Familjen Alzrak blev avhysta från tåget i Malmö. De kommer från Syrien och består av mamma, pappa och sex barn. "Vi vet inte vad som händer efter förhöret", säger de. Foto: Anna-Karin NilssonFamiljen Alzrak blev avhysta från tåget i Malmö. De kommer från Syrien och består av mamma, pappa och sex barn. "Vi vet inte vad som händer efter förhöret", säger de. Foto: Anna-Karin Nilsson
Familjen Alzrak blev avhysta från tåget i Malmö. De kommer från Syrien och består av mamma, pappa och sex barn. "Vi vet inte vad som händer efter förhöret", säger de. Foto: Anna-Karin Nilsson
Målet för resan är Norge. Foto: Anna-Karin NilssonMålet för resan är Norge. Foto: Anna-Karin Nilsson
Målet för resan är Norge. Foto: Anna-Karin Nilsson
Perrongen på tågstationen. Foto: Anna-Karin NilssonPerrongen på tågstationen. Foto: Anna-Karin Nilsson

Perrongen på tågstationen.

 Foto: Anna-Karin Nilsson
Foto: Anna-Karin NilssonFoto: Anna-Karin Nilsson
 Foto: Anna-Karin Nilsson
Poliserna går ombord tåget i Malmö. Foto: Anna-Karin NilssonPoliserna går ombord tåget i Malmö. Foto: Anna-Karin Nilsson
Poliserna går ombord tåget i Malmö. Foto: Anna-Karin Nilsson
Polisen kontrollerar. Foto: Anna-Karin NilssonPolisen kontrollerar. Foto: Anna-Karin Nilsson
Polisen kontrollerar. Foto: Anna-Karin Nilsson
Här kontrollerar polisen tågresenärer i Malmö. Foto: Anna-Karin NilssonHär kontrollerar polisen tågresenärer i Malmö. Foto: Anna-Karin Nilsson
Här kontrollerar polisen tågresenärer i Malmö. Foto: Anna-Karin Nilsson
Enligt de utsända på plats går det väldigt lugnt till. Foto: Anna-Karin NilssonEnligt de utsända på plats går det väldigt lugnt till. Foto: Anna-Karin Nilsson
Enligt de utsända på plats går det väldigt lugnt till. Foto: Anna-Karin Nilsson
Polisen bad alla resenärer i vagnen att visa id-handlingar. Foto: Anna-Karin NilssonPolisen bad alla resenärer i vagnen att visa id-handlingar. Foto: Anna-Karin Nilsson
Polisen bad alla resenärer i vagnen att visa id-handlingar. Foto: Anna-Karin Nilsson
Foto: Anna-Karin NilssonFoto: Anna-Karin Nilsson
 Foto: Anna-Karin Nilsson
Foto: Anna-Karin NilssonFoto: Anna-Karin Nilsson
 Foto: Anna-Karin Nilsson
Kontroller kommer bland annat att ske på Öresundsbron.Kontroller kommer bland annat att ske på Öresundsbron.

Kontroller kommer bland annat att ske på Öresundsbron.

Lyckliga och lättade kom flyktingar till Malmö centralstation i natt. Beskedet om att Sverige inför gränskontroller skapade oro bland flyktingar. Fidae, 33, från Syrien med sina barn Adam, 3, Chahip, 4, Roa, 8, Adam, 11 och Siham, 14. Foto: Anna-Karin NilssonLyckliga och lättade kom flyktingar till Malmö centralstation i natt. Beskedet om att Sverige inför gränskontroller skapade oro bland flyktingar. Fidae, 33, från Syrien med sina barn Adam, 3, Chahip, 4, Roa, 8, Adam, 11 och Siham, 14. Foto: Anna-Karin Nilsson

Lyckliga och lättade kom flyktingar till Malmö centralstation i natt. Beskedet om att Sverige inför gränskontroller skapade oro bland flyktingar. Fidae, 33, från Syrien med sina barn Adam, 3, Chahip, 4, Roa, 8, Adam, 11 och Siham, 14.

 Foto: Anna-Karin Nilsson
Lyckliga och lättade kom flyktingar till Malmö centralstation i natt. Beskedet om att Sverige inför gränskontroller skapade oro bland flyktingar. Längst fram i folkmassan går Rasoo Lkhahl, 11, från Afganistan på väg till Norge med sin bror Shalaeel, 16. Foto: Anna-Karin NilssonLyckliga och lättade kom flyktingar till Malmö centralstation i natt. Beskedet om att Sverige inför gränskontroller skapade oro bland flyktingar. Längst fram i folkmassan går Rasoo Lkhahl, 11, från Afganistan på väg till Norge med sin bror Shalaeel, 16. Foto: Anna-Karin Nilsson

Lyckliga och lättade kom flyktingar till Malmö centralstation i natt. Beskedet om att Sverige inför gränskontroller skapade oro bland flyktingar. Längst fram i folkmassan går Rasoo Lkhahl, 11, från Afganistan på väg till Norge med sin bror Shalaeel, 16.

 Foto: Anna-Karin Nilsson
Anders Ygeman. Foto: Axel ÖbergAnders Ygeman. Foto: Axel Öberg

Anders Ygeman.

 Foto: Axel Öberg

Nu inför regeringen kontroller av gränsen

Publicerad

Regeringen har beslutat om att införa en tillfällig gränskontroll för att få ett mer ordnat flyktingmottagande.

Polisen finns på plats vid Hyllie station i Malmö och i Trelleborgs hamn.

Samtidigt meddelar finansminister Magdalena Andersson en ändringsbudget på 11 miljarder till kommuner och landsting.

# Regeringen inför gränskontroller, med stickprovskontroller av ID handlingar, med start klockan 12 i dag torsdag. Insatsen koncentreras i Hyllie och station och Trelleborgs hamn.

# Den första passagerarfärjan ankom till Trelleborgs hamn klockan 13.45.

# I nuläget bedömer polisen att man kommer att klara av att upprätthålla gränskontrollerna i sex månader.

# Donald Tusk: "Att rädda Schengensamarbetet är en kamp mot klockan"

# Stefan Löfven: "Rimligt att flyktingar omfördelas från Sverige till andra länder"

# De första avvisningarna till följd av gränskontrollerna genomförda, enligt DN.

 

Uppdaterat: 19.53

 

Håkan Gustafsson är platschef för gränspolisen i Trelleborg och har jobbat i Trelleborgs hamn sedan klockan fyra i morse. Där kommer poliser vara på plats dygnet runt.

– Vi har upprättat en gränskontroll, det var en färga som kom in vid halv fem. Vi har kollat ett antal lastbilar och privatbilar. Allt har varit utan anmärkning. Vi har kollat så att folk har giltiga passhandlingar med sig. Det har gått jättebra, Håkan Gustafsson i Expressens TV-sändning.

Vid halv femtiden på eftermiddagen kom en buss med asylsökande som gränspolisen i Trelleborg kontrollerade. Bussen anlände med en TT-linefärja.

– Den här bussen innehåller 41 flyktingar, från Syrien och Afghanistan uteslutande. Vi har kontrollerat att passagerarna hade de handlingar de ska ha. I det här fallet, ville de som saknade söka asyl, så då fortsätter bussen till Jägersro där Migrationsverket skriver in och registrerar, säger Håkan Gustafsson.

Omkring hälften, cirka 2000, av de ensamkommande flyktingbarn som kommer till Trelleborg försvinner spårlöst, har Trelleborgs förvaltningschef Cecilia Lejon berättat. Det är något man märkt av vid gränskontrollen under dagen.

– Den där siffran har vi hört också. Utan att veta så märker vi också så är det väldigt många som försvinner. Det fanns tendenser på en färga i morse att man hade som avsikt att försvinna och inte åka till boendet för ensamkommande flyktingbarn, så vi följde med och såg till att de kom dit. Sen är det väldigt olyckligt att är man inte registrerad och inte har sökt asyl så är man i landet illegalt, och det gäller alla, säger Håkan Gustafsson.

Under eftermiddagen genomförde gränspolisen de första avvisningarna efter införandet av gränskontrollen, rapporterar DN. Det ska handla om 22 personer från Irak som skickades tillbaka till Danmark när de anlände med färga till Helsingborg. Enligt Leif Larsson, operativ ansvarig för gränspolisen i region syd saknade personerna tillstånd att vara i Sverige.

– Av någon anledning ville de inte söka asyl och då tog vi ett avvisningsbeslut på dem, säger Leif Larsson till tidningen.

"Sverige ska ta färre"

Inrikesminister Anders Ygeman, S, ger under torsdagseftermiddagen sin bild av hur polisens arbete med gränskontrollerna hittills har fungerat.

– Hittills verkar det fungera ganska bra, det kommer säkert att komma problem längre fram, säger han.

Vill ni med detta minska antalet asylsökande?

– Sverige tar ett orimligt stort ansvar. Vi tycker att andra länder i Europa ska ta emot fler flyktingar och att Sverige ska ta färre, säger Anders Ygeman.

Syftet med att införa tillfälliga gränskontroller är enligt regeringen att skapa ordning och reda i det stora antalet asylsökande som nu kommer till Sverige. Anders Ygeman går, i likhet med statsminister Stefan Löfven, in på oredan med namnen i passagerarlistorna på färjor.

– Det har funnits passagerarlistor där det har stått Knatte, Fnatte och Tjatte, säger Anders Ygeman.

Satsminister Stefan Löfven befinner sig nu i

Ändringsbudget på 11 miljarder

Vid klockan 13.45 på eftermiddagen presenterade finansminister Magdalena Andersson, S, en ändringsbudget för år 2015. Pengarna utlovades i migrationsöverenskommelsen nyligen.

Magdalena Andersson poängterar att summan i ändringsbudgeten är historiskt stor och betalas ut till kommuner och landsting i en engångssumma.

Polisen kontrollerar ID-handlingar på tåget.Foto: Anna-Karin Nilsson.

– Syftet i förslaget är att säkra vård, skola och omsorg samtidigt som vi har ett stort flyktingmottagande. Innehållet är 11 miljarder kronor, drygt 8 miljarder kommer att gå till kommunerna, säger Magdalena Andersson under en presskonferens.

Kommunerna ska få 8,3 miljarder extra för i år. 1,5 miljard går till landstingen och 200 miljoner till civilsamhället i stöd. 961 miljoner kronor kommer att gå till Migrationsverkets arbete.

– Bakgrunden är att kommuner och landsting kommer att få ökade möjligheter att kunna genomföra de åtgärder som behövs. Inte minst för de kommuner som nu tar emot många asylsökande, säger Magdalena Andersson.

Hon berättar att pengarna kommer att fördelas mot bakgrund av hur många asylsökande som kommunerna tar emot. Ändringsbudgeten kommer att finansieras av lån.

– Krona för krona gäller inte i den akuta krissituationen, det hade varit oklokt i det här läget, säger Magdalena Andersson, och fortsätter:

– Jag ser inte att vi ska spara på jobbskapande åtgärder, eller jobb skola och omsorg. Vi kommer att både låna och spara för att klara den här situationen.

Jobbmålet som regeringen har satts upp kommer enligt Andersson nu att bli svårare att nå.

 

LÄS MER: Regeringen skjuter till 11 miljarder

 

 

ID-kontroll i Hyllie och Trelleborg

Expressen var på plats vid Hyllie station i Malmö under eftermiddagen för att följa arbetet med gränskontrollen när det första tåget rullade in från Danmark över den svenska gränsen.

Cirka 13 poliser var på plats för att göra passkontroller på tågstationen. Expressen reporter Robert Börjesson meddelar vid att minst 50 asylsökande tagits av tåget.

– Det har varit en vänlig stämning men vi får nog räkna med stora förseningar, säger Robert Börjesson, och fortsätter:

– Det är ganska fullsatta tåg, det är arton tusen personer som reser över sundet varje dag, så det är klart att det här kommer att påverka trafiken med förseningar, säger Robert Börjesson.

Gruppen bestod av flera små barn tillsammans med föräldrar, men också ensamkommande barn och unga. På polisens fråga om vilka som vill söka asyl i Sverige svarade i princip alla ja, skriver TT.

Enligt polisen måste resenärer kunna visa upp en giltig legitimationshandling och det är upp till varje enskild polisman att bedöma skälen till att en person vill resa in i landet. Men polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford säger till TT:

– När vi kommer in i en vagn vill vi att alla ska uppvisa legitimation. Det kallar inte jag slumpmässigt.

 

 

 

Stoppar lastbilar i Trelleborg

Polisen på Hyllie station i Malmö där arbetet med gränskontrollerna ska fokuseras.Polisen på Hyllie station i Malmö där arbetet med gränskontrollerna ska fokuseras.
Polisen på Hyllie station i Malmö där arbetet med gränskontrollerna ska fokuseras.
Polisen i Malmö. Foto: Fritz SchibliPolisen i Malmö. Foto: Fritz Schibli
Polisen i Malmö. Foto: Fritz Schibli
Även i hamnen i Trelleborg ska det vara gränskontroller. Foto: Fritz SchibliÄven i hamnen i Trelleborg ska det vara gränskontroller. Foto: Fritz Schibli
Även i hamnen i Trelleborg ska det vara gränskontroller. Foto: Fritz Schibli
Foto: Christer WahlgrenFoto: Christer Wahlgren
 Foto: Christer Wahlgren
Foto: Christer WahlgrenFoto: Christer Wahlgren
 Foto: Christer Wahlgren
Foto: Christer WahlgrenFoto: Christer Wahlgren
 Foto: Christer Wahlgren
Foto: Christer WahlgrenFoto: Christer Wahlgren
 Foto: Christer Wahlgren

Klockan 13.45 ankom den första passagerarfärjan från Rostock till Trelleborgs hamn.

Men redan vid 12 var två polispatruller på plats och påbörjade en id-kontroll av lastbilschaufförerna som kommit från en annan färja.

– Vi kommer införa id-kontroller nu tidig morgon. Det krävs en giltig id-handling för att få åka med, säger Jesper Waltersson, presschef på Stena Line, till TT, och betonar att det är pass eller nationellt ID-kort av EU-standard som gäller.

Något som bekräftades av Expressens reporter på plats, Fredrik Samuelsson:

– Polisen har kontroll på varenda lastbil. Man vill ha kontroll över alla som kommer in i Sverige, säger han.

Det rådde från början oklarheter i hur de olika rederierna skulle hantera ID-kontrollerna. Rederierna, polisen och kommunen satt tidigare under dagen i möte för att diskutera hur man ska hantera gränskontrollen av passagerarna.

Kan pågå i sex månader

Flyktingströmmar som rör sig mot och inom EU-länderna kräver allt större resurser för att hanteras. Kontrollerna i Hyllie och Trelleborg grundar sig i onsdagens besked om att Sverige inför tillfälliga inre gränskontroller.

Klockan 12 på torsdagen verkställdes beslutet. Detta kommer inledningsvis att gälla i tio dagar, fram till den 21 november. Klockan 12 på torsdagen höll polisen även en presskonferens i polishuset i Stockholm.

– Vi fick beslut i går kväll om att gränskontroller skulle införas. Vi fokuserar vår förmåga där vi ser de stora flödena. De regionala kommenderingscheferna får fokusera och prioritera. Fokus kommer att ligga i region väst och region syd, meddelar Tomas Wallberg vid polisen på presskonferensen.

För närvarande löses insatsen med de poliser som redan arbetar i de aktuella regionerna. Men från och med måndag kommer organisationen av arbetet med gränskontrollerna att omorganiseras i tre olika regioner: region syd, region väst och region Stockholm.

I nuläget bedömer polisen att man kommer att klara av att upprätthålla gränskontrollerna i sex månader. Schengenländerna har rätt att tillfälligt utföra gränskontroller om den allmänna ordningen eller den nationella säkerheten förutsätter det.

– Gränskontrollen är partiell, på ett tåg med femhundrapersoner kommer inta alla att underkastats gränskontroll. Stickprovet får inte grundas på något som kan uppfattas som en etnisk markör, säger Tomas Wallberg vid polisen på presskonferensen.

Stoppade 43 personer i Rostock

Men de nya gränskontroller som regeringen beslutat var redan i bruk under morgonen. På torsdagsmorgonen stoppades 43 personer från att kliva på färjan i tyska Rostock.

– Det är personer som inte haft legitimationshandlingar med sig, säger Agneta Nilsson, kommunikationsansvarig på Trelleborgs hamn.

Polisen stod inför klockan 12 redo att agera. Strax före det att beslutet verkställdes meddelade man att insatserna nu kommer att koncentreras till Hyllie station utanför Malmö. Det är den första tågstationen i Sverige där Öresundstågen från Danmark stannar.

– Vi kommer att påbörja arbetet direkt om vi får beslutet klockan 12. Vi är på Hyllie station. Vi är rätt många poliser här, säger polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford vid 11.30.

LÄS MER: 6 punkter – det här innebär beslutet

Vad tycker du om beskedet om gränskontroller? Natalie Kvarnborg, 24, student, Lund . Det är en vädigt svår fråga. I ett drömsamhälle vill man kunna släppa in alla men trots allt måste man inrätta någon form av kontroll. Mitt ställningstagande utgår ifrån hur kontrollerna praktiskt genomförs och konsekvenserna av dessa.Vad tycker du om beskedet om gränskontroller? Natalie Kvarnborg, 24, student, Lund . Det är en vädigt svår fråga. I ett drömsamhälle vill man kunna släppa in alla men trots allt måste man inrätta någon form av kontroll. Mitt ställningstagande utgår ifrån hur kontrollerna praktiskt genomförs och konsekvenserna av dessa.
Vad tycker du om beskedet om gränskontroller?

Natalie Kvarnborg, 24, student, Lund
. Det är en vädigt svår fråga. I ett drömsamhälle vill man kunna släppa in alla men trots allt måste man inrätta någon form av kontroll. Mitt ställningstagande utgår ifrån hur kontrollerna praktiskt genomförs och konsekvenserna av dessa.
Jonas Hemlin, 25, mjukvaruutvecklare, Göteborg . Det tycker jag känns som en lite drastiskt åtgärd.Jonas Hemlin, 25, mjukvaruutvecklare, Göteborg . Det tycker jag känns som en lite drastiskt åtgärd.
Jonas Hemlin, 25, mjukvaruutvecklare, Göteborg. Det tycker jag känns som en lite drastiskt åtgärd.
Kate Nkembo,20,student, Lund. Svår fråga. Men det ska inte bli svårare att få asyl. Egentligen blir jag irreterad av själva frågan. Alla ska få den hjälp de behöver.Kate Nkembo,20,student, Lund. Svår fråga. Men det ska inte bli svårare att få asyl. Egentligen blir jag irreterad av själva frågan. Alla ska få den hjälp de behöver.
Kate Nkembo,20,student, Lund. Svår fråga. Men det ska inte bli svårare att få asyl. Egentligen blir jag irreterad av själva frågan. Alla ska få den hjälp de behöver.
Cecilia Åkerlund,34, maskör, Malmö. jag tycker att det är jättesvårt. Det är lätt att glömma att det är människor det handlar om. Problemet är att människor kan hamna i en svår byrokratisk loop.Cecilia Åkerlund,34, maskör, Malmö. jag tycker att det är jättesvårt. Det är lätt att glömma att det är människor det handlar om. Problemet är att människor kan hamna i en svår byrokratisk loop.
Cecilia Åkerlund,34, maskör, Malmö. jag tycker att det är jättesvårt. Det är lätt att glömma att det är människor det handlar om. Problemet är att människor kan hamna i en svår byrokratisk loop.
Anderas Berglund,32, student, Malmö. I det långa loppet ser jag att det är svårt att upperätthålla välfärdsamhället med allt vad det innebär. Så jag tror tyvärr det är nödvändigt.Anderas Berglund,32, student, Malmö. I det långa loppet ser jag att det är svårt att upperätthålla välfärdsamhället med allt vad det innebär. Så jag tror tyvärr det är nödvändigt.
Anderas Berglund,32, student, Malmö. I det långa loppet ser jag att det är svårt att upperätthålla välfärdsamhället med allt vad det innebär. Så jag tror tyvärr det är nödvändigt.
Björn Nilsson, 32, projektledare, Göteborg. Det beror på hur man ser det. Kontroller är bra för att man ska kunna hjälpa till när man vet vilka som kommer hit och vilket stöd de behöver och att man får en uppfattning om omfattningen.Björn Nilsson, 32, projektledare, Göteborg. Det beror på hur man ser det. Kontroller är bra för att man ska kunna hjälpa till när man vet vilka som kommer hit och vilket stöd de behöver och att man får en uppfattning om omfattningen.
Björn Nilsson, 32, projektledare, Göteborg.
Det beror på hur man ser det. Kontroller är bra för att man ska kunna hjälpa till när man vet vilka som kommer hit och vilket stöd de behöver och att man får en uppfattning om omfattningen.
Madeleine Sidenmo, 45, tapetdesigner, Göteborg Det kan vara bra i den bemärkelsen att ska leda till något bra och att vi ska skydda de som kommer hit. Så ingen blir utnyttjad eller använd på fel sätt.Madeleine Sidenmo, 45, tapetdesigner, Göteborg Det kan vara bra i den bemärkelsen att ska leda till något bra och att vi ska skydda de som kommer hit. Så ingen blir utnyttjad eller använd på fel sätt.
Madeleine Sidenmo, 45, tapetdesigner, Göteborg
Det kan vara bra i den bemärkelsen att ska leda till något bra och att vi ska skydda de som kommer hit. Så ingen blir utnyttjad eller använd på fel sätt.
Marina Bozinovska, 49, barnskötare, Göteborg . Det kan vara bra att det finns en kontroll som vi behöver för att hjälpa människor. Vi behöver ju också fråga oss vad att vara med i EU innebär.Marina Bozinovska, 49, barnskötare, Göteborg . Det kan vara bra att det finns en kontroll som vi behöver för att hjälpa människor. Vi behöver ju också fråga oss vad att vara med i EU innebär.
Marina Bozinovska, 49, barnskötare, Göteborg.
Det kan vara bra att det finns en kontroll som vi behöver för att hjälpa människor. Vi behöver ju också fråga oss vad att vara med i EU innebär.

Regeringssammanträde under morgonen

Polisens presskonferens föranleddes av ett regeringssammanträde på torsdagsförmiddagen där det formella beslutet fattades. Under mötet, som började 09.30, fattade man dels beslut om att införa en tillfällig inre gränskontroll och dels om id-kontroller på färjor till Sverige.

Beslutet om tillfälliga inre gränskontroller togs i samförstånd inom regeringen.

– Att ha ordnade regler vid gränserna är inte att stänga gränserna, säger Gustav Fridolin, MP, på väg in till regeringssammanträdet.

Men alla är inte positiva. Centerledaren Annie Lööf skriver på Twitter:

 

Moderaterna välkomnar gränskontrollerna, men vill ha mer långtgående åtgärder. På Twitter skriver Elisabeth Svantesson: "Dagen fylld av frågor om flyktingkrisen. Bra med gränskontroller men mer måste göras för att möta situationen".

 

LÄS MER: Nordiska ledarna om beslutet från Sverige.

Löfven: "Omfördelningen måste i gång på riktigt"

Statminister Stefan Löfven befinner sig på Malta för möte med de övriga EU-ledarna och Afrikanska unionen. På en presskonferens efter dagens möten redogjorde Stefan Löfven för hur man diskuterat regeringens beslut att införa gränskontroller och att man nu vill se ett omfördelningssystem av flyktingar. Löfven pekade på att Sverige tagit emot omkring 2000 flyktingar vissa dagar.

– Det förstår alla att den takten är ohållbar och det är därför vi har vidtagit de åtgärder vi har gjort och menar att det är rimligt att flyktingar omfördelas från Sverige till andra länder. Det uttryckte flera stöd för på mötet och tidigare under dagen, säger Stefan Löfven på presskonferensen.

Stefan Löfven underströk också att omfördelningen har gått för långsamt, men i rätt riktning. Han fick medhåll av Tysklands förbundskansler under ett samtal tidigare på dagen.

– Jag hade ett långt samtal med Angela Merkel under dagen där vi var överens om att nu måste vi börja komma i gång med hotspotsen och att omfördelningen måste gå i gång på riktigt.

Innan dagens möten satte i gång mötte han pressen:

– Det är viktigt att vi får ordning och reda vid gränserna. När myndigheterna säger till oss att de är oroliga, då genomför vi de här gränskontrollerna, säger Stefan Löfven.

Som exempel på vad det är för oordning som Migrationsverket och regeringen har identifierat tar Stefan Löfven upp passagerarlistor på färjor.

– Passagerarlistor där man är osäkra på om det är de här personerna som finns på båtarna eller andra, säger Löfven.

Internationellt eko

Regeringens beslut om att införa tillfälliga inre gränskontroller har gett ett internationellt eko. Europeiska rådets ordförande Donald Tusk säger till the Thelegraph:

– Att rädda Schengensamarbetet är en kamp mot klockan, men vi är fast beslutade att klara det, säger Tusk enligt the Telegraph.

Han fortsatte genom att påpeka att detta skulle innebära att man inför en rad åtgärder.

– Detta inkluderar först och främst att återta kontrollen av de yttre gränserna. Utan effektiv gränskontroll kommer Schengenreglerna inte överleva, säger Donald Tusk.

Under EU-toppmötet avslöjades också att EU nu startar en krisfond för Afrika. EU erbjuder 2 miljarder dollar i syfte att hantera flyktingsituationen. Fonden ska stödja projekt för att bekämpa fattigdom, sakta ner migrationen och skynda på hemsändningsprogram. Fonden startas utöver de närmare 20 miljarder euro som årligen doneras till Afrika från EU.

– Vi har inte illusionen av att vi kan förbättra läget över en natt, vårt mål är att ge människor ett alternativ till att riskera sina liv, sa Donald Tusk om fonden enligt CNN.

Tusk listade också fem mål för att minska antalet migranter. En handlingsplan har upprättats för att ta itu med de bakomliggande orsakerna till migration, förbättra samarbetet kring laglig migration och rörlighet, säkra skyddet för frödrivna personer och förhindra och förebygga människosmuggling och trafficking.

Beslutet om att införa gränskontroller gäller i tio dagar och därefter görs en ny bedömning av ordnings- och säkerhetsläget. Men gränskontrollerna kommer att behöva pågå längre än tio dagar, enligt Migrationsverket.

– Ska vi se någon effekt av detta måste det nog pågå under ganska lång tid... Och vi fick beslutet i dag, så det kommer kanske ta ett antal dagar innan vi, polis och socialtjänst har hunnit organisera vårt arbete. Så jag gör bedömningen att tio dagar är alldeles för kort tid och det kommer nog att pågå mycket längre, säger han till SVT:s "Gomorron Sverige".

Även statsminister Stefan Löfven öppnar för att beslutet kan komma att gälla längre:

– Detta följs noggrant varje dag, varje timme och sedan får vi se om det behöver vidtas fler åtgärder, säger Stefan Löfven.

Samtidigt kommer motstridiga besked om vem det var som begärde att beslutet skulle fattas.

När inrikesminister Anders Ygeman (S) i går på presskonferensen gav beskedet om att regeringen skulle införa gränskontroller sade han att Migrationsverket begärt detta. Men i dag säger Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson till TT att myndigheten inte begärt det.

– Vi har inte begärt något, men det hindrar inte mig från att argumentera för en gränskontroll och vi understryker att det just nu är viktigt, säger Danielsson.

 

LÄS MER: Sveriges beslut slog ner som en bomb i Sverige

 

Polisen informerar

På sin Facebook-sida informerar polisen om regeringens beslut om gränskontroller. Man vill vara tydlig med att resenärer nu måste ha med sig ID-handlingar.

"Personer som väljer att ansöka om asyl vid en svensk gräns eller inne i Sverige har alltid rätt att få sin ansökan prövad inne i landet. Regeringens beslut innebär inte att polisens arbete med inre utlänningskontroller förändras. Utländska medborgare som redan vistas i Sverige är inte skyldiga att ha med sig pass." skriver man på Facebook.

Under onsdagens presskonferens, då regeringens beslut om de tillfälliga inre gränskontrollerna, presenterades, framgick det att det rörde sig om en begäran som kommit från Migrationsverket.

Att det kom från Migrationsverket och inte från polisen är oväntat enligt migrationsminister Morgan Johansson, S. Detta eftersom man under de senaste veckorna hela tiden hänvisat till att en begäran om gränskontroller måste komma från polisen.

Anders Ygeman sade dock på presskonferensen att polisen bedömt att det nu finns hot mot den allmänna ordningen och säkerheten och att gränskontrollerna upprättas för att återställa ordningen och underlätta Migrationsverkets arbete.

Enligt uppgifter till Expressen har regeringen under en längre tid haft beredskap för att snabbt fatta beslut om gränskontroller.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag