Nu inför regeringen kontroller av gränsen

Familjen Alzrak blev avhysta från tåget i Malmö. De kommer från Syrien och består av mamma, pappa och sex barn. "Vi vet inte vad som händer efter förhöret", säger de.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Målet för resan är Norge.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Perrongen på tågstationen.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Foto: Anna-Karin Nilsson
Poliserna går ombord tåget i Malmö.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Polisen kontrollerar.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Här kontrollerar polisen tågresenärer i Malmö.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Enligt de utsända på plats går det väldigt lugnt till.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Polisen bad alla resenärer i vagnen att visa id-handlingar.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Foto: Anna-Karin Nilsson
Foto: Anna-Karin Nilsson
Kontroller kommer bland annat att ske på Öresundsbron.
Lyckliga och lättade kom flyktingar till Malmö centralstation i natt. Beskedet om att Sverige inför gränskontroller skapade oro bland flyktingar. Fidae, 33, från Syrien med sina barn Adam, 3, Chahip, 4, Roa, 8, Adam, 11 och Siham, 14.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Lyckliga och lättade kom flyktingar till Malmö centralstation i natt. Beskedet om att Sverige inför gränskontroller skapade oro bland flyktingar. Längst fram i folkmassan går Rasoo Lkhahl, 11, från Afganistan på väg till Norge med sin bror Shalaeel, 16.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Anders Ygeman.
Foto: Axel Öberg
1 / 16

Regeringen har beslutat om att införa en tillfällig gränskontroll för att få ett mer ordnat flyktingmottagande. 

Polisen finns på plats vid Hyllie station i Malmö och i Trelleborgs hamn. 

Samtidigt meddelar finansminister Magdalena Andersson en ändringsbudget på 11 miljarder till kommuner och landsting. 

# Regeringen inför gränskontroller, med stickprovskontroller av ID handlingar, med start klockan 12 i dag torsdag. Insatsen koncentreras i Hyllie och station och Trelleborgs hamn. 

# Den första passagerarfärjan ankom till Trelleborgs hamn klockan 13.45. 

# I nuläget bedömer polisen att man kommer att klara av att upprätthålla gränskontrollerna i sex månader. 

# Donald Tusk: "Att rädda Schengensamarbetet är en kamp mot klockan"

# Stefan Löfven: "Rimligt att flyktingar omfördelas från Sverige till andra länder"

# De första avvisningarna till följd av gränskontrollerna genomförda, enligt DN. 


Uppdaterat: 19.53 


Håkan Gustafsson är platschef för gränspolisen i Trelleborg och har jobbat i Trelleborgs hamn sedan klockan fyra i morse. Där kommer poliser vara på plats dygnet runt. 

– Vi har upprättat en gränskontroll, det var en färga som kom in vid halv fem. Vi har kollat ett antal lastbilar och privatbilar. Allt har varit utan anmärkning. Vi har kollat så att folk har giltiga passhandlingar med sig. Det har gått jättebra, Håkan Gustafsson i Expressens TV-sändning. 

Vid halv femtiden på eftermiddagen kom en buss med asylsökande som gränspolisen i Trelleborg kontrollerade. Bussen anlände med en TT-linefärja. 

– Den här bussen innehåller 41 flyktingar, från Syrien och Afghanistan uteslutande. Vi har kontrollerat att passagerarna hade de handlingar de ska ha. I det här fallet, ville de som saknade söka asyl, så då fortsätter bussen till Jägersro där Migrationsverket skriver in och registrerar, säger Håkan Gustafsson. 

Omkring hälften, cirka 2000, av de ensamkommande flyktingbarn som kommer till Trelleborg försvinner spårlöst, har Trelleborgs förvaltningschef Cecilia Lejon berättat. Det är något man märkt av vid gränskontrollen under dagen. 

 – Den där siffran har vi hört också. Utan att veta så märker vi också så är det väldigt många som försvinner. Det fanns tendenser på en färga i morse att man hade som avsikt att försvinna och inte åka till boendet för ensamkommande flyktingbarn, så vi följde med och såg till att de kom dit. Sen är det väldigt olyckligt att är man inte registrerad och inte har sökt asyl så är man i landet illegalt, och det gäller alla, säger Håkan Gustafsson. 

Under eftermiddagen genomförde gränspolisen de första avvisningarna efter införandet av gränskontrollen, rapporterar DN. Det ska handla om 22 personer från Irak som skickades tillbaka till Danmark när de anlände med färga till Helsingborg. Enligt Leif Larsson, operativ ansvarig för gränspolisen i region syd saknade personerna tillstånd att vara i Sverige. 

– Av någon anledning ville de inte söka asyl och då tog vi ett avvisningsbeslut på dem, säger Leif Larsson till tidningen. 

"Sverige ska ta färre"

Inrikesminister Anders Ygeman, S, ger under torsdagseftermiddagen sin bild av hur polisens arbete med gränskontrollerna hittills har fungerat.  

– Hittills verkar det fungera ganska bra, det kommer säkert att komma problem längre fram, säger han.  

Vill ni med detta minska antalet asylsökande?

– Sverige tar ett orimligt stort ansvar. Vi tycker att andra länder i Europa ska ta emot fler flyktingar och att Sverige ska ta färre, säger Anders Ygeman. 

Syftet med att införa tillfälliga gränskontroller är enligt regeringen att skapa ordning och reda i det stora antalet asylsökande som nu kommer till Sverige. Anders Ygeman går, i likhet med statsminister Stefan Löfven, in på oredan med namnen i passagerarlistorna på färjor. 

 – Det har funnits passagerarlistor där det har stått Knatte, Fnatte och Tjatte, säger Anders Ygeman. 

Satsminister Stefan Löfven befinner sig nu i 

Ändringsbudget på 11 miljarder

Vid klockan 13.45 på eftermiddagen presenterade finansminister Magdalena Andersson, S, en ändringsbudget för år 2015. Pengarna utlovades i migrationsöverenskommelsen nyligen.

Magdalena Andersson poängterar att summan i ändringsbudgeten är historiskt stor och betalas ut till kommuner och landsting i en engångssumma. 

Polisen kontrollerar ID-handlingar på tåget.
Foto: Anna-Karin Nilsson.

– Syftet i förslaget är att säkra vård, skola och omsorg samtidigt som vi har ett stort flyktingmottagande. Innehållet är 11 miljarder kronor, drygt 8 miljarder kommer att gå till kommunerna, säger Magdalena Andersson under en presskonferens. 

Kommunerna ska få 8,3 miljarder extra för i år. 1,5 miljard går till landstingen och 200 miljoner till civilsamhället i stöd. 961 miljoner kronor kommer att gå till Migrationsverkets arbete. 

– Bakgrunden är att kommuner och landsting kommer att få ökade möjligheter att kunna genomföra de åtgärder som behövs. Inte minst för de kommuner som nu tar emot många asylsökande, säger Magdalena Andersson. 

Hon berättar att pengarna kommer att fördelas mot bakgrund av hur många asylsökande som kommunerna tar emot. Ändringsbudgeten kommer att finansieras av lån. 

– Krona för krona gäller inte i den akuta krissituationen, det hade varit oklokt i det här läget, säger Magdalena Andersson, och fortsätter: 

– Jag ser inte att vi ska spara på jobbskapande åtgärder, eller jobb skola och omsorg. Vi kommer att både låna och spara för att klara den här situationen. 

Jobbmålet som regeringen har satts upp kommer enligt Andersson nu att bli svårare att nå. 


LÄS MER: Regeringen skjuter till 11 miljarderhttps://twitter.com/U_Kristofferson/status/664792080321908736


ID-kontroll i Hyllie och Trelleborg

Expressen var på plats vid Hyllie station i Malmö under eftermiddagen för att följa arbetet med gränskontrollen när det första tåget rullade in från Danmark över den svenska gränsen.

Cirka 13 poliser var på plats för att göra passkontroller på tågstationen. Expressen reporter Robert Börjesson meddelar vid att minst 50 asylsökande tagits av tåget. 

– Det har varit en vänlig stämning men vi får nog räkna med stora förseningar, säger Robert Börjesson, och fortsätter: 

– Det är ganska fullsatta tåg, det är arton tusen personer som reser över sundet varje dag, så det är klart att det här kommer att påverka trafiken med förseningar, säger Robert Börjesson. 

Gruppen bestod av flera små barn tillsammans med föräldrar, men också ensamkommande barn och unga. På polisens fråga om vilka som vill söka asyl i Sverige svarade i princip alla ja, skriver TT. 

Enligt polisen måste resenärer kunna visa upp en giltig legitimationshandling och det är upp till varje enskild polisman att bedöma skälen till att en person vill resa in i landet. Men polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford säger till TT: 

– När vi kommer in i en vagn vill vi att alla ska uppvisa legitimation. Det kallar inte jag slumpmässigt.https://twitter.com/trafikdirektor/status/664790415510511616Stoppar lastbilar i Trelleborg

Vad tycker du om beskedet om gränskontroller?Natalie Kvarnborg, 24, student, Lund. Det är en vädigt svår fråga. I ett drömsamhälle vill man kunna släppa in alla men trots allt måste man inrätta någon form av kontroll. Mitt ställningstagande utgår ifrån hur kontrollerna praktiskt genomförs och konsekvenserna av dessa.
Jonas Hemlin, 25, mjukvaruutvecklare, Göteborg. Det tycker jag känns som en lite drastiskt åtgärd.
Kate Nkembo,20,student, Lund. Svår fråga. Men det ska inte bli svårare att få asyl. Egentligen blir jag irreterad av själva frågan. Alla ska få den hjälp de behöver.
Cecilia Åkerlund,34, maskör, Malmö. jag tycker att det är jättesvårt. Det är lätt att glömma att det är människor det handlar om. Problemet är att människor kan hamna i en svår byrokratisk loop.
Anderas Berglund,32, student, Malmö. I det långa loppet ser jag att det är svårt att upperätthålla välfärdsamhället med allt vad det innebär. Så jag tror tyvärr det är nödvändigt.
Björn Nilsson, 32, projektledare, Göteborg.Det beror på hur man ser det. Kontroller är bra för att man ska kunna hjälpa till när man vet vilka som kommer hit och vilket stöd de behöver och att man får en uppfattning om omfattningen.
Madeleine Sidenmo, 45, tapetdesigner, GöteborgDet kan vara bra i den bemärkelsen att ska leda till något bra och att vi ska skydda de som kommer hit. Så ingen blir utnyttjad eller använd på fel sätt.
Marina Bozinovska, 49, barnskötare, Göteborg.Det kan vara bra att det finns en kontroll som vi behöver för att hjälpa människor. Vi behöver ju också fråga oss vad att vara med i EU innebär.
1 / 8

Regeringssammanträde under morgonen

Polisens presskonferens föranleddes av ett regeringssammanträde på torsdagsförmiddagen där det formella beslutet fattades. Under mötet, som började 09.30, fattade man dels beslut om att införa en tillfällig inre gränskontroll och dels om id-kontroller på färjor till Sverige. 

Beslutet om tillfälliga inre gränskontroller togs i samförstånd inom regeringen. 

– Att ha ordnade regler vid gränserna är inte att stänga gränserna, säger Gustav Fridolin, MP, på väg in till regeringssammanträdet. 

Men alla är inte positiva. Centerledaren Annie Lööf skriver på Twitter: https://twitter.com/annieloof/status/664742544278990848

Moderaterna välkomnar gränskontrollerna, men vill ha mer långtgående åtgärder. På Twitter skriver Elisabeth Svantesson: "Dagen fylld av frågor om flyktingkrisen. Bra med gränskontroller men mer måste göras för att möta situationen". 


https://twitter.com/ElisabethSvan/status/664821258366951424


LÄS MER: Nordiska ledarna om beslutet från Sverige.

Löfven: "Omfördelningen måste i gång på riktigt"

Statminister Stefan Löfven befinner sig på Malta för möte med de övriga EU-ledarna och Afrikanska unionen. På en presskonferens efter dagens möten redogjorde Stefan Löfven för hur man diskuterat regeringens beslut att införa gränskontroller och att man nu vill se ett omfördelningssystem av flyktingar. Löfven pekade på att Sverige tagit emot omkring 2000 flyktingar vissa dagar. 

– Det förstår alla att den takten är ohållbar och det är därför vi har vidtagit de åtgärder vi har gjort och menar att det är rimligt att flyktingar omfördelas från Sverige till andra länder. Det uttryckte flera stöd för på mötet och tidigare under dagen, säger Stefan Löfven på presskonferensen. 

Stefan Löfven underströk också att omfördelningen har gått för långsamt, men i rätt riktning. Han fick medhåll av Tysklands förbundskansler under ett samtal tidigare på dagen. 

– Jag hade ett långt samtal med Angela Merkel under dagen där vi var överens om att nu måste vi börja komma i gång med hotspotsen och att omfördelningen måste gå i gång på riktigt. 

Innan dagens möten satte i gång mötte han pressen: 

– Det är viktigt att vi får ordning och reda vid gränserna. När myndigheterna säger till oss att de är oroliga, då genomför vi de här gränskontrollerna, säger Stefan Löfven. 

Som exempel på vad det är för oordning som Migrationsverket och regeringen har identifierat tar Stefan Löfven upp passagerarlistor på färjor. 

– Passagerarlistor där man är osäkra på om det är de här personerna som finns på båtarna eller andra, säger Löfven. 

Internationellt eko 

Regeringens beslut om att införa tillfälliga inre gränskontroller har gett ett internationellt eko. Europeiska rådets ordförande Donald  Tusk säger till the Thelegraph

– Att rädda Schengensamarbetet är en kamp mot klockan, men vi är fast beslutade att klara det, säger Tusk enligt the Telegraph. 

Han fortsatte genom att påpeka att detta skulle innebära att man inför en rad åtgärder. 

– Detta inkluderar först och främst att återta kontrollen av de yttre gränserna. Utan effektiv gränskontroll kommer Schengenreglerna inte överleva, säger Donald Tusk. 

Under EU-toppmötet avslöjades också att EU nu startar en krisfond för Afrika. EU erbjuder 2 miljarder dollar i syfte att hantera flyktingsituationen. Fonden ska stödja projekt för att bekämpa fattigdom, sakta ner migrationen och skynda på hemsändningsprogram. Fonden startas utöver de närmare 20 miljarder euro som årligen doneras till Afrika från EU. 

– Vi har inte illusionen av att vi kan förbättra läget över en natt, vårt mål är att ge människor ett alternativ till att riskera sina liv, sa Donald Tusk om fonden enligt CNN

Tusk listade också fem mål för att minska antalet migranter. En handlingsplan har upprättats för att ta itu med de bakomliggande orsakerna till migration, förbättra samarbetet kring laglig migration och rörlighet, säkra skyddet för frödrivna personer och förhindra och förebygga människosmuggling och trafficking. 

Beslutet om att införa gränskontroller gäller i tio dagar och därefter görs en ny bedömning av ordnings- och säkerhetsläget. Men gränskontrollerna kommer att behöva pågå längre än tio dagar, enligt Migrationsverket.

– Ska vi se någon effekt av detta måste det nog pågå under ganska lång tid... Och vi fick beslutet i dag, så det kommer kanske ta ett antal dagar innan vi, polis och socialtjänst har hunnit organisera vårt arbete. Så jag gör bedömningen att tio dagar är alldeles för kort tid och det kommer nog att pågå mycket längre, säger han till SVT:s "Gomorron Sverige".

Även statsminister Stefan Löfven öppnar för att beslutet kan komma att gälla längre: 

– Detta följs noggrant varje dag, varje timme och sedan får vi se om det behöver vidtas fler åtgärder, säger Stefan Löfven. 

Samtidigt kommer motstridiga besked om vem det var som begärde att beslutet skulle fattas. 

När inrikesminister Anders Ygeman (S) i går på presskonferensen gav beskedet om att regeringen skulle införa gränskontroller sade han att Migrationsverket begärt detta. Men i dag säger Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson till TT att myndigheten inte begärt det.

– Vi har inte begärt något, men det hindrar inte mig från att argumentera för en gränskontroll och vi understryker att det just nu är viktigt, säger Danielsson.


LÄS MER: Sveriges beslut slog ner som en bomb i Sverige 


Polisen informerar

På sin Facebook-sida informerar polisen om regeringens beslut om gränskontroller. Man vill vara tydlig med att resenärer nu måste ha med sig ID-handlingar. 

"Personer som väljer att ansöka om asyl vid en svensk gräns eller inne i Sverige har alltid rätt att få sin ansökan prövad inne i landet. Regeringens beslut innebär inte att polisens arbete med inre utlänningskontroller förändras. Utländska medborgare som redan vistas i Sverige är inte skyldiga att ha med sig pass." skriver man på Facebook. 

Under onsdagens presskonferens, då regeringens beslut om de tillfälliga inre gränskontrollerna, presenterades, framgick det att det rörde sig om en begäran som kommit från Migrationsverket. 

Att det kom från Migrationsverket och inte från polisen är oväntat enligt migrationsminister Morgan Johansson, S. Detta eftersom man under de senaste veckorna hela tiden hänvisat till att en begäran om gränskontroller måste komma från polisen.

Anders Ygeman sade dock på presskonferensen att polisen bedömt att det nu finns hot mot den allmänna ordningen och säkerheten och att gränskontrollerna upprättas för att återställa ordningen och underlätta Migrationsverkets arbete.

Enligt uppgifter till Expressen har regeringen under en längre tid haft beredskap för att snabbt fatta beslut om gränskontroller. 

Detta är nationellt ID

Resenärer som tar sig över sundet uppmanas alltså att ta med sig identitetshandlingar. Så här lyder polisens generella definition av nationellt ID.

När du åker utomlands behöver du alltid pass, eller inom EU, ett nationellt id-kort.

Inom Sverige kan du legitimera dig med pass, nationellt id-kort eller körkort, som utfärdas av Transportstyrelsen, eller ett vanligt id-kort som utfärdas av Skatteverket, skriver polisen på sin hemsida.

Gränskontroller inom EU

Ett antal länder inom EU har infört olika typer av gränskontroller, som till exempel att helt stänga gränsen, begränsa antalet flyktingar som får korsa eller bara öka bevakningen för att bättre få kontroll över vilka som kommer. Här är några exempel:

Tyskland: Införde gränskontroll mot Österrike i september för att bromsa flödet av migranter.

Ungern: Stängde sin gräns mot Serbien under en period i september när allt för många migranter tog sig över. Längs gränsen mot Kroatien har man också byggt ett 40 kilometer långt taggtrådsstängsel som många flyktingar dock lyckas ta sig igenom. I oktober hotade man från ungersk sida att helt stänga flyktingströmmen från Kroatien. Ungern har också hotat med att bygga stängsel mot Rumänien.

Frankrike: Har haft förstärt polisbevakning vid sin gräns mot Italien för att stoppa vad man kallar för illegala invandrare. Frankrike planerar också att införa gränskontroll under en månad från november 30, med hänvisning till FN:s klimattoppmöte i Paris

Tjeckien: Har stärkt bevakningen vid sin gräns mot Österrike för att få bättre kontroll över flödet av migranter.

Österrike: Införde gränskontroll mot Ungern 14 september, bland annat med hjälp av militären för att bevaka gränsen. Det har även skett vid landets gräns mot Slovenien

Slovenien: Har strypt flödet av migranter över gränsen från Kroatien till 2500 per dag, enligt AP.

Holland: Har förstärkt bevakningen av sin gräns för att få bättre kontroll av vilka som korsar den.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.