Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu införs medicinsk åldersbedömning

Migrationsminister Morgan Johansson (S).Foto: Christian Örnberg
Ann Lemne är projektledare för medicinsk åldersbedömning på Rättsmedicinalverket.Foto: John Henzlert / RÄTTSMEDICINALVERKET

Rättsmedicinalverket inför nu medicinsk åldersbedömning i asylärenden.

Metoden har tidigare kritiserats av Barnläkarföreningen men nu har de accepterat den.

De första ärendena skickas in under tisdagen och resultatet väntas vara klart inom bara några veckor, skriver Dagens Nyheter.

Medicinsk åldersbedömning består av röntgenbilder av två visdomständer samt magnetröntgen av en knäled. För att bedömningarna av dem sedan ska anses vara godkända så ska de analyseras av två av varandra oberoende tandläkare och två röntgenläkare. Gör alla fyra läkare bedömningen att visdomständer eller knäled är ”fullmogna” krävs det sedan att en rättsläkare intygare att bilderna ”talar för att” personen uppnått vuxen ålder, skriver Dagens Nyheter. Det är dock de asylsökande själva som skriftligen måste godkänna en medicinsk åldersbedömning.

– Bevisbördan ligger på den som söker. Det här är en metod som fungerar i de flesta andra länder, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) till Dagens Nyheter.

Han kan inte i nuläget säga om han tror att beslutet om att införa metoden kommer att leda till att färre ensamkommande får stanna i Sverige.

De första ärendena skickas in under tisdagen och resultatet väntas vara klart inom bara några veckor

Barnläkarföreningen: "Ta hänsyn till individuella variationer"

Medicinsk åldersbedömning har tidigare kritiserats av Barnläkarföreningen men nu har de accepterat den.

– Men man måste alltid ta hänsyn till individuella variationer, säger Anna Bärtås, ordförande i Barnläkarföreningen till Dagens Nyheter.

Ett av huvudsyften med medicinska åldersbedömningar är att asylsökande barn och vuxna inte sättas på samma asylboenden. Skulle den asylsökande vägra att genomgå en åldersbedömning så riskerar personen att inte få stanna kvar i landet.