodjur, men även vargar, björnar, kungsörn och järv är intressant.

Spårning av rovdjur

Främst kommer kameraövervakningen att användas under barmarksperioden och snöfattiga vintrar. Länsstyrelsen i Östergötland vill med kameraövervakningen kvalitetssäkra föryngring och familjegrupper av främst lo.

- Är det dåligt med snö är det svårt att spåra djur. På så sätt kan man se om de är ensamma eller har ungar, säger Patric Andersson.

Länsstyrelsen vill också kunna avgöra antalet individer samt identifiera specifika rovdjur i samband med återkommande rovdjursangrepp.

Området omfattar kommunerna Linköping, Kinda, Ödeshög, Norrköping, Finspång och Motala.

Får inte filma människor

Kamerorna får dock inte sättas upp bredvid vägar, vandringsleder, grillplatser eller elljusspår där det finns människor.

- De kommer att placeras inne i skogen vid någon viltstig där djuren passerar frekvent. Lyckas man komma med på en av kamerorna har man lyckats med en bedrift. Om en människa ändå hamnar på en bild raderas den omgående, säger Patric Andersson.

Tillståndet gäller fram till den 30 juni 2014.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag